Bila dalam pantang jika perah dapat 1oz itu NORMAL. Bila anak dah menyusu kerap jika perah dapat 2oz itu BANYAK. Bila anak sentiasa bersama dan menyusu bila-bila masa jika perah dapat 3oz itu LUAR BIASA.

Berikut perkongsian dari Kaunselor Laktasi, Noorfazila binti Abdul Rahman

Dalam pantang tak perlu stres nak target 20 – 30oz sehari ye ibu-ibu. Tak perlu jadual pam yang membebankan jika anak tiada sebarang masalah untuk menyusu terus di payudara. Cukup perah 1-2 kali saja atau waktu anak dah kenyang tapi anda masih rasa bengkak. Berlatih skill memerah menggunakan tangan itu lebih baik yang penting bila dah mula bekerja nanti barulah kena fokus dan komited dengan jadual pam bila anak tak bersama.

IKLAN

Sebab bila naik kerja kita perlu bekal pada anak lebih banyak stok chilled atau fresh berbanding stok frozen sebab baby bawah 6 bulan masih “tak pandai” nak bina antibodi sendiri jadi mereka dapat melalui susu ibu.

Khasiat susu frozen pun tak setanding chilled atau fresh EBM jadi biarlah anak dapat khasiat semaksimanya. Kalau sehari dapat kumpul 2-3oz pun sebulan dah boleh kumpul 60-90 oz, 2 bulan dah boleh dapat 120-180oz itu dah lebih dari cukup.

Kecuali jika anda niat dari awal memang planning nak jadi ibu susuan atau mampu beli deep freezer banyak-banyak anda bolehlah teruskn aktiviti seperti sesetengah pihak syorkan.

Saya berkongsi semua ini bukan untuk anda saya bercakap demi anak anda. Pewaris masa depan kita. Mereka berhak menikmati kehangatan tubuh ibu mereka sekerap yang boleh. Jangan dirungut jika anak seakan tidak kenyang-kenyang, jangan merungut jika anak seolah tak puas-puas, jangan merungut jika anak seperti tak boleh langsung diletak, jangan merungut jika anak menyusu tak henti-henti. Itu semua fitrah yang Allah SWT aturkan sebagai cara semulajadi untuk membanyakkan susu ibunya sendiri.

Kembalilah kepada fitrah sebab itu penyusuan susu ibu disebut BREASTfeeding, bukan BREAST MILK feeding maksudnya penyusuan terus di payudara ibu. Jannga terlalu bergantung pada BREASTPUMP sehingga mengganggap satu-satunya cara membantu banyakkan susu ibu hanya melalui aktiviti mengepam. *enyusuan susu ibu sepatutnya menjadi kenangan terindah untuk ibu dan anak.

Sumber: Noorfazila binti Abdul Rahman