Bila sebut kek Indulgence terus terbayang kesedapan kek ini di kedai kek ternama. Rasanya yang creamy ditengah seperti ice cream memang layan habis! Kek Indulgence antara kek yang terlaris kerana anak-anak pun suka dengan rasa coklatnya yang premium.
Kali ini pengusaha kek terkenal, Azlina Ina sudi berkongsi resipi Nutella Indulgence Premium Cake buat semua. Selamat mencuba!
Asalamualaikum.Ade sudi like resepi mak pagi ni?? Antara hot sales dan sentiasa habis xkira pkp ke ape ke kek ni tersangat laris.Mungkin sbb harga murah kek ni besar😂 jd rebutan sentiasa.
Nutella Indulgence Premium
Bahan-bahan; (khas loyang 8 dapat 2 biji ya)
6 biji telur 1 cawan gula halus 1sb ovalate sedikit emolco coklat (mix sampai gebu)
IKLAN
Sementara tu ayak 2 cawan tepung gandum 1sk baking powder, 1/2 sk soda bikarbonat sedikit garam halus 1 cawan serbuk koko
Ok bahan yang di mix tadi dah kembang kan..so masuk kan 1 cawan susu pekat taknak manis kurangkan sikit, dan 1 cawan minyak masak. Matikan mixer dan masukkan tepung dan kacau sebati kemudian masukkan 3/4 cawan air panas dan kacau sebati
Loyang sapu butter dan masukkan adunan kukus 40 minit..tutup permukaan dengan wraping plastik ye..Nak bakar boleh tapi kek kurang moist. Dah sejuk belah kepada 3 atau 4 bahagian..Boleh buat lepas habis dan kek disejuk kan dalam chiller masa tu start buat ganace
Ganace;
IKLAN
300g coklat blok atau coin dark beryls 1 cawan whipping dairy(250g) 2sb butter Masukkan dalam pengukus atau oven dah lembut coklat ambik whisk kacau je done rehatkan dia sekurang-kurangnya sampai dia jadi agak pekat sikit bila bia di suhu bilik
Cream lepa(untuk sebiji kek) 250g cream cheese 6 hingga 7 sb susu pekat atau gule ising sukatan sama
Mix smpai sebati masukkAn 2 cawan whiping cream non dairy mak gune vivo sejuk-Sejuk suka ada ais-ais sikit cepat gebu..mix smpai dia fluffy gebu
IKLAN
Bahagi dua satu bahagian letak 3sb ganace coklat dan 3 sb nutella serta emolco coklat untuk warne kacau kan. kalau nak gantikan cheese dgn white cocolate pn boleh juga.
250g white coklat beryls coin cair kan dan masuk kan dalam cream. baik lepa kek beselang warna..dah siap sejuk kan 2 jam wajibbbb sejukkan kalau nak tuang ganac tu nanti cantik.. Tuang coklat dr tgh2 atas kek.rata kan atas die baru rata kan bahagian tepi.guna spatula atau scrapper je ya.dah siap .sejuk kan balik 30 mnt bg coklat kukuh…ok setel dah..
Hiasan boleh yang korang rasa menarik.Nak tiru mak pn boleh. Kek mcm ni nampk je susah tp bile dah buat senang nye la.korg try la dulu baru tau🥰🥰 Kek ni mak jual saiz 8/9 rm89.90 berat 1.7kg++ boleh di dapati di Red houze Bakery setia alam
Ada gambar anak minum susu yang cute-cute? Jom share dengan Pa&Ma dan anda mungkin berpeluang memenangi hamper barangan bernilai RM100. Muat naik gambar anak anda di SINI
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bila anak susah makan, mama mulalah risau. Kena pula anak pula jenis memang cerewet dalam bab memilih makanan, lagilah pening mama dibuatnya. Kebanyakan anak yang cerewet makan ini kurang berat badan disebabkan pemilihan makanan yang terhad.
Tapi, masalah ini boleh juga dialami oleh anak yangsu dah semakin aktif atau anak yang kadar metabolisma badannya tinggi (faktor genetik, masalah kesihatan seperti hyperthyroid, dan sebagainya). Kiranya pengambilan kuantiti makanan tetap macam biasa, tapi anak kerap membuang atau poo-poo dan selalunya anak juga cepat lapar. Dalam erti kata lain, makanan yang diambil tu tak sempat nak diproses dan disimpan sebagai lemak dalam badan.
Bagi Puan Yatie Eimra, masalah anaknya yang turut mengalami kurang berat badan hingga perlu berjumpa pakar pemakanan membuatkan beliau ‘mencipta’ beberapa resipi untuk memastikan berat anaknya seimbang.
Contoh makanan yang tinggi lemak
-buah avocado (kaya dengan lemak tak tepu)
-ikan yang kaya fatty acid (salmon, makeral, dll)
-keju
-kekacang legume (kacang hijau, kacang merah, dll)
-mentega
-minyak kelapa dara/minyak zaitun (masukkan ke dalam masakan)
-santan
-serbuk coklat (masukkan ke dalam masakan/dessert jika anak dah setahun ke atas.
ELAKKAN jika anak alami masalah sembelit atau ada family history alahan terhadap coklat)
-telur
-yogurt
Makanan tinggi karbo
-beras
-pisang
-ubi (kentang, keledek, ubi bit, dan lain-lain)
Nasi Goreng Butter (dari 1 tahun++)
Bahan-bahan:
1 cawan nasi
1 biji telur – dikacau sedikit
Sedikit isi ayam – didadu
1½ camca besar butter
1 biji bawang merah – hiris
1 ulas bawang putih – hiris
Sayur-sayuran pilihan (cendawan enoki, lobak merah dan kobis)
Serbuk lada sulah/hitam
Garam secukupnya*
Cara-cara:
1.Buat telur hancur (scramble egg). Angkat dan ketepikan.*
2. Panaskan marjerin hingga cair. Tumis bawang besar dan bawang putih tumis hingga layu. (*Boleh juga masukkan telur dan buat telur hancur masa ni)
3. Masukkan isi ayam dan sayur-sayuran jenis keras (seperti carrot, kobis, cendawan* dan lain-lain). Biarkan air/jusnya merenih dan kering sedikit.
4. Tambahkan sedikit lada sulah/lada hitam dan garam. Gaul rata dan masukkan nasi.
✳elakkan penggunaan garam bagi anak 2 tahun ke bawah
✳tip dari chef – cendawan perlu di masak lama sedikit supaya aroma dan jusnya keluar
Bubur Kacang Hijau Versi Bayi (dari 8 bulan++)
Menurut pakar pemakanan, kekacang jenis legume (kacang hijau, kacang merah, dhall, dan lain-lain) dah boleh diambil seawal umur 7-8 bulan. (Tapi sebaik-baiknya perkenalkan pada usia 8 bulan ke atas sebab sesetengah perut bayi sensitif dan boleh menyebabkan angin/kembung walaupun kacang sudah direndam 24 jam).
Bubur kacang hijau untuk bayi ni diajar oleh seorang makcik tukang urut warga Indonesia. Katanya di seberang, bubur kacang ni memang diberikan kepada bayi untuk tambah berat badan.
Bahan-bahan:
½ cawan kacang hijau – direndam 12-24 jam dengan sesudu kecil cuka dan sedikit baking soda (hujung sudu kecil jer)
1 cawan air (gunakan cawan yang sama)
½ cawan santan pekat
1 sudu kecil mentega
Cara-cara:
1. Kacang hijau yang telah direndam diramas hingga tertanggal kulitnya. Tambah sesudu-2 tepung untuk mudahkan proses meramas (supaya tak licin).
2. Basuh kacang hijau yang telah direndam beberapa kali.
3. Masak kacang hijau dalam air. Tapis dan buangkan buih-buih yang terhasil.
4. Masak kacang hijau sehingga benar-benar lembut.
5. Masukkan santan pekat dan mentega. Kacau dan lenyek-lenyekkan kacang hijau tadi dengan sudu.
6. Masak hingga adunan menjadi pekat. Tutup api.
Lenyekkan roti. Sapukan kacang hijau sebagai inti. Gulung dan potong kecil. Cairkan mentega dalam pan kemudian bakar roti hingga garing sedikit.
BAYI 8 BULAN++
-Bubur kacang hijau ni biasanya untuk 2-3 kali makan
-Ambil sedikit bubur yang pekat (untuk portion sekali makan) dan campurkan dengan ebm/susu formula (yang suam). Cairkan bubur mengikut kesesuaian umur anak.
-Masukkan lebihan bubur dalam bekas bertutup dan simpan dalam peti. Boleh bertahan sehingga 2-3 hari. Boleh juga frozenkan (sila habiskan dalam masa seminggu).
ANAK 1 TAHUN++
-Sebenarnya ni saya olah ikut cara saya sendiri. Sebabnya bila anak dah setahun++, dia memang tak berapa gemar makan bubur camni. Jadinya saya sapukan bubur (pekat) ni atas roti dan bakar dalam pan.
Cara-cara:
1. Lenyekkan roti.
2. Sapukan kacang hijau.
3. Gulung dan potongkan roti kecil-kecil.
4. Panaskan sedikit butter dalam pan (supaya inti tak melekat).
5. Bakar dan balik-balikkan roti hingga garing sedikit.
✳fungsi cuka itu nak kurangkan bahan oligosakarida dalam kacang (penyebab angin). Boleh juga gunakan jus lemon
✳fungsi soda nak mudah tanggalkan kulit kacang hijau.
Agar-Agar Santan & Keju (dari 8 bulan++)
Bahan-bahan:
1 cawan agar-agar tali (dipotong pendek dan disukat dalam cawan)
2 cawan air
1 cawan susu formula/susu segar
1½ cawan santan
2-3 keping keju cheddar (saya guna 3 keping, dah masuk 1 dalam periuk baru teringat nak ambil gambar)
Cara-cara:
1. Renihkan agar-agar dalam air hingga larut.
2. Masukkan susu, santan dan keju.
3. Kacau hingga keju cair dan air mendidih.
4. Masukkan ke dalam bekas dan sejukkan.Pastikan guna cawan yang sama untuk menyukat agar-agar tali dan air/susu/santan
Agar-agar ini rasanya lemak-lemak masin (dari santan dan keju), boleh juga dimakan bersama sirap/manisan kurma.
Sirap/manisan kurma
Puri kurma/beberapa biji buah kurma
Sedikit air
Cara-cara:
1. Buah kurma dibuang biji/kulit (elak anak tersedak) dan dikisar halus
2. Campurkan sedikit air ke dalam puri kurma (untuk cairkan dan agar tak terlalu manis)
3. Masak di atas dapur hingga mendidih.
✳bila anak dah 2 tahun++, boleh gunakan sirap gula merah gantikan manisan kurma.
✳makan bersama sirap gula merah memang lebih sedap
Cheesy Mushroom Soup with Chicken (dari 10bln++)
Bahan-bahan:
150gm cendawan
1 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 sudu besar olive oil
2 sudu besar unsalted butter
1 sudu besar tepung gandum
Sedikit isi ayam (didadu)
3 keping keju cheddar (dicarik kasar)
1-2 cawan susu formula/susu segar/krim
Sedikit stok ayam/bone broth
Air secukupnya
Sedikit lada hitam (optional)
Cara-cara:
1. Panaskan mentega bersama minyak zaitun kemudian tumis bawang hingga naik bau.
2. Masukkan cendawan, ayam dan kacau. Masak sehingga lembut dan hingga keluar jus cendawan. Tutup api dan kisar semua bahan tadi bersama cheese.
3. Larutkan tepung gandum bersama sedikit air (supaya tepung tak berketul) dan panaskan bersama susu di dalam periuk. Masukkan cendawan yang telah dikisar tadi serta stok ayam.
4. Tambahkan air secukupnya mengikut kepekatan yang diingini. Biarkan sup merenih lama sedikit supaya rasanya sebati.
5. Perasakan dengan sedikit lada hitam jika suka.
✳enak dimakan dengan garlic bread
Ayam Percik Ala Kelantan/Putih (dari 1 tahun++)
Bahan-bahan:
¼ ekor ayam (ayam seekor saya potong 8 sebab anak makan sikit)
1 cawan santan pekat
1 batang serai (diketuk)
½ keping asam keping
Garam/gula*
Bahan kisar:
3 ulas bawang merah
½ inci halia
½ inci lengkuas
Sedikit lada hitam
Cara-cara:
1. Masukkan ayam dan semua bahan di dalam kuali. Biarkan mendidih dan ayam masak separuh (ayam keluar darah). Keluarkan ayam.
