Bagi sesetengah orang perempuan berinai antara yang menjadi kesukaannya. Jika dulu-dulu, berinai ni untuk elokkan kuku dan majlis perkahwinan tapi sekarang ia dah menjadi trend.

Namun bagi ibu mengandung, pemakaian inai sebenarnya tak digalakkan atas sebab-sebab tertentu. Bukan kerana boleh menjejaskan kandungan tetapi memberi sedikit kesukaran andai kata untuk buat pemeriksaan kesihatan jika berlaku sebarang masalah.

Bagi mendapatkan penjelasan lanjut, Dr Irma Izzati ada berkongsi mengenai pemakaian inai pada wanita mengandung dan sebab tak digalakkan atas faktor tertentu. Salah satunya mungkin boleh menganggu petugas kesihatan.

@drirmaizzati Replying to @jimingyuhanihae mengandung tak boleh pakai inai? Inai dari @inainunha_hq #tiktokdoc #doktortiktok #learnontiktok #tiktokguru ♬ original sound – dr irma

Antara contoh situasi biasa dialami ibu mengandung Peripheral Cynosis (kekurangan osigen) di mana hujung jari dan kuku akan berubah menjadi kebiruaan.

IKLAN

Bagi memeriksa status dehidration di fasa awal kandungan, doktor perlu menekan kuku ibu hamil bagi melihat perubahan warna yang berlaku. Bayangkan waktu itu anda sedang memakai inai, komplikasi sebegitu sukar dikenalpasti sedangkan rawatan segera perlu diberi.

Kita tak nak tindakan yang patut diberikan ini lambat. Tapi jika nak pakai, tunggu lepas bersalin, bila semuanya ok, bolehlah pakai.

IKLAN

Kredit: TikTok Dr Irma Izzati

IKLAN

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)