Dapur ialah satu tempat di dalam rumah yang selalunya ibu ayah tidak mahu anak dekati. Tapi tahukah anda yang ia adalah satu tempat yang best dan menyeronokkan untuk si kecil melakukan eksplorasi?

Bila anak dah besar, ibu ayah mula mengatakan anak tidak suka menolong di dapur atau anak berat tulang nak cuci pinggan walau pun hanya sebiji pinggan. Sebab itulah pendedahan awal penting supaya anak-anak seronok buat kerja di dapur. Tapi paling PENTING ialah KESELAMATAN mereka. Oleh itu, pemantauan amat mustahak untuk mengelakkan kemalangan dan jangan sesekali meninggalkan mereka tanpa pengawasan.

Amazing Seed Academy telah berkongsi info mengenai pendedahan awal urusan dapur kepada anak kecil.

Pernah facing penyakit mak2 yang gerun bila anak2 didapur? Risau minyak terpercik? Risau luka? Risau menganggu? Boleh dikatakan terus LABEL DAPUR BAHAYA.

Dapur Adalah Tempat Explore Paling Best Untuk Anak. Ibu Ayah Jangan Terkejut Kalau Anak Over Excited

Namun tahukah PENDEDAHAN AWAL pada anak2 mengenai barang2 bahaya didapur, mengenali brg2 dapur MENGETAHUI DOS N DONT semasa didapur sangat bagus.

6 KEBAIKAN PENDEDAHAN AWAL

️ KEBAIKAN BERSAMA

Apabila anak mengetahui do n dont semasa didapur tidaklah ibu atau ayah menjerit2 kerisauan.

IKLAN

️ AKTIVITI RANSANGAN PALING BANYAK

Anak belajar cara menguli (tactile), memotong dengan cara yg betul, deria bau diransang dengan baik melalui bau masakan, bau bahan (olfactory), merasai makanan spt rasa manis, pedas, masam, pahit (gustatory). (Rujuk pyramid of learning)

️ MOTOR PLANNING

Dengan mengajar memasak boleh memupuk motor planning dlm kepala anak.

Contohnya: bila panas kuali tak sentuh, bila masak tahu kena guna sudip, bila makan bihun tahu kena guna garfu.

Anak tahu kegunaan (function) setiap bahan. Ianya tak sama dengan intro ya. Intro baca x sama dengan praktikal.

IKLAN

Dapur Adalah Tempat Explore Paling Best Untuk Anak. Ibu Ayah Jangan Terkejut Kalau Anak Over Excited

️ KEMAHIRAN HIDUP

secara tak langsung kita mengajari anak bagaimana untuk berdikari. Bagaimana nak buat air sendiri, bagaimana nak goreng telur, bagaimana nak sapu jem pd roti. Basuh pinggan mangkuk selepas makan.(Bukan semuanya kita buat)

️ RINGAN TULANG

Secara tak langsung anak2 menjadi ringan tulang (rajin) kedapur. Rajin basuh pinggan, rajin menyapu, rajin potong2 sayur, rajin kopek bawang.

️ MENDIDIK SUKA MAKAN DIRUMAH SECARA TAK LANGSUNG

IKLAN

Berapa ramai anak2 zaman skrg atau ibu2 zaman skrg makan diluar? Kemudian hasil mkn makanan diluar anak2 menjadi degil.

Knp anak degil? Kerana masakan yg org lain masak belum tentu diselawatkan. Blm tentu dizikirkan. Secara tak langsung semasa ajar anak2 masak didapur zikir dan selawat atas segala pekerjaan kita buat membawa keberkatan.

Cukup banyak tak info teacher ros bagi? Gambar2 ini adalah antara aktiviti “life skills explorer” kami dengan anak2 6 tahun di tadika.

Dapur Adalah Tempat Explore Paling Best Untuk Anak. Ibu Ayah Jangan Terkejut Kalau Anak Over Excited

Mereka menyediakan sarapan pagi untuk diri sendiri dan rakan2 mereka. Macaroni Carbonara!! Wallah!! Dari mengupas kulit bawang, cincang bawang putih, potong button mushroom sehingga memasak di dalam kuali, semua mereka lakukan sendiri secara bergilir2 dan dipantau sepenuhnya oleh 3 orang teachers.

Mereka explore sendiri rasa panas. Maka next time mereka tak akan pegang lagi kuali tersebut krn tahu kuali diatas dapur yg dihidupkan api ianya PANAS. Sign pd otak telah dihantar.

Maka rajin2 ke dapur ye. Ajak anak join sekali. Kalau ada 3 anak pecah2 tugas dengan encik husband. Atau set up siap2 bahagian mrk boleh bantu.

Sumber: Amazing Seed Academy

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI