Kadang-kadang tu, ayat semudah mengucapkan terima kasih kepada isteri dah dapat buat dia rasa cukup bahagia. Biarpun kedengaran ringkas, tetapi impaknya sangat besar untuk emosi seorang isteri yang mungkin sudah terlalu letih dengan bebanan kerja seharian.

Sama ada isteri bekerja atau seorang suri rumah, kedua-duanya tidak mudah. Bukan sahaja penat fizikal, tetapi mental mereka juga sering tercabar dengan pelbagai kerenah anak-anak atau urusan di pejabat. Oleh itu, kata-kata indah yang keluar dari mulut suami umpama ‘penawar’ untuk mengurangkan rasa penat yang mereka alami.

Setiap pasangan yang berkahwin bukan sahaja perlu bersedia untuk hidup berdua tetapi juga mental harus kuat kerana ujian selepas berkahwin berganda daripada ketika kita bersendirian.

Isteri Tak Nak Lain, Cukup Suami Faham Kenapa Tak ‘Bersiap’ & Rumah Bersepah

Keadaan akan berubah sedikit demi sedikit mengikut peredaran masa, terutama jika kita sudah tidak berdua lagi. Masa yang dahulunya diberi sepenuhuhnya buat suami atau isteri kini sudah harus dibahagikan dengan anak-anak pula.

Artikel Menarik: [Masak & Bungkus! Ibu Ni Gigih Buat ‘Makanan Kedai’, Baru Anak Nak Makan]

Isteri sentiasa diminta untuk menjadi seorang isteri yang taat pada suami dan menyediakan segala kelengkapan suaminya, namun apa sebenarnya apa tugas suami selain menyediakan kemudahan buat si isteri?

IKLAN

Sebenarnya tiada lain yang isteri minta, cuma mahukan telinga dan bahu untuk tumpang bersandar sahaja. Biar betul?

Ketika awal perkahwinan, mungkin isteri boleh habiskan masa untuk bereksperimen macam-macam. Yalah, masak itu ini. Rumah pun dikemas bertukar-tukar. Sekejap sofa sebelahkanan, nanti dialih pula sebelah televisyen. Ikut mood. Waktu itu banyak masa sebab hidup masih berdua.

Isteri Tak Nak Lain, Cukup Suami Faham Kenapa Tak ‘Bersiap’ & Rumah Bersepah

Bila datang rezeki isteri hamil dan melahirkan anak mungkin kurang sedikit perhatian yang diberikan kepada suami. Kalau dahulu mungkin boleh ada tiga atau empat lauk, sekarang isteri hanya mampu masak dua jenis sahaja. Itu pun yang paling mudah.

Mungkin juga dulu sempat isteri nak tanyakan hari di pejabat bagaimana sambil mengurut bahu si suami, kini sudah tak sempat. Pun begitu, suami jangan salah faham. Isteri sebenarnya tak cukup masa bukan sebab meminggirkan anda.

IKLAN

Isteri Tak Nak Lain, Cukup Suami Faham Kenapa Tak ‘Bersiap’ & Rumah Bersepah

Ketika ini sudah mula berlaku, janganlah disalahkan isteri. Suamilah yang perlu berbuat sesuatu. Dah tiba masanya pinjamkan telinga dan bahu anda. Tanpa sedar, sebenarnya isteri ni letih sangat. Cuma tak sempat nak diluahkan.

Suami yang peka dengan keadaan isteri dah tentu akan perasan isterinya berubah. Waktu ini, kalau anda ‘cuit’ sikit emosinya pasti akan menangis.

Anda cubalah tanyakan padanya jika ada apa-apa yang boleh anda bantu. Atau anda pula take over, urutkan badannya. Sebenarnya waktu itu, anda akan mendengar setiap luahan perasaanya.

Jangan marah, sebaliknya pinjam bahu anda untuk isteri bersandar dan merasakan sedikit perhatian dari anda. Percayalah, esok dia pasti akan senyum sampai ke telinga. Kalau anda dah buat begitu, dan esoknya dia masak special sikit, maksudnya ada berjaya menjadi suami yang prihatin dengan keadaan isteri.

Isteri Tak Nak Lain, Cukup Suami Faham Kenapa Tak ‘Bersiap’ & Rumah Bersepah

IKLAN

Artikel Menarik: [Hari-Hari Tambah Sayang! Amal Doa Romantis Suami Isteri Paling Mudah]

Isteri tak perlukan wang ringgit yang banyak (kalau ada, bonus!) atau dibelikan hadiah-hadiah mewah, cukuplah sekadar anda tanyakan keadaannnya atau bantu dia sedikit sebanyak dalam melakukan kerja rumah.

Isteri inginkan suami yang ‘celik’, ‘tidak pekak’ dan mampu menjadi orang yang menghapuskan air matanya. Sebenarnya, ucapan TERIMA KASIH sudah cukup untuk buat isteri merasa bahagia. Ambillah hati isteri dengan kata-kata manis yang membahagiakannya.Itu sahaja yang ister mahukan, PINJAMKAN TELINGA DAN BAHU SUAMI pada mereka.

Ajar anak menabung dari kecil, caranya klik SINI

Isteri Tak Nak Lain, Cukup Suami Faham Kenapa Tak ‘Bersiap’ & Rumah Bersepah

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!