Instafamous, Adira Salahudi berkongsi pengalaman bakal bersalin anak keduanya di laman Instagram. Menurutnya, kelahiran kali ini sedikit berbeza dia mula mengalami sakit kontraksi pada minggu ke 34 dan doktor mengesahkan bahawa dia bakal melahirkan anak pramatang. 

Tambahnya lagi pengalaman kali ini berbeza kerana dia terpaksa menerima suntikan dexa untuk mematangkan paru-paru bayi pramatang dan ternyata suntikan ini sangat menyakitkan berbanding suntikan epidural. Ikuti perkongsian ini.

Since dah masuk 8 bulan dah kena checkup dekat hospital mana nak deliver dah. Arsel dulu Adira dengan Andorra, second baby pun nak dekat sana sebolehnya. Tapi beberapa hari lepas Adira datang contractions time 34weeks. Dari pukul 2pagi hingga lah pukul 10 pagi. Tapi macam mild contraction. So Adira decide nak pergi check.

 

IKLAN

I pergi Hospital Columbia since dekat dengan rumah. Then jumpa doc, doc check bukaan dah 3cm and memang ada contraction. Masatu Adira dah start nangis dah. Sebab takut nak beranak baby tak cukup bulan. Macam macam dalam fikiran. Trauma nak beranak, tak ready lagi, fikirkan kandungan.

Bila doc cakap mungkin akan deliver, Adira and Ammar decide nak beranak dekat Columbia je alang alang dah dekat situ. Tapi tak diterima. Ammar call andorra pun andorra tak terima kalau beranak tak cukup bulan. Lagi la Adira mental down sangat sangat. Dah admit dekat Columbia, doc sana cakap kena transfer pergi HTAR.

Dekat sana ada doc pakar and ada alat lengkap untuk baby premature. Allahu memang tak tahu nak explain macam mana. Tapi kalini walaupun bukaan 3cm Adira still boleh tahan sakit contraction tu. Arsel dulu 2cm pun dah meronta ronta sakit dia.

IKLAN

Then dari Columbia kena naik ambulan pergi ke HTAR. Sampai sampai je terus Ammar takleh nak masuk teman dah. Sebab gov memang tak bagi suami teman and tak dapat jumpa. Bermula la lagi drama dalam tu. Menangis tak berhenti. Datang doc tu doc ni. Check lagi bukaan. Ambil darah apa semua.

IKLAN

Adira start panic takut semua lah. Pastu doc cakap kena cucuk ubat untuk matangkan paru paru baby since baby tak cukup bulan and cucuk unat untuk hentikan contraction supaya bukaan stop. Takut adira beranak. Ya Allah cucuk dexa ni Adira boleh kata lagi sakit dari epidural. Macam isi kena toreh hidup hidup sakit dia😭

I memang tak boleh explain la perasaan i masatu. Mix feeling! Tapi apa pun HTAR sangat sangat bagus. Docs & nurses semuanya baik. Adira risau banyak yang Adira dengar bila gov je layanan kasar kasar. Tu salah satu yang buatkan Adira takut juga😭 .

Kredit: Adira Salahudi

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)