Semasa mengandung, banyak pantang larang yang perlu dielakkan dan petua yang perlu dilakukan untuk memastikan kandungan sentiasa sihat.

Ini adalah 10 perkara penting yang mesti dilakukan semasa mengandung untuk memastikan kandungan sihat.

  1. Folic Acid perlu diambil 2-3 bulan sebelum merancang untuk mengandung, supaya kandungan folic acid dalam badan ibu mencukupi untuk pembentukan saraf tunjang dan otak bayi semasa awal kandungan.

Jangan Culas Buat Check Up Detail Masa Hamil. Baru Dapat Pastikan Kandungan Sihat

2. Apabila disahkan mengandung, buat scan awal pada 8-12 minggu untuk sahkan tarikh dijangka bersalin. Scan pada waktu ini akan mengambil ukuran CRL (crown rump length) untuk mengira usia kandungan. Waktu ini adalah waktu terbaik dan paling tepat untuk tentukan tarikh dijangka bersalin.

3. Makan makanan berkhasiat dan jauhi makanan/perbuatan yang membahayakan kandungan seperti merokok/minum minuman beralkohol.

IKLAN

4. Buat antenatal checkup yang lengkap. Jangan buat ala kadar je. Jumpa doktor yang berpengalaman dalam bidang antenatal kerana bukan semua doktor berpengalaman dalam penjagaan antenatal.

5. Bila dah masuk trimester kedua, sebaiknya dapatkan supplement iron seperti Iberet Folic untuk menambah jumlah darah yang semakin diperlukan apabila kandungan semakin membesar.

6. Lakukan pemeriksaan darah, check gula, air kencing dan pemeriksaan tekanan darah secara berkala agar semua normal. Jika terdapat sebarang bacaan yang tidak normal, pemeriksaan lanjut perlu dilakukan.

IKLAN

Jangan Culas Buat Check Up Detail Masa Hamil. Baru Dapat Pastikan Kandungan Sihat

7. Pada 18-28 minggu, lakukan detail scan untuk memastikan tidak ada sebarang organ utama yang tidak normal, jika ada persediaan yang sesuai semasa bersalin perlu dilakukan.

IKLAN

8. Jaga berat badan semasa mengandung, pastikan kenaikan berat badan adalah sejajar dengan usia kandungan, tidak terlalu banyak dan tidak terlalu sedikit.

9. Lakukan serial growth scan. Untuk memastikan baby dalam kandungan membesar sejajar dengan usia kandungan. Scan ini juga boleh memeriksa sama ada air ketuban cukup atau tidak, dan kedudukan uri dalam rahim, di atas atau di bawah.

10. Jangan lupa lakukan fetal kick chart. Cara paling mudah untuk memastikan kandungan sihat.

Sumber: Poliklinik Az-Zaara

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI