Terbaca satu soalan di group KHDU (kenangan haji & umrah) tentang tips umrah ketika hamil. Saya pernah mengerjakan ibadah haji ketika hamil pada trimester pertama. Saya kongsikan sedikit tips yang saya amalkan ketika itu. InshaAllah semoga dapat membantu serba sedikit.

“Ibu Hamil Yang Ingin Melakukan Umrah Pergilah Musim Sejuk” Ibu Ini Kongsi Pengalam Mengerjakan Umrah Ketika Hamil

Tip mengerjakan Umrah/Haji

1. Ada 3 trimester kehamilan. Paling selamat untuk travelling adalah pada trimester ke 2.

2. Minta pandangan dan nasihat doktor anda. Biasanya doktor akan beri pil untuk menguatkan rahim. Saya pernah diberikan pil nama duphaston oleh doktor. Perlu mula ambil beberapa hari sebelum fly.

“Ibu Hamil Yang Ingin Melakukan Umrah Pergilah Musim Sejuk” Ibu Ini Kongsi Pengalam Mengerjakan Umrah Ketika Hamil

IKLAN

3. Amalkan makanan ringan yang sihat seperti jenis kekacang (walnut, cashew, almond), dry fruits seperti kismis, dry apricot, dry fig, guava atau mango dan lain-lain. Paling terbaik adalah kurma. Tips ni saya dapat dari doct di sini untuk mengurangkan ‘morning sickness’ jika ada. Pada masa yang sama dapat mengekalkan tenaga. Biasanya saya akan mengunyah makanan sebegini setiap 15-20min! InshaAllah akan kekal bertenaga. Mood pun baik. Makanan jenis begini senang untuk dibawa. Tidak kira di mana.. dalam kapal terbang, dalam bas… ketika ziarah… dan boleh bawa masuk masjid peneman iktikaf.

4. Ketika hamil badan cepat masuk angin, jadi dengan mengambil makanan secara sedikit-sedikit dan kerap akan mengurangkan risiko masuk angin. Kurangkan juga makanan yang berminyak.

“Ibu Hamil Yang Ingin Melakukan Umrah Pergilah Musim Sejuk” Ibu Ini Kongsi Pengalam Mengerjakan Umrah Ketika Hamil

IKLAN

5. Jangan sesekali skip segala jenis vitamin anda! Bawa bekalan yang cukup sepanjang bermusafir.

6. Kurangkan berjalan. Boleh naik wheelchair atau scooter untuk tawaf dan saie. Jangan paksa diri untuk berjalan jauh meskipun kita rasa badan kita kuat. Terutama jika berada pada trimester pertama kehamilan.

7. Sebaiknya pergi masa musim sejuk. Elakkan ketika kemuncak musim panas seperti bulan may, june, july. Musim panas menyebabkan badan cepat dehydrate dan lebih penat.

IKLAN

8. Pastikan minum air secukupnya. Terutama air zam-zam. Tips supaya tidak kerap ke tandas adalah minum sedikit-sedikit tetapi kerap.

9. Berdoalah dan tawakal. InshaAllah semoga perjalanan ibadah ketika hamil dipermudahkan dan lancar. Amin

Tips ini saya dah ubahsuai mengikut keadaan dan kesesuaian jemaah serta hasil pengalaman travel saya ketika hamil.

Tambahan: nanti dah smpai Makkah jangan lupa minum pelbagai jenis juice terutama juice avocado yang pekat, sedap & berkhasiat untuk mummy & baby. Tidak ketinggalan ais krim makkah, air laban perisa strawberry & mango! Confirm mummy bertenaga je rasa. Sambil tu try lah juga nasi arab kambing & unta! Tapau makanan jenis kekacang dan dry fruits banyak-banyak buat stock. Harga lebih murah di sini.

Sumber: Masnira Ramli

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI