Seronok bergelar ibu membuatkan ramai teruja untuk membeli pelbagai produk untuk si manja mereka. Dalam keterujaan tersebut, ibu kena tahu memilih produk yang sesuai untuk bayi yang mempunyai kulit lembut dan sensitif.

Jangan mudah terpengaruh dengan faktor cantik dan menarik tanpa mengambil tahu apa bahan-bahan yang tak sesuai untuk kulit anak. Risiko bayi terkena alergi atau masalah kulit lain sangat tinggi.

Tahukah ibu, produk yang mengandungi bahan kimia seperti paraben perlu bayi hindari demi memastikan kulit mereka tidak berisiko mempunyai masalah alergi dan sebagainya. Paraben adalah bahan pengawet yang murah dan berkesan untuk menghalang pertumbuhan acuan dan bakteria yang merosakkan produk tetapi berpotensi membahayakan kulit lembut si manja anda.

Produk Paraben Dan Bahan Kimia Yang Berbahaya

Memang ibu bapa sanggup berhabis wang ringgit semata-mata untuk membeli produk penjagaan kulit bayi agar kulit si kecil mereka kekal lembut dan gebu. Namun, anda perlu berhati-hati dalam memilih produk untuk bayi anda.

Pastikan sebelum membeli produk penjagaan diri si manja, ibu dan ayah buat beberapa langkah ini ya.

Langkah 1: Baca Label Terlebih Dahulu

Ini merupakan langkah pertama yang perlu dilakukan oleh ibu bapa setiap kali ingin membeli sesuatu produk, termasuklah produk penjagaan kulit bayi. Ini bertujuan untuk memastikan produk tersebut tidak mengandungi apa-apa bahan pewarna atau bahan kimia yang boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit bayi.

Selain itu, periksa juga bahan dan ramuan, deskripsi penggunaan, tempoh luput, tempat dan nama kilang pembuatan serta jika terdapat apa-apa amaran pengunaannya.

Langkah 2: Jenama Produk Yang Diiktiraf

Pilih jenama produk bayi yang diiktiraf oleh dermatologi dan pakar pediatrik

Langkah 3: Testimoni

Semak komen daripada ibu bapa yang berpengalaman menggunakan produk bayi tersebut.

Segalanya Untuk Bayi Anda

Bila bercakap tentang produk penjagaan kulit bayi, perkara pertama yang ditanya oleh pengguna ialah bahan yang digunakan untuk menghasilkan produk tersebut. NIVEA telah mengeluarkan produk terbaru iaitu NIVEA BABY, rangkaian produk bayi yang diiktiraf oleh dermatologi dan pakar pediatrik yang bebas daripada paraben dan pewarna. Selain itu, NIVEA BABY mengandungi bahan-bahan yang mesra kulit untuk mengurangkan risiko alahan serentak juga mengekalkan kesihatan dan kelembutan kulit bayi.

Produk yang boleh didapati antaranya ialah:

NIVEA BABY Head to Toe Shampoo & Bath

NIVEA BABY Head to Toe Shampoo & Bath mengandungi Chamomile yang membantu melindungi kelembapan kulit halus bayi. Produk 2 dalam 1 yang direka khas untuk membersihkan kulit halus dan rambut halus bayi dan yang paling penting tidak memedihkan mata bayi.

NIVEA BABY Gentle Touch Moisturizing Lotion

NIVEA BABY Gentle Touch Moisturizing Lotion di formulasi dengan Aloe Vera (lidah buaya) yang melembapkan dan melindungi kulit bayi dan mengimbangi kelembapan kulit bayi.

NIVEA BABY Soothing Caring Oil

NIVEA BABY Soothing Caring Oil di formulasi dengan Almond Oil (minyak badam) membentuk lapisan pertahanan yang licin untuk membantu mencegah kehilangan lembapan berlebihan. Ia mampu melembapkan dan menguncikan kelembapan kulit bagi daripada kekeringan. Produk ini bagus untuk urutan bayi dan ideal untuk aktiviti mengeratkan ikatan antara ibubapa dengan si manja.

NIVEA BABY No Tears Mild Shampoo

 

NIVEA BABY No Tears Mild Shampoo di formulasi dengan Chamomile yang lembut untuk menenangkan kulit kepala dan rambut bayi dengan bersih dan lembut. Anda tidak perlu risau kerana produk ini tidak memedihkan mata bayi.

NIVEA BABY Daily Protection Smoothy Cream

NIVEA BABY Daily Protection Smoothy Cream di formulasi dengan Calendula dan mampu melembapkan kulit bayi selama 24 jam. Selain itu ia juga membantu menenangkan kerengsaan kulit, tidak berminyak dan mudah diserap serta melembap dan melindungi muka dan badan bayi.

NIVEA BABY Soft & Cream Wipes

NIVEA BABY Soft & Cream Wipes bebas paraben dan pewarna. Ianya mampu membersihkan kulit bayi di bahagian-bahagian yang sangat penting seperti tangan, kaki, muka dan sekeliling mata. Tisu basah ini mengandungi rumusan krim lunak dan lembut dan tidak memedihkan mata bayi anda.

Ibu bapa tidak perlu risau lagi untuk mendapatkan produk bayi bebas paraben, alcohol dan pewangi. Sekarang anda boleh dapatkan rangkaian produk NIVEA BABY dari farmasi dan hypermarket yang terkemuka.