Penjagaan mulut dan gigi anak anda perlu bermula sejak gigi pertama tumbuh lagi. Kerosakan gigi atau karies gigi boleh bermula sebaik sahaja gigi pertama tumbuh dan terdedah kepada persekitaran mulut. 

Penjagaan gigi sangat penting untuk memastikan bahawa gigi dan gusi dibersihkan secara rutin bagi mengurangkan proses kerosakan.

Selalu saya dengar:
1. Anak saya gigi dia tumbuh awal, sebab tu rosak
2. Anak saya jenis gigi rapuh, sedar-sedar saja dah pecah gigi dia

Gigi Susu Memang High Risk Dapat Karies Sebab Anak Menyusu

IKLAN

Sedar atau tak, gigi susu memang high risk untuk dapat karies sebab anak dalam stage menyusu. Anak keep menyusu, tertidur dengan susu bertakung dalam mulut, cause acidic environment dalam masa tertentu (yang panjang) akhirnya jadi lah karies. Kami (perawat) seriously very aware about that.

Bukan Sebab Tumbuh Gigi Awal Atau Sebab Gigi Rapuh

So stop beralasan bila jumpa dentist sebab diorang dah khatam perjalanan hidup karies. Berhenti salahkan takdir. Bukan sebab tumbuh gigi awal or bukan sebab gigi rapuh.
Just open up your mind dan terima lah rawatan sewajarnya. Kita manusia biasa, tak terlihat jahat pun jika anak ada karies. Yang jahat kalau anak tak di vaksin.

IKLAN

Biasakan Anak Dengan Dental Checkup

Jika anak belum ada karies, biasa kan anak dengan dental checkup so that bila sekolah, tak refuse towards dental therapist & dental treatment.
Bagi pendedahan. Jika belum, berubah.

Yang nak berubah jugak,
#kakgigi

P/s: lama tak mengarang, harap belum dilupakan.

IKLAN

Sumber: Sharipah Eyie

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Berminat untuk sertai Virtual Pa&Ma Gala Moms bersama artis terkenal secara PERCUMA? Daftar di sini https://toko.ideaktiv.com/product/pama-gala-moms-reunion/