Apam sememangnya terdiri daripada kuih yang lembut dan paling mudah diberikan kepada bayi. Jika memilih untuk mengajar anak memegang makanan, apam boleh juga dijadikan finger food kerana sifatnya yang ringan dan memudahkan anak untuk makan.
Apam Nasi Salju yang dihasilkan oleh Puan Farisha Sofea ini bukan hanya sesuai untuk bayi bahkan seluruh isi keluarga. Rasanya manis dan sedap malah sesuai dijadikan minum petang. Paling utama cara hendak membuatnya juga teramatlah mudah. Jom cuba!
APAM NASI SALJU VERSI BABY DAN DEWASA
Bahan Bahan :
Bahan A :
1 cawan nasi
2 1/2 cawan air
Ads
Bahan B :
1 cawan tepung gandum tanpa bahan peluntur
2 cawan tepung beras
1/2 sb yis
Masukkan Bahan A ke dalam pengisar dan kisar sebati. Masukkan ke dalam mangkuk bersama sama Bahan B. Kacau sehingga tiada adunan tepung yang berketul.
Kemudian perapkan adunan selama 1 jam atau sehingga adunan mengembang dua kali ganda.
Tuangkan adunan ke dalam acuan 3/4 penuh. Mama gunakan food storage je.
Adunan ini memang banyak. Jika mahu makan bersama ahli keluarga boleh juga asingkan separuh adunan dan masukkan gula secukupnya serta sedikit garam untuk memberi rasa lemak ( mama buat lebih sebab nak frozenkan ).
Ads
Selepas dikukus.
Jika mahukan apam kelihatan lebih menarik, boleh juga asingkan beberapa bekas dan letakkan pewarna. Untuk baby bawah 2 tahun, tak perlu garam, gula dan pewarna ya.
Sementara adunan diperap bolehlah panaskan kukusan. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah dioles dengan sedikit minyak.
Ads
Kukus selama 10 – 15 minit atau sehingga masak bergantung kepada saiz acuan. Sejukkan seketika.
Lembut.
Sedia dihidang.
Untuk versi dewasa bolehlah dimakan bersama kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam dan dikukus seketika ( agar kelapa tahan lebih lama ).
Untuk versi baby , boleh juga dimakan bersama jem kesukaan. Mama bagi baby makan macam tu je , sedap juga.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Menyediakan bubur bayi pastinya mengambil sedikit masa. Bubur yang sedap dan benar-benar sebati sebenarnya memerlukan masa yang agak lama untuk disediakan. Namun menyediakan bubur yang satu ini, Bubur Tumis Darat yang dikongsikan oleh ibu ini, Ana Maria, sememangnya lain daripada yang lain.
Bukan hanya ditumis terlebih dahulu sebelum direnehkan hingga masak, bahkan tumisan bawang juga ditambahkan kemudian bagi menambahkan lagi rasa kesedapan kepada bubur anak. Bukan anak saja, kita dewasa pun boleh makan bertambah-tambah. Ayuh cuba resipi yang dikongsikannya.
Selalu umi buat bubur tumis macam biasa ja. Ni umi buat tumis darat pulak. Bubur bau lagi wangi tau. Anak makan pun brselera ja Walaupun gigi atas tengah naik sebatang tu.
Sediakan bahan-bahan.
Saute ayam hingga kecut sedikit. Kemudian masukkan carrot dan batang pak choy. Saute hingga lembut semuanya.
Masukkan nasi panas. Kacau sebati dan masukkan air. Reneh sehingga menjadi bubur.
Nasi dah kembang. Boleh masukkan pak choy dan daun sup. Biarkan sehingga sayur lembut.
Tumis bawang, halia dengan sedikit minyak. Hingga kekuningan dan naik bau.
Kemudian masukkan bawang yang digoreng ke dalam bubur. Gaul sebati. Boleh blend atau lenyek mengikut kesesuaian baby. Atau terus boleh dimakan.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Cocktail buah campur merupakan satu juadah yang tak asing lagi dalam kalangan rakyat malaysia. Tekstur yang berlemak dan rasanya yang manis buah sesuai dijadikan minuman semasa dalam bulan Ramadan yang mulia ini. Siapa sangka, sebenarnya mudah sahaja untuk menghasilkan pencuci mulut ini.
