Sebelum memulakan teknik-teknik yang lebih kompleks, perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah kenali anak terlebih dahulu.

KENALI ANAK ANDA TERLEBIH DAHULU.

Di sini ada 3 cara untuk anda kenali BAHASA, TINGKAH LAKU, EMOSI anak anda iaitu PTD :

APA ITU PTD ??

P – PERHATI
Cuba anda perhatikan anak anda terlebih dahulu.. Lihat apa yang dilakukan, lihat emosi atau perasaan mereka, lihat apa minat mereka dll..

IKLAN

• Contohnya apa yang mereka suka lakukan dan bilakah waktu mereka kelihatan gembira atau, sedih, tak suka dll..

T – TUNGGU
Apabila kita berkomunikasi dengan kanak-kanak.. Adalah penting untuk kita tunggu ya..

• Contohnya jika kita bagi arahan atau bertanya soalan.. Kita kadang-kadang tak sabar untuk tunggu respon dari anak-anak.. Last-last kita yang buatkan atau kita yang tolong jawabkan.. Tunggu.. Kanak-kanak ni adakala perlukan masa untuk proses apa yang didengar, dilihat, dirasa dll.. Dengan menunggu kita boleh tengok kebolehan mereka yg sebenar..

D – DENGAR

IKLAN

Cuba dengar apa yg kanak-kanak cuba sampaikan.. Dengar betul-betu sebutan mereka.. Terutamnya bagi kanak-kanak yang bercakap bahasa jerman ni.. Cuba dengar betul-betul.. Kadang-kadang terselit 1 atau 2 perkataan yang bermakna di dalam bahasa jermannya itu.. Dan kadang-kadang kita boleh faham apa yang mereka cuba sampaikan walaupun dengan bahasa yang kita tidak faham.. Cuba dengar dan analyse dahulu..

• Contohnya
” Mama ! mane neneniboya ” okay terus boleh “ Mama ! mane bolaaa ”

Dengan mengenali anak anda, ia membolehkan dan memudahkn anda untuk berkomunikasi dengan mereka.. Bila kita kenal, kita tau apa dia suka, kita tau apa yang dia cuba bagi tau, kan lg senang macam tu.. Ambil sedikit masa untuk kenal anak anda..

IKLAN

Terutamanya yang ada masalah lambat bercakap.. Selamat mencuba ya mommy & daddy semua ! Ingat jangan putus asa..

Kredit: Aisyah Kassim Academy

Followers Pa&Ma yang nak dapatkan barangan permainan anak dengan harga murah boleh klik di SINI 

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)