Pengalaman berdepan detik cemas selepas sekeluarga disahkan Covid-19 pastinya meninggalkan kesan emosi yang cukup mendalam. Namun sebaik diberi kesembuhan dan terlepas dari ancaman hebat selepas sama-sama bertarung nyawa melawan Covid-19 ini pastinya umpama satu rahmat yang cukup besar dari Allah SWT.

Selepas disahkan positif Covid-19 pada pertengahan Julai lalu, Mawar Rashid mengakui masih trauma bila mengingati detik-detik melalui tempoh 14 hari itu. Kesakitan diri apatah lagi terpaksa memantau anak-anak yang masih kecil.

Atas keprihatinan itulah Mawar berbesar hati melunaskan nazarnya untuk membantu pesakit Covid-19 dengan menyediakan beberapa keperluan di hospital.

Menerusi Instagramnya, Mawar berkongsi cerita itu.

“Alhamdulillah Mawar dah lepas niat bernazar ke atas family Mawar & Mommy Mawar. Mawar bernazar sekiranya kami semua sembuh dari Covid-19 dengan izin Allah Swt, Mawar berniat untuk sedekah keperluan-keperluan di hospital untuk pesakit-pesakit Covid di hospital.

Bila dah kena baru tahu betapa serious and scary sangat. Selama ni duk baca kat socmed je.

“My brother @eddydatorashid called Hospital Selayang & Hospital Ampang untuk tanya apa yang diperlukan and within my donation budget. So Mawar mampu donate 15x Oxygen Tank, 5x Trolley Oxygen Tank & 5 Pressure Regulator untuk Hospital Selayang. 4 Divider & 5 oximeter untuk Hospital Ampang.

“Tapi amount yang Mawar sumbang tak cukup untuk keperluan hospital.. hospital urgently perlukan 2 unit Lifting Trolley Bernilai RM35k each. Sebab tu Mawar terfikir untuk nak buat Live dan raise fund untuk hospital.

IKLAN

“Alhamdulillah, thank you kepada kawan-kawan Mawar, @eyra.hazali @zoeyrahman @shahasan22 and @nurinafiqaaah @aleeyazailan @anjoulielavocah1 sebab sama-sama create awareness dalam Live Mawar. Together we have collected another RM74k++. Thank you jugak kepada semua followers yang dah donate di Live kitorg haritu. Tak lupa jugak yang donate dari IGS Mawar. We appreciate it so much. Murah rezeki korang semua. Rakyat Malaysia sangat pemurah.

“For this, Mawar dah contact with hospital untuk order dan hantar 2 Lifting Trolleys, Tapi unfortunately bila order stock yang berharga RM35k berada di luar negara and mengambil masa 8-10 minggu untuk sampai ke pihak Hospital, apa yang kami jumpa yang ready stock adalah RM 52,000.

“Pihak mawar tengah berbincang dengan hospital untuk mencari supplier yang ready stock dan harga yang +-RM35k dan pihak hospital telah suggestkan untuk kami membeli lifting Trolley 1 unit dan Baby Warmer 1 unit. Harga Baby warmer adalah RM35k, sama dengan Lifting trolley.

“Baby Warmer adalah untuk pihak hospital menjaga anak kepada patient covid. Nanti kami share dengan you all perkembangan. Dan kami akan upload resit-resit pembelian juga ya. Kepada supplier-suplier barang hospital. Boleh hubungi Manager Mawar juga tau.

IKLAN

“Ni hanyalah bahagian pertama derma yang Mawar iktiarkan. Bahagian kedua adalah daripada sumbangan-sumbangan you alls. Untuk sumbangan yang kita raise sebanyak RM 75 141.90 haritu, Mawar akan buat LIVE pada hari tersebut bersama artis-artis yang terlibat. Insyaa’Allah. Doakan @eddydatorashid dipermudahkan untuk dapat barang-barang hospital tu,” kongsi Mawar.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mawar Rashid (@mawarashid)

Semoga usaha murni Mawar ini dapat membantu meringankan tugas fronliners juga pesakit-pesakit Covid-19 yang sedang berjuang melawan virus itu.

Menarik: Gelak Ketawa Sampai Mata Berair, Dah Habis Berpantang, Lisa Surihani Kenang Kebaikan CL

IKLAN

Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza.

Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah.

Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.

PA&MA GALA MOMS yang diinspirasikan bersama CETAPHIL, sebuah program Anugerah Digital yang memberi penghargaan kepada 20 mama millennial yang bukan hanya mempunyai pengaruh yang kuat di media sosial malah memberi inspirasi buat ibu-ibu millennial di luar sana.

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)