Uniknya susu ibu bantu bayi tidur nyenyak. Hebatnya ciptaan Allah ini lengkap dengan fungsinya. Patutlah dia cepat tertidur masa menyusu malam!

Pakar Laktasi & IBCLC Rita Rahayu Omar berkata setiap spesies mamalia menghasilkan susu unik tersendiri memenuhi keperluan nutrien anaknya. Prinsip ini dikenali sebagai biologi khusus susu. Manusia tergolong dalam kumpulan mamalia dan menghasilkan susu ibu yang sempurna untuk keperluan anaknya.

SUSU IBU MENGANDUNGI HORMON YANG BOLEH BUAT BAYI MENGANTUK

Kenapa Bayi Mudah Mengantuk & Tertidur Masa Menyusu? Hormon CCK Umpama Ubat Pelali

Antara keunikan susu ibu adalah ia mengandungi hormon-hormon tertentu. Antaranya ialah hormon melatonin.  Hormon ini di rembes pada waktu malam oleh orang dewasa dan bukannya bayi. Ia memberikan kesan hipnosis yang membuatkan bayi relaks dan juga kesan merehatkan otot-otot di usus.

Ada kemungkinan bahawa susu ibu , yang mengandungi melatonin memberikan kesan sedatif yang membuatkan bayi rasa mengantuk (berfungsi membantunya tidur dengan nyenyak) dan mengurangkan terjadinya kembung perut.Hebatnya Ciptaan Allah!

KURANGKAN BAYI MERAGAM

IKLAN

Kenapa Bayi Mudah Mengantuk & Tertidur Masa Menyusu? Hormon CCK Umpama Ubat Pelali

Penyusuan susu ibu secara eksklusif  juga boleh mengurangkan bayi meragam. Ia juga boleh mengurangkan rasa cepat marah atau kembung perut kepada si kecil serta cenderung untuk tidur pada waktu malam lebih panjang.

Susu ibu (pada waktu malam) mengandungi paras melatonin yang tinggi, sedangkan ini tidak berlaku kepada bayi yang meminum susu formula. Dalam kajian itu juga, didapati bahawa melatonin yang dibekalkan kepada bayi melalui susu ibu memainkan peranan dalam meningkatkan tidur dan mengurangkan kolik pada bayi menyusu berbanding yang diberi susu formula.

Oleh itu, tidak hairanlah mengapa bayi akan kelihatan lebih mengantuk dan kurang aktif apabila meminum susu perahan yang diperah oleh ibunya pada waktu malam atau dinihari ( sebagai contoh ibu mengepam semasa bekerja ketika syif malam).

IKLAN

HORMON CCK UMPAMA UBAT PELALI BAGI BAYI YANG MENYUSU TERUS DARI PAYUDARA

Kenapa Bayi Mudah Mengantuk & Tertidur Masa Menyusu? Hormon CCK Umpama Ubat Pelali

Bayi yang menyusu terus daripada payudara, dia akan kelihatan mengantuk dan mudah untuk tertidur. Ini disebabkan oleh hormone cholecystokinine (CCK) iaitu sejenis hormon yang meningkatkan penghadaman, memberikan kesan seperti ubat pelali dan rasa kekenyangan dan tenang kepada si manja. Semasa menyusu, rembesan CCK oleh kedua-dua ibu dan bayi menghasilkan rasa mengantuk.

IKLAN

RUPANYA INI YANG BANTU BAYI TIDUR NYENYAK

Kenapa Bayi Mudah Mengantuk & Tertidur Masa Menyusu? Hormon CCK Umpama Ubat Pelali

Tahap CCK bayi memuncak sebanyak dua kali selepas penyusuan. Puncak pertama berlaku sebaik sahaja selepas penyusuan. Ia memuncak lagi 30 hingga 60 minit kemudian yang mungkin selepas susu tersebut sampai ke saluran usus.

Tahap CCK bayi akan menurun selepas 10 minit selepas penyusuan. Hal ini yang menyebabkan bayi tersedar semula untuk menyusu semula sama ada daripada payu dara sebelah lagi atau daripada payudara yang sama untuk mendapatkan susu yang kaya dengan lemak (hindmilk). Menunggu 30 minit selepas menyusukannya sebelum meletakkan bayi ke katilnya  membantu bayi untuk tidur lebih nyenyak.

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI