Anak sakit, tak lalu makan mak-mak yang paling risau. Masa ni hanya fikir bila makan sikit pun jadilah. Disebabkan nak suruh anak makan, ibu bapa akan ikut selera anak.

Masa ni lah anak akan minta apa yang nak dimakan dan biasanya mereka lebih suka pilih makanan segera. Bagaimanapun menurut Dr Suriyakhatun, ramai ibu bapa tak sedar hal ini dan menjadikan sakit anak lambat baik.

Kenapa Nuget, Fries Dan Makanan Proses Lain Kena Elak Bila Anak Tak Sihat? Ini Jawapannya

Berikut antara perkongsiannya:

Ibu pesakit :
Anak saya demam doktor. Dia tak mahu makan. Yang dia nak cuma fries dan nugget dari M*D.! Itu lah yang saya berikan.

Respons saya : Anak yang demam memang tak lalu makan. Ini bukan sesuatu yang mudarat malahan ia boleh membantu sistem badan anak pulih lebih cepat . Bila anak tidak makan, tenaga yang diperlukan untuk hadamkan makanan akan tertumpu kepada melawan patogen sama ada bakteria atau virus.

IKLAN

Bila kita berikan makanan berproses yang banyak bahan kimia dan toksin seperti nugget dan fries, kita bebankan badan yang sedang gigih melawan patogen dengan tugas penghadaman dan menyah toksin. Kimia dan toksin perlu diproses pula oleh hati dan ginjal yang sedang terbeban melawan patogen.

Ibu pesakit:
Dah tu nak buat macam mana doktor?

Respons saya :

IKLAN

Berikan anak banyak air : Air kelapa, Sup tulang dan sup daging tanpa dagingnya, sup sayur tanpa sayurnya, Air barley ( rebus sendiri ), buah-buahan yang sudah di stim, Jus buah pun boleh diberikan jika anak itu lalu makan.

Sup dan air boleh ditambahkan dengan serbuk buah baobab dan gam arab untuk tambahkan vitamin dan zat galian serta asid amino yang mudah serap tanpa perlukan proses penghadaman yang rumit.

Kenapa Nuget, Fries Dan Makanan Proses Lain Kena Elak Bila Anak Tak Sihat? Ini Jawapannya

IKLAN

Jika anak tidak lalu makan dan tidak mahu minum, memang jalan terbaik adalah pasangkan IV drip .

Air dan garam electrolytes sangat diperlukan oleh badan semasa demam dan sebab inilah kita perlu pastikan air cukup. Yang diperlukan semasa demam adalah karbohidrat yang senang serap serta garam electrolytes .

Ada beberapa penawar homeoopathy yang bantu pulihkan selera minum dan selera makan secara alami. Untuk dapatkan boleh lah buat konsultasi dengan pengamal homeopathy.

Sumber: Dr Suriyakhatun

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI