Pengambilan epidural untuk mengurangkan rasa sakit semangnya digalakkan. Pelakon Elfira Loy yang baru melahirkan anak keduanya turut sama menasihati untuk mengambil epidural jika punya lebihan kewangan.

Menurut kata Elfira, dua pengalamannya dengan pengambilan dan tanpa mengambil bahan sokongan itu begitu banyak bezanya kata Elfira.

Menerusi Insta Storynya, Elfira berkongsi cerita selepas menerima pelbagai persoalan dari peminatnya di IG.

“Masa first baby, dengan yakin tak nak ambik epidural. Biasalah sebab semua advice tak yah ambikkan. So El dah tahan contraction sehari, 12 malam tu terpaksa jugak pergi emergency sebab memang tak tahan sangat rasa nak mati, check bukaan baru 2cm tapi sebab contraction tinggi Dr suruh admit.

IKLAN

“Bayangkan doktor seluk nak check pun tak rasa sakit sebab memang contraction tu lagi sakit. Yang kali ni barulah tahu sakit seluk tu.

“Bila masuk ward, nurse kasi painkillers supaya boleh tidur dan beranak the next day. But no, tak boleh baring tak boleh tidur ye. El berdiri sambil menangis sebab sakit sangat. Give up rasa.

IKLAN

“Then waktu subuh, nurse check tak boleh tidur so dia suggest epidural so El pun ambik.

“Sama jugak, doktor cucuk Epidural tak rasa sakit langsung ye sebab contraction lagi sakit. Yang kedua ni baru tahu heheh, sakit jugak cucuk epidural ni. Cucuk pagi beranak 5pm,” kongsinya.

Kata Elfira lagi, jika berkemampuan dari segi kewangan, ambillah epidural ini untuk mengurangkan rasa sakit bersalin.

IKLAN

“Bayangkanlah betapa lamanya kalau kena tahan. Memang berbeza sangat ambik & tak ambik. Kalau takde kekangan kewangan ambik lah epidural,” kongsinya lagi.

Menarik: Muka Ni Tahan Ja Tak Mau Garu, Dekat Nak Bersalin, MUA Bellaz Alami Alahan Teruk

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!