Mari kita ikuti resepi rahsia dari Bella Jaafar untuk menghasilkan cocktail yang sedap dan mudah ini.
Bahan-Bahan Yang Diperlukan
2 peket Jelly sumi
2 tin susu cair ideal
4 sudu besar susu pekat
1 tin buah peach
1 tin fruit cocktail
1 tin longan
1 bekas nata de coco
2 biji kuning telur
4 sudu besar tepung kastard
4 sudu esen vanilla
4 sudu besar gula pasir
Sumber: Bella Jaafar
Cara-cara Penyediaan
Dua cawan air ditambah untuk mengelakkan rasa yang sangat manis.
Buah-buahan diasingkan dan masuk terus ke dalam bekas hidangan.
Satukan bahan-bahan cecair contohnya kuah dari tin peach, longan, mix fruit, nata de coco & susu cair ke dalam periuk.
Masukkan kuning telur & esen vanila.
Custard dikacau dahulu dengan air bagi sebati kemudian campur ke dalam periuk jika tidak nanti berketul-ketul dan burn kejadiannya.
Satukan semua kemudian hidupkan api secara perlahan dan masak kuah sehingga sebati, tidal perlu terlalu panas. Selepas sejuk campurkan dlm mangkuk hidang yang dah siap dengan isi buah-buahan tadi.
“selalu beli kat pasar malam kuahnya ya ampun sikit sangat tapi utk bancuhan saya ini jangan risau kuahnya memang generous, cedoklah ikut mana nak”
Sumber: Bella Jaafar
Nota
“Saya tidak letak ais dahulu sebab bila nak makan baru masukkan ais dlm mangkuk dan cedok koktel ni”
Semogaperkongsiandaripada Puan Bella dapatmembantukitasedikitsebanyakmemikathati orang di rumah. Akhir kalam, selamatberpuasakepadasemuaumatislam di Malaysia dan semogapuasakita pada kali inilebihbermaknadaritahunsebelumnya.
Bila sebut tentang berpantang, takut betul nak makan selain menu berpantang. Risau takut gatal dan tak sesuai dengan badan si ibu.
Tapi sebenarnya ada kuih muih yang sesuai untuk ibu berpantang dan boleh dimakan sekiranya memang tiada alahan sebelum ini. Ini senarai 10 kuih yang boleh dijadikan sarapan pagi atau makan petang ibu berpantang.
1. Lempeng gandum
Antara bahan-bahannya:
Tepung gandum
Mentega
Telur
2. Kuih kaswi
Antara bahan-bahannya:
Tepung gandum
Tepung ubi kayu
Air kapur
Kelapa parut putih
3. Kuih donut susu
Antara bahan-bahannya:
Tepung gandum
Marjerin
Yis
Susu tepung
4. Apam nasi
Antara bahan-bahannya:
Nasi
Tepung beras
Tepung gandum
Yis
Kelapa parut muda
5. Bingka oat Horlicks
Antara bahan-bahannya:
Tepung gandum
Susu segar
Horlicks
Oat
6. Kuih peneram
Antara bahan-bahannya:
Tepung beras
Gula
7. Bingka tepung
Antara bahan-bahannya:
Tepung gandum
Santan
Telur
Marjerin
8. Kuih lapis
Antara bahan-bahannya:
Tepung beras
Tepung gandum
Tepung jagung
Santan
Air kapur
9. Cucur jawa
Antara bahan-bahannya:
Tepung gandum
Tepung beras
Gula melaka
10. Cucur ikan bilis
Antara bahan-bahannya:
Tepung gandum
Bawang besar
Ikan bilis
Baking powder
Daun kucai
Banyak je kan kuih-muih yang boleh dimakan dalam pantang ni. Asalkan Mama makan dengan kuantiti yang sederhana, okay je.
Tapi bergantung juga lah ya? Ada sesetengah orang kurang sesuai atau alergik dengan sesetengah bahan dalam pembuatan kuih-muih ini seperti telur.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Kisah benar seorang ibu tentang bagaimana karies botol menyebabkan semua gigi anaknya terpaksa dicabut melalui pembedahan. Ketahui punca, perjalanan emosi dan tips elak masalah sama.