Tempoh usia 0 hingga 6 tahun adalah fasa penting bagi anak. Pada masa ini perkembangan peribadi, tingkah laku dan ekspresi emosi anak sedang dalam proses penyesuaian. Peranan ibu bapa dalam tempoh ini adalah untuk beri perhatian dan mengajar anak ikut usia.

Apabila dah masuk 7 tahun, anak akan mula memahami apa yang boleh dan tak boleh dilakukan kerana di usia ini ibu bapa perlu ajar disiplin. Sebab itulah bila anak dah makin besar kena jelas priority. Tak boleh lagi nak,

– hari-hari beli mainan
– manjakan anak sangat
– fikir nak bagi anak enjoy sahaja
– ikut semua kemahuan dia
– shopping barang anak sesuka hati

IKLAN

Anak dah besar, keperluan dan tanggungjawab automatik dah jadi makin besar. Kadang tak semua kemahuan anak tu kita kena turutkan.

Bukan nak berkira-kira tapi nak hati-hati berbelanja. Tak mahu keperluan anak yang penting-penting terabai pula nanti.

Amanah dah besar, duit nak pakai untuk besarkan anak pun makin banyak.
– sekolah dia
– kesihatan dia
– makan dia
– pakai dia
– supplement dia
– buku dia

IKLAN

Dan banyak lagi keperluan anak dah patut jadi priority kita masa ni. Fasa manjakan anak tamat di usia dia 6 tahun, masuk 7 tahun dah start fasa untuk disiplinkan dan mendidik anak tentang realiti dunia sebenar.

Tak semua yang dia suka dan mahu akan dapat. Wallahu A’lam,

Kredit: Mohd Fhais Salim

IKLAN

Tak sabar tunggu baby lahir, nak persiapkan mental dan fizikal sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang ilmu persediaan urus bayi selepas lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma: Misi Mama Sambut Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-e-workshop-misi-mama-cantik-sihat/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)