2. Masak kuah yang berlebihan sehingga menjadi pekat.
3. Bakar ayam dalam pan/pemanggang ajaib di atas dapur. Lumurkan dengan kuah, balik-balikkan dan bakar sehingga sedikit garing.
✳elakkan penggunaan garam/gula bagi anak 2 tahun ke bawah
✳boleh tambahkan sebiji kurma (diblend sekali) untuk berikan rasa sedikit manis dan naikkan rasa kuah percik
Biasanya kuih puteri ayu warna hijau dan disediakan dengan kelapa parut. Namun untuk berikan kelainan dan bagi anak-anak suka dan teruja untuk berbuka mama boleh cuba buat pula puteri ayu coklat dengan cheese.
Caranya juga sangat mudah, hanya blender saja bahan dan boleh dituang dalam acuan sebelum dikukus. Confirm satu keluarga suka.
Resipi yang dikongsikan di Facebook MAHN RASMI sangat mudah dan sekejap boleh siap sambil melayan anak.
Putar dulu cream cheese dengan gula, telur, susu cair pastu masuk tepung pukul sampai sebati dan licin tiada ketulan. Pastu boleh letak dalam acuan, kukus 2 minit. Sebelum tu, sapu acuan dengan minyak sikit ye.
Resepi coklat
1 cawan minyak (minyak jagung/minyak masak)
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan serbuk koko
10 sudu besar gula(yg ni dah nice bagi Izu kalu korang nk manis lagi, boleh tambah jd 12 sudu)
3 biji telur ayam Gred A
Masuk saja semua bahan dalam blender dan blend sebati lebih kurang 5 minit ya
1 1/4 cawan tepung gandum(nak guna tepung kek boleh tp takyah letak soda n baking dah)
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
Secubit garam halus
Lepas tu masukkan adunan yang blend tadi dalam bekas besar, masukkan tepung sikit demi sikit, kaup balik sampai sebati. Tapis adunan untuk elak ada yang berketul. Biarkan kejap.
Lepastu boleh tuang atas cheese yang dah kukus tadi. Kukus balik dalam 7 minit/sehingga masak. Guna api sederhana ya. Selamat mencuba!
Anak dah mula makan mama mesti excited nak cuba pelbagai menu yang berkhasiat untuk diberikan kepada si kecil. Pilihan variasi makanan juga dapat membantu anak-anak mengenali semua jenis makanan dan dalam masa yang sama mengajar mereka untuk tidak memilih makanan.
Perkongsian resepi daripada Puan Athirah Diyana untuk makanan anak berusia 8 bulan boleh mama jadikan idea untuk menu si kecil. Mudah disediakan dan pastinya si kecil mama suka dengan variasi rasa daripada bahan yang digunakan! Selamat mencuba!
10 Resepi Untuk Anak 8 Bulan
Menu anak saya, 8 bulan. Moga membantu ibu-ibu semua
Resepi ada kat gambar. Saya tak beli serbuk ayam, serbuk bilis, mushroom powder semua tu.
Biasanya saya perasakan dengan blackpepper/white pepper je. Tapi kalau ibu-ibu ada semua stok powder tu, boleh tambah ikut citarasa masing-masing ye
Bahan-bahan:
Mee organik baby (rebus sampai lembut)
Labu (steam/rebus & blend jadikan puri)
Isi ayam
Bawang putih
Bawang merah
Sayur (saya guna salad)
Unsalted butter (guna minyak masak pun boleh)
Cara-cara:
Tumis bebawangs dengan UB.
Masukkan isi ayam, biar sampai masak.
Tambah air sikit.
Masukkan sayur & puri labu.
Masak kejap sampai sayur empuk.
Tuang kuah atas mee.
Siap!
Aiskrim Dragon Fruit
Bahan-bahan:
Dragon fruit (boleh guna buah lain yang manis)
Susu full cream
Plain/natural yogurt
Cara-cara:
Lenyekkan dragon fruit.
Didihkan susu full cream + yogurt.
Masukkan semua dalam acuan aiskrim.
Sejukkan salam freezer beberapa jam, boleh makan
– Bawah umur setahun kena panaskan susu. Jangan bagi direct tanpa panaskan.
