Ibu menyusu nak berdiet boleh tapi kena ikut langkah betul untuk maintain susu. Kenapa? Sebabnya anak masih memerlukan zat dari ibu. Jika terlalu mengamalkan diet yang drastik susu pun akan terus berkurangan

Berkongsi mengenai perkara ini, Penasihat Diet Mohd Khairul Azuan menyatakan ramai ibu yang bertanya sebelum ini, bolehkah mereka menurunkan berat badan semasa dalam tempoh penyusuan bayi.

Jawapannya, Boleh. Tapi ada beberapa syarat penting untuk mengekalkan kualiti susu untuk diberi kepada bayi yang masih memerlukan susu ibu.

IKLAN

Ibu Menyusu Nak Berdiet Boleh, Tapi Kena Ada Cara Untuk ‘Maintain’ Susu

  1. Mulakan selepas bayiberumur 2 atau 3 bulan supaya susu yang dibekalkan telah cukup khasiat sebelum mula berdiet.
  2. Makan 1500kcal-1800kcal sehari (bergantung kepada berat badan ibu. Lagi berat, lagi tinggi kalori). Kurangkan makanan yang berminyak. Makan sikit-sikit tapi kerap untuk elakkan kelaparan. Berapa kerap? Sekurang-kurangnya jarakkan dalam tempoh dua jam.
  3. Elak amalkan diet shortcut! – no atkins, no cabbage soup diet, no very low carbs diet. Ia boleh menjejaskan kualiti susu. Amalkan dietsihatyang lengkap semua kumpulan makanan (carbs, protein, fat) pada jumlah yang sederhana.
  4. Turun berat perlahan-lahan. Paling bagus dalam 500gramseminggu ataupun 2 kilogram sebulan. Sikit tak pe asalkan anak cukup khasiat.
  5. Menyusu sekerap mungkin. Anda burn 300-500kcal bila menyusukan bayi. Kalau tambah dengan aktiviti workout lain, akan lagi banyak kalori burn.
  6. Kurangkan kalori secara berperingkat.. jangan dari 2500kcal terus ke 1500kcal. Mesti effect kualiti susu.
  7. Pastikan minum air dengan secukupnya iaitu 2-3 liter sehari.
  8. Perbanyakkan makanan yang sihat seperti buah-buahan sebagai snek dan selepas/sebelum makan utama untuk tambahan vitamin dan kalori.
  9. Kalsium dari sumber protein seperti ikan, ayam, daging, susu dan lain-lain sumber untuk kekuatan tulang ibu dan anak.
  10. Ambil minyak tetapi hadkan dua jenis hidangan sahaja sehari.

Ibu Menyusu Nak Berdiet Boleh, Tapi Kena Ada Cara Untuk ‘Maintain’ Susu

IKLAN

Walaubagaimanapun, saranan di atas tidak dapat menggantikan saranan dari doktor dan dietitian kerana saranan di atas lebih bersifat umum.

IKLAN

Diet yang extreme semasa menyusu adalah sangat-sangat tidak digalakkan kerana menjejaskan ibu dan anak.

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI