Ibu antara golongan yang selalu mengadu stress kerana terlalu penat buat kerja rumah, uruskan anak-anak dan kerja di pejabat.

Tak dinafikan pelbagai bebanan yang dilalui dalam kehidupan seharian yang serba pantas menjadikan ibu antara golongan yang mudah mendapat penyakit.

Paras stress yang keterlaluan boleh menyebabkan tekanan mental, emosi dan fizikal seterusnya mencetuskan pelbagai jenis penyakit yang berbahaya hingga boleh membawa kematian.

Pakar Perbidanan & Sakit Puan terkenal, Datuk Dr Hamid Arshat berkongsikan cara-cara menangani stress dan yang best nya boleh awet sihat sekali.

AWET SIHAT. KAWAL STRESS

Setelah lama saya bertugas sebagai doktor dan telah merawat berbagai jenis penyakit, saya dapat merumuskan bahawa stress, (tekanan mental, emosi dan fizika) merupakan penyebab dan pencetus utama bagi berbagai jenis penyakit, termasuk penyakit-penyakit yang menyebabkam kematian mengejut, iaitu serangan jantung dan angin akhmar (stroke). 

Saya ingin berkongsi cara-cara saya tangani stress

1. TAWAKAL.

Saya sentiasa berdoa kepada Allah agar terus dikurniakan kesihatan kekuatan tubuh. Saya tawakkal kepada Allah sambil berusaha menangi stress. Saya redha dengan ketentuan Allah.

2. REDHA.

Apabila ditimpa musibah, saya anggap sebagai ujian Allah keatas keimanan saya. Kita datang dari Allah dan akhirnya akan kembali kepadaNya. Saya cuba sabar dan melakukan solat serta mohon pertolongan Allah.

IKLAN

Ibu Terlebih Penat Buat Kerja Rumah Dan Stress Boleh Ikut Pesanan Dr Hamid Arshat Ini

3. SABAR.

Apabila kehilangan duit sebab ditipu, dicuri, diperas ugut, atau tercicir sebab lalai, saya cuba tahan sedih dan marah. Saya anggap duit itu sudah bukan rezeki atau milik saya. Mungkin saya telah melakukan sesuatu kesalahan dan ini kifarah atau balasannya.

4. TAHAN MARAH.

Bila memandu kereta, sering berlaku pemandu-pemandu lain mencetuskan provokasi, seperti menghempit, bunyikan horn dan lain-lain, saya ambil langkah mengalah sahaja dan tahan marah.

Begitu juga dalam situasi lain yang mencetus kemarahan, khususnya di rumah, di kalangan keluarga dan di tempat kerja.

Tahan marah, tinggalkan dan beredar jauh untuk sejukkan hati. Ustaz nasihat ambil wuduk, tapi Alhamdulillah saya sering dapat kawal tanpa wuduk.

5.MEMAAF.

IKLAN

Saya selalu memaafkan orang yang buat salah dan silap, sama ada sengaja atau tidak. Dan terus lupakan peristiwa tersebut tanpa mengungkit-ungkit.

6. TIDAK DENDAM.

Walau pun difitnah dan dizalimi, saya tidak simpan DENDAM dan kawal perasaan untuk membalas.

7. MAKAN UBAT.

Bila sakit atau pening kepala sebab penat atau stress lepas kerja, saya makan panadol 2 biji (1gm), biasanya ia ia akan reda dan rasa tenang.
Panadol bertindak membuka saluran-saluran darah yang kuncup dalam jantung, otak dan organ-organ lain akibat stress.

Ramai takut nak makan panadol atau lain-lain pain killers. Nasihat saya, makan ubat tersebut. Ada kajian yang menunjukkan panadol meningkatkan kesihatan dan melanjutkan umur.

IKLAN

8. BUAT AKTIVITI BERKEBUN.

Saya suka berkebun, mencangkul, tanam sayur-sayur, herba dan pokok buahan di sekitar kawasan rumah. Kesannya memang relaxing.

9. BERZIKIR & BERSELAWAT.

Memang jadi amalan saya bila memandu kereta saya terus menerus berzikir dan berselawat. Kesannya memang relaxing dan tenang fikiran.

10. DEEP BREATHING.

Amalan menarik nafas dengan mendalam dan melepaskan nafas perlahan-lahan. Ulang untuk 5 minit. Saya lakukan bila-bila masa dan di mana-mana tempat bila rasa stress dan tidak selesai.

Ibu Terlebih Penat Buat Kerja Rumah Dan Stress Boleh Ikut Pesanan Dr Hamid Arshat Ini

11. SIMPLE LIFE TANPA BERLUMBA-LUMBA.

Amalkan cara gaya hidup yang sederhana tanpa membazir wang, tidak pentingkan brand name pada pakaian, kereta, hiasan dan lain-lain. Saya pentingkan substance dari rupa bentuk luaran.

Cuba amalkan panduan-panduan tersebut. InshaAllah, kita boleh kawal stress, terus awet sihat dan dengan izin Allah lanjut usia dan boleh terus berkhidmat kepada agama dan bangsa. Aamin.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI