Suami isteri merupakan tunjang utama dalam sesebuah institiusi kekeluargaan. Jika suami menunjukkan kasih sayangnya pada si isteri, maka dia akan lebih bahagia dan membuatkan hubungan lebih harmoni. Jika hubungan antara kedua-duanya baik, kebahagiaan akan terpancar pada wajah mereka.

Artikel Menarik: [Tak Salah Suami Isteri Gaduh, Jadi Lebih HArmoni. Syaratnya, Jangan Maki!]

Sebagai ketua keluarga, mereka mempunyai peranan yang sangat besar kepada keluarga. Layanan suami terhadap isteri bukan sahaja membahagiakan suri hatinya tetapi juga anak-anak. Mereka semua pasti akan merasa tenang dan bahagia serta menghargai kehadiran si ayah sebagai pelindung keluarga. Sesekali pasti ada ujian yang melanda, kerana suami isteri bukanlah insan yang sempurna.

Perkongsian daripada Ustaz Ebit Lew ini menyuntik rasa sebak dalam hati. Rupa-rupanya sikap dan layanan suami amat memberi kesan emosi kepada keseluruhan keluarga. Sebagai suami, jangan dipandang kekurangan pada isteri, tetapi tumpukan pada kelebihannya.

SUAMI JERIT-JERIT, HEMPAS BARANG!

“I love u bidadariku. Terima kasih Allah.”

Ada sekali masa bawa keluarga bercuti saya tengok seorang suami dekat hotel hempas barang dan marah isterinya dan 3 anaknya. Rupanya isterinya tertinggal barang dekat bilik.

Isteri Ni Tak Harap Pun Hadiah Mahal. Cukuplah Suami Cakap Lembut & Sayangi Dia Selalu

Suaminya terus pergi. Menjerit-jerit. Barang bertabur. Anak yang besar dalam umur 10 tahun agaknya menangis peluk maknya. Semua menangis-nangis. Saya pergi dekat situ tolong kutip barang yang bertabur-tabur tu.

IKLAN

Artikel Menarik: [Suami Isteri Bergaduh Depan Anak, Lepas Geram Sana Sini. Besar Nanti, Dia Jadi Kaki Buli]

“Eh takper. Takper.kata wanita itu. Ish tak per sikit jer kak.”

“Eh Ebit Lew kan…yer saya Puan..Allah sayang sabarlah.”

Isteri Ni Tak Harap Pun Hadiah Mahal. Cukuplah Suami Cakap Lembut & Sayangi Dia Selalu

Tak lama suami dia datang nampak saya. “Eh Ebit Lew kan. Yer saya abang.
Kenapa abang akak ok?”.

IKLAN

“Ok ustaz.” Isterinya jawab, “Suami saya kuat marah ustaz dan tak mahu tolong saya. Dia asyik main hp. Lepas tu bila barang tinggal marah-marah. Dia suka marah-marah.”

SAMA-SAMA PENAT

“Abang penat kerja yer. Nak berehat-rehatkan. Akak pun sama. Saya nampak muka abang dengan akak sama dan saya tahu saling mencintai dan menyayangi. Pasangan bahagia. Beginilah, kita hidup untuk Allah sayang. Anak saya pun ada yang kecil lagi. Memang penat.”

JANGAN GADUH DEPAN ANAK

“Tapi mereka rindukan kasih sayang kita mak ayah. Jangan bergaduh depan mereka. Jadikan barang tertinggal, sesat jalan, sebagai gelak tawa dalam rumahtangga. Abang jangan marah-marah.”

Lemah lembut dalam keluarga ialah tanda keluarga dalam rahmat Allah. Orang yang terbaik ialah yang paling baik kepada ahli keluarganya. Itulah akhlak Nabi SAW.

IKLAN

Isteri Ni Tak Harap Pun Hadiah Mahal. Cukuplah Suami Cakap Lembut & Sayangi Dia Selalu

Suaminya kata, “Saya ada tengok ustaz berdakwah di jalanan. Boleh saya peluk ustaz?”. “Boleh abang.” Saya peluk agak lama dan doakannya.

Saya bisik padanya. “Abang peluk isteri dan anak-anak abang. Mereka sedih tu. Dia terus peluk isteri dan anaknya.” Dia menangis dan minta maaf pada isterinya.

Artikel Menarik: [Banyakkan Berbuat Baik Pada Pasangan, Inilah Cara Hidup Suami Isteri Di Akhir Zaman]

Ya Allah sebak sebab anak-anak saya pun kecil lagi. Saya kadang-kadang ada ceramah di luar. 4 orang anak kecil-kecil bidadari saya uruskan. Hanya Alllah SWT yang membalas segala kebaikan dan pengorbanannya.

DENGAR LUAHAN ISTERI, PENATNYA DIA URUS KELUARGA

Sebab tu saya benar-benar selalu doakannya dan selalu telefonnya dengar luahan bidadari saya mengenai anak-anak. Sebab penat urus rumahtangga ini. Perlu pasangan mendengar luahan rasa dan juga perlu belajar doa luah pada Allah SWT. 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI