Dua beradik termakan keropok ada racun tikus kritikal. Walaupun racun tikus efektif dalam mengawal tikus, ia juga boleh mendatangkan bahaya yang serius, terutamanya kepada kanak-kanak.

Dua Beradik Termakan Keropok Ada Racun Tikus Kritikal

Racun tikus adalah bahan kimia yang digunakan untuk mengawal populasi tikus yang sering menjadi punca kepada kerosakan harta benda dan penyebaran penyakit.

Memetik Sinar Harian, dua beradik lelaki berusia dua dan tiga tahun berada dalam keadaan kritikal selepas termakan keropok yang mengandungi racun tikus di kawasan kebun di Kampung Padang Ubi Labu Besar, Kulim, Kedah.

Ketua Polis Daerah Kulim, Superintendan Mohd Azizul Mohd Khairi berkata, keropok berkenaan dipercayai digantung oleh pekebun kampung pada dawai besi di sekeliling pagar kebun bertujuan untuk memerangkap monyet.

Menurutnya, kejadian berlaku kira-kira jam 11 pagi selepas ibu mereka yang berusia 25 tahun menyedari kedua-dua anaknya yang berusia dua dan tiga tahun mengalami muntah-muntah dan mulut berbuih.

“Pada jam lebih kurang 11.30 pagi ibu mereka terus membawa anaknya ke Klinik Kesihatan Malau dan ke Hospital Kulim untuk rawatan,” katanya.

Dua Beradik Termakan Keropok Ada Racun Tikus Kritikal

Beliau berkata, hasil pemeriksaan pegawai perubatan Hospital Kulim mendapati kedua-dua mangsa berada dalam keadaan kritikal.

“Pada jam 7.30 malam kedua-dua mangsa telah dibawa ke Hospital Besar Pulau Pinang untuk rawatan lanjut,” katanya.

Mohd Azizul berkata, siasatan lanjut masih diteruskan mengikut Seksyen 31 (1) (a) Akta 611 dan Seksyen Sek 284 Kanun Keseksaan.

Bahaya racun tikus kepada kanak-kanak dan langkah-langkah pencegahan yang perlu diambil oleh ibu bapa dan penjaga.

Kesan Racun Tikus kepada Kanak-kanak

Keracunan akut:

IKLAN

Kanak-kanak, terutamanya yang berusia di bawah lima tahun, cenderung untuk memasukkan benda ke dalam mulut mereka. Jika mereka menelan racun tikus, mereka boleh mengalami keracunan akut. Tanda-tanda keracunan termasuk muntah, pening, kesukaran bernafas, dan dalam kes yang lebih teruk, sawan atau koma.

Pendarahan dalaman

Banyak racun tikus mengandungi bahan antikoagulan yang menyebabkan pendarahan dalaman. Jika kanak-kanak terdedah kepada bahan ini, mereka boleh mengalami pendarahan yang sukar dihentikan, yang boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat dengan segera.

Kerosakan organ

Racun tikus boleh menyebabkan kerosakan pada organ dalaman seperti hati dan ginjal. Pendedahan berterusan atau dos yang tinggi boleh mengakibatkan kerosakan organ yang kekal, memerlukan rawatan perubatan yang panjang dan intensif.

Langkah Pencegahan

Penyimpanan selamat

Simpan racun tikus di tempat yang tinggi dan terkunci, jauh daripada capaian kanak-kanak. Pastikan bekas racun mempunyai label yang jelas dan tidak boleh diakses oleh kanak-kanak.

IKLAN

Penggunaan yang betul

Gunakan racun tikus mengikut arahan yang tertera pada label. Elakkan daripada meletakkan racun di tempat yang mudah dicapai oleh kanak-kanak atau haiwan peliharaan. Sebaiknya, gunakan perangkap tikus yang tidak beracun sebagai alternatif yang lebih selamat.

Pengawasan

Sentiasa awasi kanak-kanak ketika mereka bermain di dalam atau di luar rumah. Pastikan mereka tidak bermain di kawasan yang mungkin mengandungi racun tikus atau sisa racun.

Pendidikan

Didik kanak-kanak tentang bahaya racun tikus dan mengapa mereka tidak sepatutnya menyentuh atau memasukkan sebarang benda ke dalam mulut mereka tanpa kebenaran orang dewasa.

Tindakan kecemasan

IKLAN

Ketahui langkah-langkah kecemasan jika berlaku keracunan. Simpan nombor telefon pusat kawalan racun dan bawa kanak-kanak ke hospital dengan segera jika mereka menunjukkan tanda-tanda keracunan.

Racun tikus adalah alat yang berguna untuk mengawal populasi tikus, tetapi ia juga boleh mendatangkan bahaya yang serius kepada kanak-kanak. Ibu bapa dan penjaga perlu mengambil langkah-langkah pencegahan yang sewajarnya untuk memastikan keselamatan kanak-kanak.

Dengan penyimpanan yang selamat, penggunaan yang betul, pengawasan, edukasi, dan tindakan kecemasan yang pantas, risiko keracunan dapat dikurangkan, dan keselamatan kanak-kanak dapat dipertingkatkan.

Sumber: Sinar Harian

Baca artikel lain juga: Elak Bagi Anak Main Air Banjir, Risiko Penyakit Berjangkit Tinggi!

Ayah Sanggup Buat Apa Saja, Biarpun Terpaksa Berlakon Jadi Tikus Sweetnya Fakhrul UNIC!

 

 

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Dapatkan lebih ilmu keibubapaan di Tik Tok Pa&Ma @pama.my

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI