Untuk memastikan anak-anak sukakan waktu pembelajaran, kita tidak bolehlah terlalu ‘keras’ dan memaksa mereka dengan cara yang membosankan. Perlu ada cara yang betul dan menyeronokkan untuk anak-anak explore. Itu boleh menggalakkan mereka untuk suka belajar dan sentiasa bersemangat.

Seperti yang dikongsikan oleh pengguna laman Facebook, Syuhaidah Asmaa Khalid, dia cuba mencari kaedah yang fun untuk menggalakkan anaknya, Adam Daniel Azizul, belajar. Sedikit usaha dan kesungguhan ibu bapa diperlukan untuk menjayakan kaedah ini, tapi hasilnya berbaloi.

Salah satu cara yang Syuhaidah buat adalah dengan mengadakan senarai to do dan done. Selepas anaknya menyelesaikan tugasan di ruangan to do, dia boleh meletakkan pelekat di ruangan done. Selain aktivitinya sendiri, Syuhaidah turut meletakkan tugasan membuat kerja rumah. Hasilnya si anak lebih seronok membantunya mengemas rumah. Bagi menghargai anaknya itu, Syuhaidah memberi ganjaran kek cawan coklat untuk Adam.

Nak ajar adam berdikari, mama buat task utk die..seronok la dia sticker dia penuh kat sebelah ruangan done..

jadi rajin sket dia tlg mama buat kerja rumah sbb ade sticker do chores, put away toys..klu dia tlg, nnt dia blh letak sticker tu kt bhgian done..

Ini adalah antara senarai ‘to do’ yang Syuhaidah buatkan untuk Adam

Mama laminate siap2 spy tahan lama and tampal pakai sticky tack

end of the day mama reward die ngan chocolate cup cake 🙂

Rajinnya Adam tolong Mamanya basuh bilik air

Satu lagi cara lain yang Syuhaidah praktikkan kepada Adam adalah dengan mengajar anaknya memantapkan pengetahuan Matematik Adam. Dia dan suami menghabiskan dua jam untuk membuat gerai burger olok-olok untuk anak mereka. Bukan sahaja cara mengira, Syuhaidah menggunakan cara ini untuk mengajar Adam konsep pecahan dengan membuat piza dan kek.Yang menariknya gerai itu tidak memakan modal yang besar, hanya RM2.10 sahaja!

Smlm, mama abiskan masa 2jam utk buat burger stall utk adam main smbil belajar..sape ckp anak laki x blh main masak2 kan..to be man look, xyh la guna pink color i guess this rustic and raw look is nice enough for boys

Gerai burger olok-olok yang dibuat untuk Adam

Actually mama buat ni utk ajar adam guna duit dgn bukak stall jual burger..
Lagi nak ajar konsep pecahan dgn buat pizza and cake

Cantik, sesuai untuk anak lelaki

Learn through play is the best for children..sape kata belajar tu membosankan..right method of teaching will make them learn fast and enjoyable..

Posted by Syuhaidah Asmaa Khalid on Wednesday, August 14, 2019

Cost cuma rm2.10 utk sink base sbb kotak yg keras ni mmg sedia ade kat umah mse beli kabinet sinki, kepala paip pun mmg da ade lme2 punya..jimat kos mama dr beli kat kedai ratus2 janji learning objectives tercapai..

Banyak sebenarnya cara kreatif dan menyeronokkan untuk kita buat bagi menggalakkan semangat anak untuk belajar. Tak boleh dipaksa-paksa nanti mereka mudah bosan dan jadi malas. Semoga dengan perkongsian ibu ini dapat memberi inspirasi untuk anda mencubanya di rumah. Pasti boleh!

Sumber: Syuhaidah Asmaa Khalid