– Pilih natural/plain yogurt full fat. Bukan low fat
Macaroni Goreng
Bahan-bahan:
Macaroni (rebus)
Bawang putih
Bawang merah
Isi ayam
Sayur (sy guna brokoli)
Blackpepper
Cara-cara:
Tumis bebawangs dengan minyak masak.
Masukkan isi ayam biar sampai masak.
Masuk sayur.
Tambah air kalau kering sangat.
Masukkan macaroni, gaul2 & tambah blackpepper.
Siap!
Cara-cara:
Lenyekkan pisang.
Tambah tepung. Tepung jangan banyak sangat, nanti keras lempeng. Biar lembik2 sikit nanti senang anak kunyah.
Masak atas pan yang dah disapu UB. Kalau takde UB takpe, guna minyak masak biasa pun sedap.
Creamy Jagung
Bahan-bahan:
Jagung (kukus sampai masak)
Unsalted butter
Susu full cream
Puri kurma
Cara-cara:
Panaskan UB.
Masukkan susu full cream.
Masukkan jagung & puri kurma.
Kacau2 sampai tahap kepekatan yang kita nak. Kalau nak best biar berkuah2 sikit
6.Nasi Goreng
Bahan-bahan:
Nasi (saya guna beras sumo)
Telur
Sayur (saya guna pakchoy & tomato)
White pepper
Bawang putih (nak guna bawang merah pun boleh tapi saya buat ala-ala garlic fried rice)
Cara-cara:
Tumis bawang putih.
Masukkan sayur & telur. Kacau sampai telur masak.
Masukkan nasi & perasakan dengan white pepper.
Siap
Cara-cara:
Blend semua bahan di atas kecuali tepung.
Lepas blend, campur sikit tepung gandum.
Masukkan dalam bekas, dan kukus sampai masak.
Tunggu sejuk, boleh potong2 dan grill/goreng.
Buat extra so boleh frozenkan. Nanti anak nak makan senang
8 Murtabak Mee
Bahan-bahan:
Mee organik baby (rebus)
Telur
Sayur (sy guna pakchoy)
White pepper/blackpepper
Bawang merah
Cara-cara:
Satukan semua dalam bekas & kacau.
Panaskan pan dengan minyak masak, tuang campuran mee tadi.
Biar sampai masak. Boleh angkat, potong & hidangkan
Begedil Ayam
Bahan-bahan:
Kentang (steam sampai empuk & lenyekkan)
Isi ayam (masak atas pan)
Sayur (tak ingat guna sayur apa)
White pepper
Bawang merah
Cara-cara:
Satukan semua bahan.
Gaul-gaul dan bentukkan.
Grill atas pan. Dah siap
Buat extra, boleh frozenkan. Next time senang benda dah ada dalam freezer. Jimat masa ibu2 semua.
Kalau nak salut dengan telur sebelum grill/goreng pun boleh. Tapi sy tak salut pun.
Potato Fingers
Bahan-bahan:
Kentang (steam sampai empuk, lenyekkan)
Bawang merah
Sayur
Tepung jagung
Cara-cara:
Satukan semua bahan. Tepung tu agak-agak je jangan banyak sangat nanti keras.
Grill/goreng.
Ni pun boleh buat banyak & frozenkan
Nasi Lembik & Bubur Salmon
Bahan-bahan:
Nasi
Salmon
Bawang putih
Bawang merah
Tomato
Sayur hijau (lupa jugak guna sayur apa haritu)
Cara-cara:
Tumis bebawangs.
Masukkan salmon, biar sampai masak.
Tambah air ikut banyak mana kuah ibu-ibu nak.
Letak sayur, masak sampai empuk.
Boleh perasakan dengan apa-apa yang ibu nak.
Buat mama papa yang mahu anak lancar Bahasa Inggeris, jom sertai E-Workshop Panduan Ajar Anak Pandai English, Mudah Sangat! Bersama barisan panel istinewa seperti Dr Azu, Dr Fie serta penampilan istimewa Dato’ Dr Sheikh Muzaphar. E-Workshop ini PERCUMA dan anda berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah berupa baucer barangan bernilai hampir RM1000!. Jom, daftar sekarang di: https://toko.ideaktiv.com/product/panduan-ajar-anak-pandai-english/
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!