Tiada apa yang melegakan seorang ibu selepas berjaya melahirkan cahaya mata yang dinanti-nantikan. Penyanyi Shila Amzah bercerita bagaimana perjalanannya selama 55 jam 43 minit bersalinkan anak sulungnya.

Shila yang selamat bersalinkan anak lelaki dinamakan Seth Uwais pada 31 Ogos lalu berkongsi menerusi Instagram tentang cabaran dan kegetiran yang dilalui sepanjang 55 jam itu.

Assalamualaikum semua, sorry sangat tak dapat balas msg satu2.. Sha baru dapat baca semua ni. Baru dapat nak jalan Sikit2 as I’ve been on drugs these few days kan ?

Alhamdulillah Seth is a healthy baby boy.. Sha just tak dapat nak breastfeed betul2 lagi sebab c section ni sangat tak selesa nak bf..

Hari ni gagahkan diri juga utk bangun.. Keluar kan Segala tiub from my body..
Kalau ada tips on post c section boleh la Korang share dgn sha Korang punya experience 

Artikel berkaitan: 55 Jam Dalam Labour Room Shila Akhirnya Bersalin Czer, Sambut Baby Merdeka & Awal Muharam

TIADA BUKAAN PUNCA EMERGENCY CAESAR
Anyways banyak orang tanya kenapa sha kena emergency c section, actually disebabkan oleh sha failed utk dilate sampai habis walaupun dah Di induced, first kita try prostin, then the next day kita try foley balloon.

KONTRAKSI TERLALU KUAT, AMBIL EPIDURAL
Then lepas air ketuban pecah, kita try Pitocin that night.. And I’ve been contracting tinggi sangat2.. Before amek Pitocin Sha buka 4cm je so me and Haris decided to take epidural (it was amaaaaazinggggg) doctors and nurses kat HUKM ni semua sangat bagus.

Tak sakit sangat pun bila jarum tu masuk kat belakang, doctor cakap dengan Sha supaya duduk, peluk bantal and jangan gerak.. So I didn’t move at all.. Bila ubat masuk, you’ll get a tingling feeling macam kena mild electric shock.. Then I started to feel numb from my lower back, lower abdomen, sampai la kaki.. Honestly after days of contractions Sha rasa relieved sangat bila dapat epidural tu..

BIMBANG BAYI STRES & TALI PUSAT TERBELIT LEHER

DAPAT RASA SAPUAN ANTISEPTIK, EEPIDURAL KURANG BERKESAN

Apa yang mendebarkan Shila ialah sapuan antiseptik dapat dirasakan sejuk pada abdomen. Sah epidural yang digunakan semakin kurang berkesan.

AMBIL BIUS AM

LEPAS PEMBEDAHAN WALAU PUN DIKEJUT TAK BANGUN

Shila juga mengakui kesan bius menyebabkan dia berasa khayal (lalok). Dia turut cuba untuk menyusukan Seth dengan susu ibu dan sedang mendapatkan pelekapan terbaik.

View this post on Instagram

Assalamualaikum semua, sorry sangat tak dapat balas msg satu2.. Sha baru dapat baca semua ni.. Batu dapat nak jalan Sikit2 as I've been on drugs these few days kan ? Alhamdulillah Seth is a healthy baby boy.. Sha just tak dapat nak bf betul2 lagi sebab c section ji Sgt tak selesa nak bf.. Hari ni gagahkan diri juga utk bangun.. Keluar kan Segala tiub from my body.. Kalau ada tips on post c section boleh la Korang share dgn sha Korang punya experience ? Anyways banyak orang Tanya kenapa sha kena emergency c section, actually disebabkan oleh sha failed utk dilate sampai habis walaupun dah Di induced, first kita try prostin, then the next day kita try foley balloon.. Then lepas air ketuban pecah, kita try Pitocin that night.. And I've been contracting tinggi sangat2.. Before amek Pitocin sha buka 4cm je so me and haris decided to take epidural (it was amaaaaazinggggg) doctors and nurses kat HUKM ni semua sangat bagus.. Tak sakit Sgt pun bila jarum tu masuk kat belakang, Doctor ckp dengan sha supaya duduk, peluk bantal and jangan gerak.. So I didn't move at all.. Bila ubat masuk, you'll get a tingling feeling macam kena mild electric shock.. Then I started to feel numb from my lower back, lower abdomen, sampai la kaki.. Honestly after days of contractions sha rasa relieved Sgt bila dapat epidural tu.. (sambungan kat comment bawah)

A post shared by 씰라茜拉shila amzah?? (@shahilaamzah) on

Anak sulung Shila ini juga sudah mempunyai akaun Instagram. Walau pun tanpa sebarang posting, follower sudah mencecah 3,000 orang!

Sumber: shahilaamzah