Bila waktu sesuai buka buku pink ibu mengandung? Bagi ibu-ibu yang baru pertama kali bakal bergelar ibu, mesti tertanya-tanya, bilakah waktu yang paling sesuai untuk buka buku pink ni kan?

PANDUAN MEMBUKA BUKU PINK IBU MENGANDUNG

Sebenarnya bukan ibu yang baru nak menimang anak pertama jer, ibu-ibu yang dah ada anak 2-3 orang pun boleh blur sekejap terutamanya jika jarak kehamilan setiap anak tu agak jauh, macam 3-4 tahun, gituuuu..

Kebanyakan waktu yang disyorkan untuk membuka buku pink adalah setelah kehamilan mencecah 10-12minggu kehamilan. Ada sesetengah klinik kerajaan memerlukan pengesahan kehamilan, contohnya scan yang kita buat awal-awal daripada klinik swasta, ada sesetengahnya pula tak kisah asalkan kita memang betul-betul confirm yang kita hamil. (UPT STRIP @ gambar scan kalau pernah scan sebelum buka buku)

Bagaimana Nak Kira Jangkaan Usia Kandungan?

Semasa ibu nak buka buku pink tu nanti, nurse yang bertugas mesti akan tanya tarikh hari pertama period terakhir kita. Sebab itulah ibu-ibu sekalian perlu aware tentang bila hari pertama period kita setiap bulan. Tujuannya supaya dapat dijangkakan usia kandungan ibu.

Jangan pula nanti bila nurse tanya, buat muka seposen pulak. Masa tu baru nak keluar kalender bagai, memang kena bebellah.

Contoh Cara Kira Usia Kandungan:

Hari pertama period terakhir ibu: 10mac 2021
Cek UPT 21hb 4 2021

Jadi, dari hari pertama last period ibu tu, sehingga ke hari check UPT, usia kandungan lebih kurang 6 minggu dah (boleh install macam-macam apps sekarang untuk kira berapa minggu kehamilan anda). Siap ada gambar-gambar baby lagi tau. Comel-comel apps sekarang.

IKLAN

Lepas tu, boleh tunggu seminggu dua lagi untuk pergi klinik untuk scan kantung (sac) & tengok heartbeat baby (jantung), lepas tu biasanya doc /misi akan bagi tarikh untuk datang lagi untuk booking buka buku pink ~ biasanya dalam lingkungan 10-12minggu lah .
Haaaa, mudah kan?

Nak bawa apa masa buka buku?

Bawak IC saja, kalau kandungan ke-2 dan seterusnya boleh bawa buku pink sebelum-sebelum ni untuk rujukan ye. Nurse dan doktor akan tengok sama ada kita pernah mengalami apa-apa komplikasi semasa kelahiran yang lalu atau tak ada apa-apa masalah. Masa ni tag merah/putih/kuning/hijau akan ditampal juga.

Ada juga klinik yang minta bil elektrik atau air kan?? Tu sebab kalau klinik kerajaan, dia orang nak pastikan yang alamat rumah kita adalah betul sebab pembahagian pemeriksaan kesihatan semasa mengandung dibuat mengikut kawasan tempat tinggal, nanti dia orang nak datang melawat rumah pun senang.

Kalau klinik swasta, tak kisahlah nak tinggal kat mana-mana pun, tak perlu bawak bil-bil tu semua sebab nurse swasta tak ada datang melawat rumah.

IKLAN

Ada apa dengan buku pink ni? Penting kah?

Sangat penting untuk dibawa ke mana-mana sahaja buku ni, ye ibu-ibu sekalian, terutamanya time check up lah. Jangan pula nak check up nanti, boleh tertinggal buku pink ni. Tak pasal-pasal dengar ceramah free daripada nurse tu.

Dalam buku pink ni terdapat segala macam rekod kesihatan ibu dan bayi termasuklah berat ibu, ukuran bayi, bacaan hb, keputusan bacaan darah, keputusan bacaan air kencing, risiko ibu hamil, ulasan nurse, ulasan doktor, keadaan bayi dan macam-macam lagilah.

Kalau nak pergi bercuti atau travel jauh-jauh, balik kampung ke, silalah bawa bersama buku pink ni. Mana tahukan, kalau berlaku apa-apa ke, mudah untuk ibu-ibu refer ke klinik atau hospital yang berdekatan.

Kalau ikutkan, pada awal kehamilan ni, check mengandung adalah 1 kali sebulan jer. Tapi kalau ada masalah kesihatan macam GDM (kencing manis semasa hamil), darah tinggi atau bacaan HB rendah (khasnya anemia kronik), checkup selalunya perlu dilakukan 2 minggu sekali. Penat tu nak melayan, kan? hadap jelahhh.. nak baby kan ??

IKLAN

Jadi, para ibu sekalian, dari awal lagi perlu jaga kesihatan, jaga pemakanan, ambil vitamin dan buat senaman antenatal regularly. Nanti bila nak buka buku pink, tak adalah masalah kesihatan lain pula.

Kak cik bidan pencen doakan semoga ibu-ibu melalui pengalaman mengandung dengan hati yang tenang dan riang. Hati yang tenang insyaAllah berseri mak-mak yang tengah mengandung sekarang ni. Doakan kak cik juga dipermudahkan urusan kali ke 2 ni setelah 5 tahun menunggu. Moga kita semua dipermudahkan untuk urusan bersalin nanti

Kredit: Noor Shafinah Mamat

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu? Just daftar je kat sini https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aku-tak-takut-beranak/

FREE je tau Webinar ni!!