Anak kita nak manja berlebih kita mulalah rasa rimas. Jangan rimas dulu, ini baik untuk perkembangan anak kita. Itu tanda anak percaya pada kita walaupun umurnya sudah menjangkau usia enam tahun.

Parenting Influencer, Mohd Fhais Salim berkongsi mengenai perihal anak manja ini. Layankan anak kita sehabis baik biarpun usianya semakin meningkat. Manja tak apa, baik untuk anak kita.


Anak manja tanda rasa “connected” dengan kita.

Manja tu sebenarnya bawa maksud,
– percaya
– selamat
– suka
– sayang
– rapat
– cinta

Patutnya kita risau bila anak tak nak manja-manja dengan kita!
Kebarangkalian besar dia tak ada rasa percaya, selamat, suka, sayang, rapat dan cinta pada kita.

Risau betul kalau ini berlaku. Bila anak jadi manja tanda kita dah jalankan tanggungjawab kita sebaik-baiknya.

Lagipun 6 tahun je anak nak bermanja manja dengan kita. Usia 1 – 6 tahun adalah fasa “trust & mistrust” di mana anak lalui proses tapis siapa masuk trust circle dia dan siapa yang terkeluar.

IKLAN

Anak manja maksudnya kita dah di serap masuk ke dalam trust circle dia la.

Mudah kerja kita nak melentur dia nanti, bila ada trust ni,
– anak mudah terima teguran
– anak lebih percaya kata kita
– berbanding orang lain
– anak suka minta pandangan kita
– anak akan ingat pesanan kita sampai bila-bila.

Lagipun, ini je masa yang kita ada untuk bermanja-manja dengan anak.

Anak dah masuk 7 tahun ke atas comfirm hilang kemanjaan dia tu, dia dah makin matang dan kita pun dah kena jadi tegas dan displin pada anak anak.

IKLAN

Sampai masa, kita pasti rindu memori di manja-manjai oleh anak-anak.

Wallahu A’lam,

~ Mohd Fhais Salim

Menarik: Ingat Senaman Biasa, Rupanya Aktiviti Lompat Bintang Bantu Otak Anak Hebat, Power Sungguh!

IKLAN

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)