Musim minyak masak tengah mahal ini apa kata kita jimatkan minyak selagi boleh. Usahakan untuk memasak menu yang ringkas tanpa menggunakan minyak. Namun salah satu cara jimat minyak pastinya menggoreng menggunakan air fryer.

Ada yang kata kering? Apa kata gunakan tip ini untuk pastikan menggoreng guna air fryer jadi sama macam menggoreng seperti biasa.

Tip jimat minyak guna air fryer yang dikongsikan oleh Lia Suriati ini simple. Wajib cuba!


Nak menggoreng tapi nak jimat minyak. Rahsia dia pakai air fryer jeeerr. Tapi ada yang kata tak suka nanti tekstur dia too dry. Jadi kerass kering tak best. Goreng dalam kuali jugak best.

Okey Lia share tips macam mana. Korang boleh menggoreng pakai air fryer. Boleh jimat minyak tapi hasil sama macam goreng dalam kuali.

IKLAN

Caranya korang letak sikit minyak. Lepas tu gaul-gaulkan pada bahan yang korang nak goreng tu. Dalam post ni lia tunjuk goreng bilis. So gaul minyak tu dekat bilis. Lia masukkan dalam bekas stainless steel takut mencair pulak dalam air fryer tu, nak letak gitu aje ghisaauu basket dia ada lubang-lubang kang jatuh ke bawah.

Pakai 1-2 sudu minyak pon dah cukup. Gaul rata-rata lepas tu on la air fryer macam biasa

Berapa minit bergantung pada kuantiti bilis tu. Nak pastikan bilis masak sekata. Korang bukak la air fryer tu check.

IKLAN

Balik-balik kan la bilis tu pakai garpu pastu masuk balik. Goreng lagi sampai dapat tahap kegaringan yang korang nak.

Lepas tu siaaaapppp!

Haaaa tips ni boleh diguna pakai jugak kalau nak goreng ayam dan ikan. Musim sekarang ni minyak masak mahal

IKLAN

Boleh la berjimat.

Menarik: Nasi Penuh Tak Cukup Minta Lagi, Anak Berselera Makan, Ayda Jebat Risau Anak Overload!

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil.

Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!