Normal kan anak-anak suka bermain seperti melompat atau menggulingkan badannya. Malah ini adalah antara aktiviti yang penting untuk kehidupan kanak-kanak. Kandang kala si kecil menanggap ia lebih penting daripada tidur dan makan. Baginya bermain adalah sesuatu aktiviti yang menyeronokkan! Namun sebenarnya, permainan adalah suatu bentuk ‘pekerjaan’ untuk kanak-kanak membesar . Cuba perhatikan si kecil bermain, anda akan faham kenapa bermain itu dikatakan penting bagi diri kanak-kanak.

1.Membantu kanak-kanak membesar dengan kuat dan sihat

Apabila kanak-kanak itu berlari, melompat, menangkap bola dan menggulingkan badannya mereka sebenarnya sedang membina otot badannya. Melalui aktiviti itu juga berlakunya  pembakaran tenaga dalam badan sehingga menyebabkan mereka merasa lapar dan letih. Malah ketika kanak-kanak melakukan fizikal ini, ia dapat membantu memperbaiki koordinasi badan kanak-kanak, sekali gus dapat menambah selera dan membantu kanak-kanak untuk tidur dengan mudah.

2.Belajar tentang makna kehidupan dan objek di dunia

IKLAN

Permainan membantu kanak-kanak mengenal perkataan seperti, ‘berhenti’, atau ‘mula’.  Bermain dengan pasir dan bakul membantu kanak-kanak belajar tentang  makna ‘penuh’ atau ‘kosong’. Mereka juga belajar tentang masa, apabila anda mengatakan masa bermain sudah tamat kepadanya. Malah ketika bermain kanak-kanak juga belajar mengenai seni, sains, matematik, alam semula jadi, muzik dan haiwan.

3.Belajar tentang kanak-kanak lain

Bermain dapat membuatkan kanak-kanak mengenali apa itu perkongsian dan  memulangkan kembali barang yang bukan miliknya. Ketika bermain mereka menunjukkan perasaan gembiranya, mendengar dan bercakap dengan rakan sepermainannya. Ketika ini dia akan mula belajar memahami orang lain di sekelilingnya. Bermain juga membantu kanak-kanak tahu apa yang dia suka atau apa yang dia tidak suka.

4.Membuatkan kanak-kanak berasa selesa

Kanak-kanak seronok bermain. Ia cara yang mudah untuk dia belajar kerana aktiviti yang dilakukan itu disukainya. Walaupun permainan itu agak sukar dan memenatkan, tetapi ia begitu mengujanya. Kawalan dan pergerakan badannya menunjukkan dia berusaha untuk meneruskan permainan itu walaupun sudah kepenatan. Dan apabila berjaya melakukan dia akan berkata, ‘Adik, berjaya!’. Dengan ini permainan mengajar kanak-kanak mengenal apa itu kejayaan.

Semoga bermanfaat untuk menjadi ibu bapa yang hebat untuk mendidik anak-anak.