
Nostalgia kek dulu-dulu mesti ada yang merindui akan rasanya. Biarpun menggunakan bahan-bahan yang ringkas, namun rasanya cukup enak dan tidak muak dimakan. Jadi buat anda yang teringin merasai kembali kek orang lama, jom kali ini kita sediakan Kek Oren yang ringkas dan gebu untuk dihidangkan kepada seisi keluarga.
Bahan A
5 Biji telur grade A (Jika gunakan telur grade B jadikan 6 biji)
270 gm Tepung Naik sendiri
1 sudu besar Ovalet
180 gm Gula kastor

Bahan B
250 gm Butter (biarkan lembut tanpa perlu dicairkan)
3 sudu besar oren sunquick
Caranya

1. Mix kesemua Bahan A sampai gebu- Guna speed laju

2. Haaa gebu tara ni ampa stop sat mixer, Masukkan butter dengan Oren Sunquick. Mix balik dalam 3 minit.. stop mixer masuk dalam loyang 10 inchi
3. Bakar ke dalam oven suhu 170°© selama 40 minit atau mengikut citarasa oven anda masing-masing.
Taraaaa dah siap sejukkan dulu baru potong
Amboiiii gebu helokkkk na
Sumber : Fainda Farahin Fainda Farahin
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Anak Suka Makan Sushi, Apa Risikonya?

Jika anda pernah perkenalkan anak dengan sushi pasti mereka akan menyukainya. Persoalannya adakah boleh berikan anak makan sushi secara kerap memandangkan umurnya masih lagi muda?

Sushi merupakan makanan yang sinonim dengan negara matahari terbit, Jepun. Penyediaan sushi adalah pelbagai tetapi kebiasaannya sushi terdiri daripada nasi dengan campuran cuka bersama bahan-bahan tambahan seperti makanan laut, sayur-sayuran atau buah-buahan tropika.
Kebimbangan para ibu bapa terhadap anak-anak yang menyukai sushi mungkin disebabkan oleh:
- Pertama, adakah anak mereka mendapat zat makanan yang mencukupi kerana menggemari makanan selain ruji penduduk Malaysia iaitu nasi. Secara amnya, bahan-bahan sushi adalah rendah lemak, tinggi protein, karbohidrat, vitamin dan mineral. Sayur-sayuran yang terdapat di dalam sushi menyumbang kepada serat, vitamin dan mineral. Makanan laut mengandungi kebaikan omega-3 yang memberi kebaikan kepada kesihatan jantung.

- Kedua, kebimbangan ibu bapa adalah kerana sesetengah bahan sushi terutamanya yang disediakan mentah boleh menjejaskan kesihatan. Majalah kekeluargaan dari negara Jepun mencadangkan supaya ibu bapa tidak memberikan makanan laut tanpa dimasak kepada kanak-kanak pada usia yang terlalu muda. Ini disebabkan oleh sistem penghadaman mereka yang masih belum matang. Ibu-ibu di negara Jepun memberi anak mereka ikan yang telah dimasak bersama makanan pelengkap lain setelah anak mereka mula makan makanan pejal. Secara amnya, mereka mencadangkan kanak-kanak yang berusia dua tahun setengah ke atas untuk mula diperkenalkan sushi yang mengandungi ikan mentah. Jika ibu bapa masih mahu menyediakan sushi ikan mentah atau sashimi di rumah kepada kanak-kanak sambil anak-anak boleh menikmati kepelbagaian tekstur dan rasa, adalah dicadangkan untuk melayurkannya terlebih dahulu di atas api.
Adakah sushi sesuai dimakan pada setiap hari?

Jawapannya tidak sesuai terutamanya kepada kanak-kanak kerana walaupun sushi rendah kandungan lemak, tetapi kebanyakan sushi adalah tinggi dengan garam dan gula yang digunakan sebagai perasa dan bahan perapan.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Talbinah Makanan Sunnah Waktu Demam, Boleh Redakan Sakit. Guna 3 Bahan Simple Je

Sekarang tengah musim demam. Bila ada yang demam, cuba buat #TALBINAH, makanan sunnah yang di anjurkan Nabi Muhammad saw untuk redakan demam.
TALBINAH MAKANAN SUNNAH WAKTU DEMAM

Talbinah ni simple. Guna 3 bahan je.
Tepung barli, susu dengan madu. Sunnah, 3 bahan ni je atau kadang kadang, boleh campur kurma. Siat-siatkan kurma atas bubur tu.
Kalau tak ada tepung barli, boleh guna barli yang biji tu. Dah masak, blend. Atau blend dulu barli tu, pastu masak. Yang mana senang la.
Kalau nak beli tepung barli pulak, cari yang asli. 100% barli. Tepung barli kat kedai, banyak yang di campur tepung. Khasiat dah tak sama.
Jangan terpedaya bila tengok harga murah. Yang Kak Bib guna ni, memang 100% original.
Oh. Selain bagus untuk redakan demam, talbinah ni ada banyak lagi khasiat lain.

