Ibu-ibu cubalah ajar bayi makan telur. Perkenalkan bayi dengan variasi menu berasaskan telur. Mungkin ada ibu yang tertanya-tanya apa relevannya telur dalam pemakanan bayi. Untuk pengetahuan ibu, bayi berumur setahun akan diberikan suntikan MMR (Measles, Mumps, Rubella) mengikut jadual yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Suntikan MMR mengandungi kolostrom seperti mana yang terdapat dalam telur kuning. Sebelum bayi diberikan suntikan MMR, dia mestilah terlebih dahulu diperkenalkan pada  telur kuning untuk mengesan tindak balas terhadap kolostrum tersebut.

Ibu Ajar Bayi Makan Telur Untuk Tahu Tindakbalas Alahan, Boleh Ikut Tip Ini

Ibu Ajar Bayi Makan Telur Untuk Tahu Tindakbalas Alahan

Sekiranya bayi tiada sebarang masalah alahan jadi tiada masalah untuk terus menerima suntikan. Tetapi jika ada tanda-tanda alahan seperti ruam atau bintik-bintik merah pada kulit maka ibu perlu maklumkan kepada jururawat atau doktor.

Telur adalah antara lapan makanan popular yang boleh menyebabkan alahan tetapi ramai Pakar Pediatrik berkata memperkenalkan telur kuning adalah okay untuk bayi usia lapan bulan yang tiada sebarang masalah alergi.

Ibu Ajar Bayi Makan Telur Untuk Tahu Tindakbalas Alahan, Boleh Ikut Tip Ini

Bila Boleh Perkenalkan Telur

Ramai pakar pemakanan menyarankan lebih selamat untuk perkenalkan telur kuning kepada bayi apabila berumur lapan, elakkan beri  putih telur sehingga bayi genap usia setahun.

Telur mestilah direbus untuk memudahkan ibu memisahkan bahagian kuning dan putih. Pastikan anda hanya bagi anak makan telur yang betul-betul bersih dan direbus sehingga masak. Ini bagi mengelakkan risiko pencemaran bakteria oleh patogen berbahaya seperti salmonella

Ibu Ajar Bayi Makan Telur Untuk Tahu Tindakbalas Alahan, Boleh Ikut Tip Ini

Seorang ibu, Rai Lee berkongsi dengan ibu-ibu lain di facebook Geng Memasak Untuk Anak (GMUA) bagaimana langkah untuk perkenalkan telur kepada bayi.

IKLAN

Kuning telur sebenarnya makanan mudah dan ringkas yang boleh menaikkan HB anak.

Mula perkenalkan telur selewat-lewatnya umur bayi lapan bulan.

9 LANGKAH PERKENALKAN TELUR KEPADA BAYI

Ibu Ajar Bayi Makan Telur Untuk Tahu Tindakbalas Alahan, Boleh Ikut Tip Ini

 

Ramai juga yang masih belum tahu tentang cara nak memperkenalkan telur kepada bayi Sembilan langkah yang wajib dibuat untuk memkenalkan telur kepada bayi.

IKLAN

Minggu 1: 1 sudu besar kuning telur 1 kali seminggu

Minggu 2: 1 sudu besar kuning telur 2 kali seminggu

Minggu 3: 1 biji telur kuning sahaja

Minggu 4: 1 biji kuning telur 2 kali seminggu

Minggu 5: 1 biji kuning + 1 sudu besar putih telur 1 kali seminggu

IKLAN

Minggu 6: 1 biji kuning + 1 sudu besar putih telur 2 kali seminggu

Minggu 7: 1 biji penuh telur

Minggu 8: 1 biji penuh telur 2 kali seminggu

Minggu Ke-9 dan seterusnya sudah boleh beri bayi makan sebiji telur penuh tapi tak boleh lebih daripada 3 kali seminggu.

Kenapa perlu dimulakan dengan kuning telur? Ini kerana kuning telur tidak mengandungi protein yang boleh menyebabkan bayi mengalami alahan kepada telur. Putih telur mengandungi empat protein yang boleh menyebabkan alahan.

Kredit foto: Pexels

 

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI