Ramai ibu-ibu akan buat persiapan awal menjelang kelahiran anak. Siap barang keperluan anak. Siap barang keperluan ibu. Dah plan nak ke hospital mana.

Dah plan anak-anak yang lain siapa nak jaga. Banyak persiapan yang kita dah rangka sebelum anak lahir.

Ada satu lagi persiapan, yang kita perlu juga titikberatkan, iaitu persiapan kesihatan ibu menjelang kelahiran bayi.

1. Tidur yang berkualiti. Tidur awal, kalau dapat sebelum jam 10 malam, itu lebih baik.

IKLAN

2. Rehat yang cukup. Tidak bebankan diri dengan aktiviti yang boleh buat ibu letih melampau.

3. Banyakkan bergerak. Ia dapat bantu proses kelahiran dengan lebih mudah, insyaAllah. Training untuk ibu supaya stamina tinggi untuk proses kelahiran.

IKLAN

4. Banyakkan makanan yang sihat dan bernutrisi. Patut diamalkan sejak hari pertama kita tahu adanya janin dalam kandungan. Fikirkan badan kita seolah seperti sebuah kilang. Jika kita mahu keluarkan produk yang berkualiti, maka kita perlu letakkan bahan-bahan yang berkualiti juga di dalamnya.

5. Elakkan makanan tinggi proses, yang mana boleh bawa keradangan pada badan. Radang tinggi, mudah pula untuk ibu jatuh sakit. Kita nak lahirkan baby baru dalam keadaan sihat dan segarkan.

IKLAN

Maintain sihat terutama di ambang kelahiran, sangat penting supaya proses kelahiran dapat berjalan dengan lancar. Supaya badan ibu tidak stress, dan dapat lahirkan anak dalam keadaan yang baik. Insya-Allah.

Kredit: Mazliana Mazlan

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)