Bayi yang baru lahir ada lebih 200 Billion Cell tapi sangatlah sedikit connection atau jaringan antara sel. Jadi ibu ayah ada potensi besar untuk melengkapkan jaringan itu kepada yang positif atau negatif.

Perkembangan memang bermula dari alam rahim tapi banyak juga perkembangan terjadi dalam tempoh 0 hingga 7 tahun pertama anak yang sangat Fragile.

Menurut Terapis Cara Kerja, Nurul Sheriena Musa, dalam setiap pengalaman anak kan ada yang akan simpan as long term memory yang indah.

Bila pengalaman ini terjadi dia akan disimpan di bahagian dikenali sebagai Hippocampus.

Lebih banyak Jaringan Neuron yang simpan memori indah ini lebih tenang anak. Sebab dia telah ditunjukkan memori betapa tenangnya ibu ayah memberi tunjuk ajar pada dia especially dalam kawalan emosi.

Maka memori itulah dia guna untuk teruskan kehidupan dia untuk handle situasi mencabar juga.

IKLAN

Tapi kan, bayangkan lah kita ini ibu ayah asyik guna perkataan negatif. Jaringan tetap terbentuk.

Tapi itulah jaringan tak berapa best pula dibentuk. Maka bila ada situasi mencabar anak teringat memori ini dan dia buat benda yang sama. Sebab itu yang ditunjuk.

Nak buang memori kata-kata yang tak best dengan anak?

Agak sukar kerana telah terbenam dalam Otak Hippocampus itu. Proses deletion bukan mudah. Boleh buat tapi kenapa nak buat kalau boleh cegah kan?

Kita boleh bantu untuk banyakkan memori kata-kata indah yang beri jalan penyelesaian untuk waktu mencabar anak. Mari saya kongsikan

1️⃣ Kata-kata adalah Doa

Ibu ayah hati-hati dengan setiap perkataan takut itulah yang terjadi pada anak.

‘Ha jatuh nanti’ tukar kepada ‘Hati-hati abang boleh cuma perlu tunggu ayah bantu dulu’

Katakan bila kita risau sangat anak terjatuh kan. Tapi kita keep cool, susah memang lah sebab dalam neuron kita pun memori yang sama.

Jadi Stop The Cycle ya?

2️⃣ Beri Kata Solusi

Anak kalau sedang leka bermain ibu ayah beri ayat panjang tak pula dia dengar semuanya.

Dia akan lebih fokus ayat hujung tu. Jadi ayat hujung kena terus beritahu apa nak dibuat.

‘Jangan jeritlah’ tukar kepada ‘Mama tak faham’, cakap perlahan-lahan’

Dapat Sesuatu? In sha Allah. Saya juga sama-sama belajar.

Sumber: OT Nurul Sheriena