Biasa keluar perkataan penat, letih, tak larat dari mulut ibu apabila anak-anak mula menyepahkan rumah atau buat apa sahaja yang mencabar kesabaran ibu bapa. Sebenarnya semua perkataan ini keluar secara spontan dan bukan dengan niat pun. Ingat ya kawal perkataan ini bila dihadapan anak.

Memang diakui menguruskan rumah tangga dengan anak kecil bukanlah sesuatu yang mudah. Ia memerlukan kesabaran tinggi. Lagi-lagi bagi wanita yang bekerja dan balik ke rumah pula untuk menguruskan anak.

“Ibu Penatlah Hari-Hari Kemas”. Walaupun Tiada Niat, Jangan Mengeluh Depan Anak

Kenapa anda dilarang mengeluh penat dihadapan anak-anak? Dikongsikan hasil penelitian oleh Dr. Taufiq Razif

1 – Bila mak ayah mengadu penat, si anak akan rasa bersalah dan cuba menjauhi mak ayahnya padahal benda ni sangat bahaya pada perkembangan emosi si anak tu.

IKLAN

2 – Emosi anak akan jadi tak stabil sebab si anak akan rasa dirinya cuma beban pada mak ayah dia. Minda separa sedar ( subconscious mind ) si anak akan cuba meringankan beban mak ayah walaupun benda tu boleh bagi mudharat pada dirinya sendiri. Contohnya si anak tu tanpa sedar akan lebih bergantung pada kawan-kawan di luar rumah berbanding mak ayahnya sendiri walaupun pada umur yang masih sangat muda.

3 – Anak kita boleh rasa energi keikhlasan kita sebenarnya. Mengeluh penat di depan anak hanya menghilangkan rasa percaya anak pada keikhlasan kita. Mereka akan rasa yang kita ni jaga mereka dalam keadaan terpaksa.

4 – Lebih dahsyat lagi kalau dah timbul perasaan ragu dalam hati anak tentang kasih sayang kita sebagai mak ayah. Anak akan tertanya tanya kenapa dia dilahirkan ke dalam keluarga itu dan kenapa dia dilahirkan sebagai beban, bukan sebagai anak yang memberikan cahaya kebahagiaan.

IKLAN

5 – Anak kita belum mampu menyerap tekanan emosi kita. Bila kita mengeluh penat kepada anak-anak, kita sebenarnya sedang memindahkan beban emosi tu pada anak kita sendiri! Jangan terkejut kalau anak kita pun mula jadi murung, kurang minat bermain dan lebih suka menyendiri kalau kita selalu mengeluh penat pada anak kita sebab tu la akibatnya bila anak-anak kita yang tak bersalah tu terpaksa menyerap beban emosi yang amat berat tu.

“Ibu Penatlah Hari-Hari Kemas”. Walaupun Tiada Niat, Jangan Mengeluh Depan Anak

IKLAN

Apa nak buat?

Orang yang bertanggungjawab untuk dengar luahan hati kita adalah pasangan kita sendiri! Tolong la educate pasangan kita untuk jadi pendengar yang setia. Antara terapi terbaik jiwa adalah bila masalah kita DIDENGARI pasangan kita sendiri sebab tu la kalau pasangan kita nak bebel, dengarlah sekejap kerana itu tandanya si dia sedang membuat terapi hati!

InsyaAllah pasangan yang pandai mendengar ni akan membuatkan diri kita lebih tenang dan ceria.

Sumber: Dr Taufiq Razif

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI