Gara-Gara Tiada Sejarah Perjalanan. Baru Jejak Kaki Di Incheon, Terus Wanita Ni Diarah Pulang Semula Ke Malaysia!

Bila sebut tentang melancong ke luar negara, tentunya ramai yang teruja dan kalau boleh mahu melawat ke tempat-tempat menarik bersama insan tersayang. Jadi tidak hairanlah hingga ada yang sanggup ‘ikat perut’ demi untuk mengumpul duit berbulan-bulan lamanya kerana tahu bukan sedikit jumlah wang yang diperlukan untuk merialisasikan percutian yang menarik apabila berada di luar negara.

Selain menyediakan duit, bahkan apa yang lebih utama adalah untuk menyediakan pasport yang merupakan dokumen perjalanan yang paling penting sekali dibawa sebelum bercuti ke sesebuah negara.

Bercerita tentang pasport,  Hazwani Amira ada kisahnya yang tersendiri apabila telah lama memasang memasang impian untuk menjejakkan kaki ke negara Korea Selatan. Namun siapa sangka, percutian indah yang dirancang berakhir dengan kekecewaan. Baru sahaja menjejakkan kaki, namun diarah untuk pulang gara-gara tidak membawa bersama pasport lama ke Korea.

Gara-Gara Tiada Sejarah Perjalanan. Baru Jejak Kaki Di Incheon, Terus Wanita Ni Diarah Pulang Semula Ke Malaysia!

Pengalaman tersebut turut telah dikongsikan olehnya di akaun TikTok dan menjadi tular.

IKLAN
@beeemyfweeenFor the first time : Immigration at Korea ask us to go back. We cant enter Korea without any valid reason♬ bunyi asal – haa

Menurut Amira, semuanya baik-baik sahaja dari Kuala Lumpur International Airport (KLIA) sehingga sampai ke lapangan terbang di Incheon. Detik hitam, itu bermula apabila Amira dan seorang lagi rakannya tiba di pemeriksaan pegawai Immigresen.

 

IKLAN

Seperti biasa, pihak Immigresen meminta dokumen-dokumen yang diperlukan seperti paspot dan K-ETA (Kebenaran Kembara Elektronik Korea Selatan). Tiba-tiba, pegawai itu bertanya kenapa paspot Amira tiada sejarah perjalanan. Amira menjelaskan itu paspot yang dah diperbaharui.

Gara-Gara Tiada Sejarah Perjalanan. Baru Jejak Kaki Di Incheon, Terus Wanita Ni Diarah Pulang Semula Ke Malaysia!

Pegawai itu juga bertanya, mana paspot yang lama? Amira tidak membawa bersama pasport lama ke Korea. Terus disiasat dan selepas disoal siasat, mereka berpendapat Amira dan rakannya tidak lengkap untuk masuk ke negara Korea sebagai pelancong.

IKLAN

Akhirnya, pegawai Imigresen meminta Amira dan rakannya pulang semula ke Malaysia keesokan harinya. Mereka ditempatkan dalam satu bilik bersama pelancong-pelancong lain yang senasib dengan mereka. Paspot mereka dipegang pihak Imigresen. Mereka terpaksa menunggu ketibaan penerbangan pagi esoknya jam7.30 pagi.

Penerbangan pulang itu adalah percuma kerana mereka telah menempah tiket penerbangan pulang lebih awal. Amira juga mengucapkan terima kasih kepada staf AirAsia dan juga kedutaan Malayasia di Korea Selatan kerana banyak membantu dalam kesnya itu. Namun, pegawai Imigresen kekal tegas arahkan mereka pulang.

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI