
Biasanya kek batik kebanyakan resipi menggunakan bahan asas coklat. Tapi kali ini anda boleh cuba buat pula kek batik horlicks. Bagi anda yang tak biasa buat kek pun boleh buat sendiri dan mesti jadi.
Tak perlu nak guna mixer atau bakar pun, cuma gaul sebati dah siap. Ini resipi yang dah viral di page Food Viral dan tak rugi anda cuba.
Bahan-bahannya:
250g butter
1/2 cwn susu pekat
200g Horlicks
1 biji telur
Sedikit pewarna putih
250g biskut Marie
ARTIKEL RESIPI [Kek Marble Moist Paling Senang, Sedap & Gebu, Guna Sukatan Cawan!]
Cara-cara
Guna api paling kecil, cairkan butter,dan tambah susu pekat.
Masukan Horlicks sedikit demi sedikit dan pewarna putih, gaul sebati.
Tambah telur yg telah dipukul, gaul laju. Tutup api.
Akhir sekali masukkan biskut marie yang dipatah-patah kecil.
Masukan adunan dalam loyang atau bekas, tekan-tekan hingga padat dan rata. Sejukkan semalaman sebelum dipotong.
ARTIKEL WAJIB CUBA [Popia Sira Sambal Pedas-Pedas Manis. Dijamin Kekal Ranggup & Tak Lembik Kulitnya]
Sumber: Food Viral
https://www.youtube.com/watch?v=NrDhVYKTpIc
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Bunga Orang Terengganu. Simple, Cepat Buat. Rasanya Lembut, Liat-liat & Manis

Sekarang ni resipi kuih tradisional atau moden semuanya boleh buat sendiri. Tak perlu dah nak beli kalau pandai buat. Lagipun banyak perkongsian resipi yang menarik dan boleh dicuba.
Kali ini mama boleh cuba pula buat kuih tradisi orang Terengganu yang sememangnya popular dan sedap iaitu Kuih Bunga. Cara buatnya juga sekejap. Tak sampai sejam semua dah siap.
ARTIKEL RESIPI MENARIK [Kek Raya Homemade Cara Mak-Mak Kita, Paling Senang Nak Buat, Gerenti Jadi!]
Nak cuba buat kuih ni, resipi dari Nor Al Fatihah ini dah ada setiap langkah-langkah pembuatannya.
Kuih bunga atau tepung bunga. Kuih orang Terengganu paling simple dan cepat buat. Tak sampai satu jam dah siap.
Guna 4 bahan je. Tepung pulut, air, telur dan gula. Ada juga orang masukkan santan sikit nak bagi lemak. Tapi kita ikut resepi mak kita. Kecil-kecil dulu suka tolong mak buat kalau bulan puasa. Rasa dia lembut + liat-liat + manis.
🌹 KUIH BUNGA 🌹
🌹 2 cawan tepung pulut
🌹 3/4 cawan air
🌹 1 biji telur-di pukul
🌹 gula secukupnya
👉 Campur air dengan tepung pulut sambil uli. Jika masih tak jadi doh, tambah air sikit lagi.
👉 Ambik sikit doh dan gentel bulat, kemudian tekan dengan ibu jari. Pastu, celupkan kuih ke dalam telur.
👉 Goreng di dalam minyak yang panas hingga merekah & berbunga-bunga. Kalau tak berbunga tak lah namanya kuih bunga kan. Jaga-jaga kuih ni meletup sikit ketika goreng.
👉 Angkat & toskan. Salut dengan gula.
RESIPI WAJIB CUBA [Tak Yakin Buat Donut, Langkah Ni Paling Senang, Ekstra Lembut & Gebu!]
Kredit: Nor Al Fatihah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ibu Ini Kongsi Resipi Mudah Buat Stok Bahan Masakan Bayi. Nak Masak Terus Boleh Guna, Senang!

Makanan yang diberikan kepada bayi tidak sama dengan makanan orang dewasa. Malah makanan bayi yang berumur kurang daripada setahun juga tidak boleh diletakkan gula ataupun garam.
Bahan kandungan makanan bayi perlulah semulajadi dan bahan perisa untuk makanan mereka juga perlulah daripada bahan-bahan semulajadi. Sebaiknya ibu-ibu membuat stok bahan makanan untuk dijadikan perisa dalam bubur anak.
Seperti yang dikongsikan oleh Eira Munirah di laman Facebook Happy Baby Foods Malaysia. Mudah untuk ibu-ibu sediakan makanan anak. boleh buat banyak-banyak dan sejuk bekukan. Bila nak masak terus boleh guna.
Assalamualaikum dan salam sejahtera mommies semua!
Kelmarin Ummi Aaira terlebih rajin nak restock stock aaira. Ummi buat CBS, Tomato Paste and Serbuk Ikan bilis untuk Aaira. Aaira masih allergic dengan carrot, so tak dapatlah nak buatkan mirepox untuk aaira. stock2 ni pun semua ummi tak letak carrot.
Bahan dan cara-2 semua ada dekat gamba ye
#Aaairafoodjourney
#9months28daysold
1. Chicken Bone Stock (CBS)
Bahan-bahan:
Tulang ayam
Sup bunjut
Bawang holland
Bawang putih
Celery
Cara-cara:
1. Rebus kesemua bahan selama 2 jam (saya gunakan pressure cooker)
2. Tapis bahan-bahan rebusan tadi dan ambil airnya sahaja.
3. letakkan dalam tray ais dan sejuk bekukan.
2. Tomato Paste
Bahan-bahan:
Tomato
Celery
Bawang putih
Bawang holland
Capsicum
Cara-cara:
1. potong dadu semua baha, masukkan ke dalam pengisar.
2. kemudian kisar semua bahan dengan sedikit air. (saya gunakan food processor baby)
3. Tumis bahan kisar atas api sehingga air sedikit kering.
4. kemudian masukkan ke dalam bekas untuk disejuk bekukan.
3. Serbuk Ikan bilis
Bahan-bahan
Ikan bilis
Cara-cara:
1. basuh ikan bilis sampai bersih
2. rendam seketika (10 minit)
3. sangai ikan bilis atas kuali tanpa minyak sampai garing.
4. Akhir sekali, kisar halus kesemua ikan bilis yang disangai tadi.
5. Siap dan boleh disimpan di dalam bekas kering.
Sumber: Eira Munirah
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Susu Badam Bagus Untuk Sistem Imun Badan Dan Meningkatkan Fungsi Otak Anak

Anak yang sihat bermakna dia ada sistem imun badan yang bagus, barulah otaknya boleh berfungsi dengan baik untuk belajar banyak benda. Semua ibu mahu anak sihat dan bijak. Jadi, ibu kena bagi anak makan makanan yang berkhasiat.
Kita sedia maklum susu adalah sumber kalsium untuk anak-anak. Tapi adakalanya bila anak dah bercerai susu ibu, kita jadi keliru nak bagi anak minum susu apa sebab ada macam-macam jenis susu di pasaran. Mana satu yang bagus untuk anak?
Jom, kita juga ikut cara pemakanan sihat yang beliau amalkan.
Susu badam adalah salah satu susu alternatif berasaskan tumbuhan, ‘plant-based milk’. Sangat sesuai untuk semua, terutamanya yang mempunyai alahan terhadap laktosa/’lactose intolerance’.
Susu badam bebas gluten, bebas casein. Pilihan susu tinggi kalsium yang terbaik selain bagus untuk kuatkan sistem imun badan anak dan brain booster.
Sesuai untuk kanak-kanak setahun dan ke atas. Bawah setahun mungkin ada yang alah terhadap makanan daripada “keluarga kekacang”. Mulakan dengan 4-day-rule.
Yang pasti, ia bukan sahaja ‘immune booster’, tetapi juga ‘BRAIN BOOSTER’.
Badam itu sendiri adalah makanan kegemaran Rasulullah s.a.w dan khasiatnya amatlah banyak, apatah lagi jika penyediaannya tidak dicampur dengan bahan-bahan yang tidak sihat seperti gula putih, pengawet, aditif, pewarna/perasa tiruan. Selain itu ia juga tinggi kalsium, tinggi khasiat.
Maklumat nutrisi badam:
1. Vitamin E
2. Riboflavin.
3. Manganese
4. Magnesium
5. Fosforus
6. Kalsium
7. Zat besi
Khasiat badam:
1. Nutrisi sihat untuk badan.
2. Meningkatkan fungsi otak.
3. Tinggi protein tanpa lemak.
4. Memberi tenaga kepada badan dan otak.
5. Membaiki sel-sel otak dan seterusnya meningkatkan fungsinya termasuk ingatan.
6. Mencegah penyakit dan serangan jantung.
7. Mengekalkan kesihatan kulit.
8. Membantu mengawal kandungan gula dalam darah.
9. Membantu selera berlebihan dan penurunan berat badan.
10. Meningkatkan penyerapan nutrien.
11. Meningkatkan kesihatan penghadaman.
12. Melawan serangan kanser dan keradangan.
13. Mengekalkan kesihatan tulang dan gigi.
Bahan-bahan
2 cawan badam
3 liter air suam
7-10 biji kurma
Madu secukupnya
Serbuk koko (perasa coklat)
Cara-caranya
1. Tanggalkan kulit badam (direndam semalaman).
2. Kisarkan badam bersama 2 liter air dan kurma.
3. Sediakan penapis kain/kain yang bersih.
4. Tapiskan dan perah susu badam.
5. Masukkan semula hampas badam tadi ke dalam pengisar, tambahkan baki 1 liter air ke dalamnya. Kisar dan ulang tapis/perah. Tambahkan madu dan serbuk koko yang dikacau dengan sedikit air panas untuk susu badam perisa coklat. Boleh diminum terus atau dibekukan. Tahan di ‘freezer’ selama sebulan, di ‘chiller’ selam 2-3 hari.
6. Hampasnya jangan dibuang (boleh dibuat cucur/kek/biskut).
Sumber: Facebook Ainini Zainal
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI