Puan Inora Putri, pengguna Instagram telah memuatnaik gambar poster program Analisi, Doula Peneman Ibu Atau Pengganti Doktor Dengan Caption “Tak Sabar nak tengok analisis malam ini”. Beliau turut menceritakan tentang pengalaman bagaimana dia menyertai kelas Doula Yatt.

Selepas viralnya kisah Puan Inora, beliau memuatnaik kembali status dan gambar selepas kelahiran anaknya dan beliau rasa terhina apabila doula memuatnaik status seperti menghina beliau yang berbadan besar. Sepatutnya Doula menyokong kehamilan bukan menghina ibu hamil.

This is me about two hours after giving birth to Oya. My husband was my doula.

Cuma kongsi pengalaman

Nora sebenarnya malam ni sangat marah when I read her response. Because I was just sharing my experience bila Nora pergi class dia and someone screenshot and share on “alumni” whatsapp group tapi dia “spin” lain pulak cakap Nora obese. That’s like you dah tau you salah tapi you cari salah orang lain.

IKLAN

Serious, Nora rasa nak call je dia tapi @azrnznl cakap we wait for her response tengok ape yang dia reply. You guys can check out my Instastory and tengok ape DIA cakap.

Doula sepatutnya menyokong kehamilan bukan bodyshame

As a former client I am dissappointed sebab si doula ni supposed to support pregnant mothers but instead you bodyshame pulak. Siap cakap Nora cakap nak makan McD hari2. Ridicolous! Mungkin time tu rumah kiteorang depan McD kut tu dia teringat ke ntah taktau lah hahaha.

Tolong sampaikan dekat doula ni, obese pun both pregnancies Alhamdulillah dapat lahirkan both my kids secara normal and without and health complications sepanjang pregnancny Alhamdulillah. Sugar tak tinggi, HB normal.

Contact Doula sebab nak belajar Hypnobirthing dan teknik pernafasan, tapi silap orang pulak

Initially, Nora contact si Doula ni sebab nak belajar hypnobirthing and teknik breathing je tapi silap orang plak that’s why we never follow up for the next class. Awkward! .

Tapi forget about that, Nora nak share dengan korang my experience masa bersalin Oya & Odi. Nora amalkan breathing techniques from hypnobirthing. Basically in hypnobirthing yang Nora belajar kita control our emotions, we take our time, we breathe in essential oils kalau kita nak and basically just relax our mind. Honestly it really helps. Belajar breathing. Bila nak push and how to push supaya minimal tear. Skin to skin with baby after birth. And Alhamdulillah my midwives kat @avisenaspecialisthospital sangat supportive especially Kak Aniza @umie_sofea_aisya_adam. Both babies lepas keluar terus skin to skin. Tak silap Odi Nora dapat terus susukan dia after birth.

Tetap memaafkan

But whatever it is, I am gonna forgive her because I don’t want to sleep with an angry heart tonight. I might be angry again tomorrow but takpe malam ni kita let go sekejap. Inshallah.

Sumber:Inora Putri