Buah naga atau dragon fruit antara buah-buahan eksotik yang digemari semua lapisan masyarakat. Dengan kulit warnanya pink merah, isi lembut dan biji-biji halus yang boleh dimakan. Ada isinya yang berwarna putih, ada juga yang isinya kemerahan atau ungu. Dua-dua pun sedap.

Sebenarnya, ada banyak kelebihan dan khasiat buah naga untuk anak yang ibu bapa patut tahu tahu. Menerusi perkongsian Dr Mazliana Mazlan, buah naga ini mempunyai khasiat terbaik.

Berikut antara perkongsiannya:

Buah naga ni bahaya betul ada kat rumah saya. Kalau anak nampak, asyik nak makan je. Suka betul.

Tapi sebab banyak sangat khasiat yang ada dalam sebiji buah naga, kita turutkan je lah apa yang anak nak.

Buah naga wajib masuk dalam list buah kita setiap minggu tau. Banyak betul vitamin dan mineral yang ada dalam buah naga.

Khasiat yang tak terhingga buat anak-anak. Jadikan buah favourite anak-anak korang jugak tau.

IKLAN

Buah naga ada;

1. Serat

– Bagus untuk pulihkan usus. Prebiotik semulajadi yang patut kita bagi pada anak-anak untuk seimbangkan kehidupan bakteria di usus.

2. Iron

– Sumber zat besi yang anak-anak sangat perlukan untuk pertumbuhan badan.

IKLAN

3. Magnesium

– Magnesium penting untuk lebih 300 reaksi kimia yang kawal sistem dalam badan. Cukup magnesium, makin baik sistem badan anak berfungsi.

4. Vitamin C

– Untuk kuatkan imuniti badan kan. Bila sakit, insyaAllah cepat nak sembuh. Banyak lagi vitamin dan antioksida yang ada dalam buah naga.

IKLAN

Bagi anak makan selalu tau. Pelbagaikan buah, biar anak nampak warna warni buah lagi sedap dari makanan proses.

Kita cuba sama-sama ya.

Kredit: Mazliana Mazlan

Follow saya untuk perkongsian lebih tentang pemakanan dan gaya hidup sihat anak-anak dan keluarga.

Ketahui fungsi carseat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up! Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!