Antara khasiat talbinah;
1. Hilangkan stress
2. Rawat sistem penghadaman
3. Bantu hilangkan kesedihan
4. Elakkan darah tinggi
5. Kawal kanser
6. Lambatkan penuaan
7. Bantu kurangkan kolesterol
8. Rawat insomnia
9. Turunkan gula dalam darah
10. Kuatkan imunisasi badan
Ah. Banyakkkan khasiat talbinah ni. Pasni, kalau anak demam, boleh kasi talbinah ok! Tak demam pun boleh. Khasiat dia banyak sesangat.
RESEPI TALBINAH
- 1 cawan Tepung barli
- 2 1/2 cawan susu
- 2 1/2 cawan air
- Madu asli

Masak tepung barli dengan susu dan air. Biar sampai pekat sikit. Agak-agak jek. Kalau pekat sangat, boleh tambah air atau susu lagi. Tutup api.
Bila nak makan, masukkan talbinah dalam mangkuk, tuangkan madu. Guna madu yang asli ok. Biar mahal, tapi berkhasiat dan sihat.
Jangan campur madu time tengah masak Khasiat madu tu boleh hilang. Talbinah ni kita boleh makan talbinah bila bila masa jek. Budak kecik, orang tua semua boleh.
Kredit: Habibah Badar Bajrai
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Resepi Nasi Tomato Ala Dato’ Rizalman Yang Viral. Menu Sedap Pagi Raya Untuk Seisi Keluarga. Paling Penting Anak-anak Suka!

Esok umat Islam di Malaysia akan menyambut Hari Raya Aidil Adha. Kalau ada mama yang masih buntu nak masak apa untuk juadah di hari raya, bolehlah cuba resepi nasi tomato Dato’ Rizalman yang memang popular.
Kalau tak sempat untuk juadah hari raya esok mungkin juga boleh cuba hari raya kedua atau ketiga. Bukan sahaja menjadi kegemaran orang dewasa, malah juga bakal jadi kegemaran anak-anak di rumah.
Perkongsian resepi oleh Puan Nur Alyani menerusi laman Facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN) boleh dijadikan rujukan. Menurut Nur Alyani, resepi ini merupakan resepi yang diinspirasikan oleh Dato Rizalman Ibrahim dalam sebuah program televisyen di saluran Astro.

Jangan lupa cuba ya!
Resepi nasi Tomato dato Rizalman Ibrahim pung pang pung pang, kalau lain sikit maaf dato ikutkan resepi asal makan dengan acar daging tapi saya buat ayam masak merah kenduri style.
Resepi nasi tomato
Bahan-bahan Nasi Tomato:
bawang merah
bawang putih
4 sekawan
2 helai daun pandan disimpul
sedikit halia
kiub ayam
minyak sapi
susu cair
sunquick (2-3 sudu)
tomato soup (bukan tomato puree)

Bahan-bahan ayam masak merah kenduri style
ayam 1 ekor di cuci bersih (perap garam kunyit, goreng)
bawang putih, bawang merah, halia, cili kering (blend)
kiub ayam
sos cili
garam, gula secukup rasa
bawang holland 1 biji (untuk hiasan)
cili hijau 2 biji (untuk hiasan)
Bahan-bahan acar timun:
timun jepun
nenas
bawang holland
bawang merah
cili api
garam
gula
cuka
cara-cara:
1. potong timun, nanas, bawang, dan cili. Gaul semua bahan-bahan dan masukkan garam,cuka dan gula. Gaul sebati.
Langkah-langkah boleh rujuk di setiap gambar:
1.panaskan minyak masak, minyak sapi tumis 4 sekawan, daun pandan, bawang merah, bawang putih, halia

2.panaskan minyak masak, minyak sapi tumis 4 sekawan, daun pandan, bawang merah, bawang putih, halia

3.bila dah garing macam ni

4. masukkan beras basmathi, saya guna kuali jela masak nasinya , rice cooker tak muat anggaran 5 orang makan, 3 pot nasi sederhana

5. masukkan susu cair, kiub ayam

6. masukkan tomato puri, sedikit air

7. tutup baru atas nasi tu masak cantik, kalau resepi dato lepas masak dato kukus lagi





Sumber: Nur Alyani
Jangan lupa saksikan Pa&Ma Journey Bersama SchAwaLara, setiap Rabu jam 9 malam di Astro Ria saluran 104/124 dan ulangannya setiap Ahad jam 9.30 pagi.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!


