Keperluan kalsium meningkat apabila kanak-kanak semakin membesar. Keperluan diet kalsium yang dicadangkan untuk kanak-kanak adalah 500- 700mg sehari. Memandangkan oleh kanak-kanak makan kebanyakan makanan, cara terbaik untuk mendapatkannya adalah dengan mempunyai diet yang pelbagai dan seimbang termasuk semua kumpulan makanan.

Diet berdasarkan pilihan makanan yang sihat dan semula jadi akan memastikan bahawa anak mendapat manfaat nutrisi penuh daripada apa yang dimakannya.

Soya

Kacang soya adalah cara yang baik bagi bayi vegetarian atau vegan, bukan hanya pengambilan kalsium yang diperlukan, tetapi jumlah protein atau besi yang baik juga. Susu soya boleh dibuat dengan memasak biji kacang soya di dalam air dan asingkan susu dari serat. Satu cawan susu kedelai mengandungi lebih daripada 60mg kalsium.

Salmon atau ikan bertulang

IKLAN

Selain menjadi sumber kalsium yang baik iaitu 232mg dalam hidangan dewasa, salmon adalah sumber vitamin B12, vitamin D, dan selenium yang sangat baik. Ia juga mengandungi sejumlah baik niacin, asid lemak omega-3, protein, fosforus, dan vitamin B6.

Biji bijan

Satu sudu makan biji bijan mengandungi 88mg kalsium, menjadikannya cara yang baik dan mudah untuk mendapatkan kalsium RDA dalam diet seseorang. Ia juga menurunkan tekanan darah dan melawan keradangan.

IKLAN

Brokoli

Terdapat kanak-kanak menyukai dan sebaliknya. Tetapi dengan 47mg kalsium dalam 100g brokoli tidak boleh diabaikan. Para ibu boleh mempelbagaikan hidangan sayur-sayuran ini untuk memastikan anak mendapat yang terbaik daripada khasiatnya.

Tauhu

Setengah cawan tauhu bersamaan 861mg kalsium. Tauhu adalah sejenis protein yang kaya protein rendah lemak susu atau keju untuk keperluan kalsium bayi anda.

IKLAN

Kredit: Hello Doktor

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Bagaimana caranya untuk kita pastikan hanya yang terbaik untuk anak-anak? Ayuh, sempena Bulan Menabung Simpan SSPN (BMS 2021) sama-sama kita pelajari cara menjadi SUPERHERO anak dengan menyertai webinar Detik Indah Si Manja

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/