Geram betul bila kita dah semangat nak basuh baju tapi air kecil. Paip kita dah buka habis, tapi air keluar bagaikan hidup segan mati tak mahu. Elok ada mood nak mendobi, terus ‘down‘. Selain mesin basuh yang kotor dan kepingan daki hitam melekat pada baju, satu lagi masalah yang buat mama geram waktu nak basuh baju adalah aliran air yang perlahan.

Kalau air kecil mengalir, bila mesin basuh nak mula berpusing kan? Elok kena tunggu 20-30 minit untuk pakaian siap dicuci, jadi kerja berjam-jam pula. Memang jadi lambat lah kerja kita!

Artikel Menarik: [Sempoi Ibu Ni Ajar Anaknya Pandai Baca, Kira. Beli Buku Kedai Eco & Buat Latihan]

Sabar mama, kalau ada masalah macam ni mungkin boleh cuba tip yang dikongsikan oleh abahyie ini. Bila tengok video ni, terus dalam hati terdetik, “Patutlah air kecil. Selama beli mesin basuh, tak pernah sekali pun check bahagian ni.”

IKLAN

Dapat dilihat dalam video ini, bahagian yang menyambung paip pada mesin basu mempunyai satu penapis di dalamnya. Apabila kita menggunakan mesin basuh dalam tempoh terlalu lama tanpa bahagian ini dibersihkan, ia menyekat aliran air. Sebab itulah air perlahan, tapi bila dah dicuci terus jadi laju. Hebat!

IKLAN

Artikel Menarik: [Susahnya Nak Pujuk Anak Tidur Sendiri, Tak Payah Pening. Ini Tip Mudah Untuk Mak Ayah!]

IKLAN

Jom tengok macam mana nak atasi masalah aliran air paip kecil ni dan cuba pada mesin basuh di rumah!

@abahyietips ni tgk kt tiktok jgk .. mmg byk karat lekat kat filter weh♬ suara asli – XIβ„’7 Prince Ugik πŸ•‹ – π”π†πˆπŠπŸ‡ΈπŸ‡¦

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)

https://www.youtube.com/watch?v=02ENB-Xe2M8&t=571s