Sayur dan buah-buahan sangat bagus diberikan kepada anak kita kerana ia mempunyai pelbagai nutrisi. Setiap satu jenis sayur dan buah mempunyai kebaikannya tersendiri yang memberi manfaat kepada si manja. Selain kaya dengan serat, ia juga kaya dengan pelbagai jenis vitamin, zat besi, antioksidan dan juga karbohidrat.
Selain itu, apabila anak-anak makan sayur dan buah ia dapat membantu menguatkan sistem imuniti mereka. Sesetengah sayur dan buah yang kaya dengan vitamin C sangat elok diamalkan kerana ia membantu mengelakkan serangan demam atau selesema pada anak. Dengan mengamalkan buah atau sayur juga, ia dapat melancarkan proses penghadaman anak.
Oleh itu, Pa&Ma telah memilih SAYUR & BUAH-BUAHAN sebagai salah satu superfood yang diketengahkan di dalam sesi live #pamaselerasimanjagolive yang telah bersiaran bermula dari 8-12 Februari 2021. Terdapat 5 resipi berasaskan sayur dan buah telah dikongsikan oleh Pn Izyan Syamimi Izman sepanjang minggu ini.
PURI LABU (Sesuai untk bayi berusia 6 bulan ke atas)
BAHAN-BAHAN :
1-2 potong labu bersaiz sederhana
Sedikit air / susu ibu
CARA MEMBUAT :
1. Stim labu sehingga ia empuk.
2. Selepas itu, bolehlah dikisar bersama sedikit air. Boleh juga gantikan air dengan susu ibu.
3. Bolehlah dihidangkan.
CEK MEK MOLEK (Sesuai untuk bayi berusia 8 bulan ke atas)
BAHAN-BAHAN :
1 biji keledek bersaiz sederhana
4-5 sudu besar unbleached flour (jumlah tepung mengikut kesesuaian)
1-2 batang keju batang (boleh digantikan dengan krim keju)
Sedikit minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT :
1. Stimkan keledek sehingga empuk. Kemudian bolehlah dikisar menjadi sedikit halus.
2. Dohkan keledek dengan sedikit tepung (sedikit demi sedikit).
3. Masukkan keju batang yang sudah dipotong kecil atau krim keju di tengah-tengah doh.
4. Golekkan doh dengan sedikit tepung sebelum digoreng.
5. Panaskan minyak dan bolehlah mula menggoreng.
MASHED POTATO (Sesuai untuk bayi berusia 7 bulan ke atas)
BAHAN-BAHAN :
1 biji kentang
Sedikit susu segar
Sedikit cfs (chicken feet stock)
1 sudu besar mentega tanpa garam
1 sudu besar unbleached flour
Sedikit air
Sedikit lada hitam (jika mahu)
CARA MEMBUAT :
1. Stimkan kentang sehingga empuk dan kisarkan dengan sedikit susu.
2. Untuk kuah, cairkan mentega dan masukkan tepung. Kemudian tambahkan sedikit air dan cfs.
3. Kacau rata dan bolehlah tambahkan lada hitam jika mahu.
4. Kuah siap dan bolehlah dituangkan ke atas kentang yang sudah dikisar tadi. Bolehlah dimakan!
OAT FRUITS (Sesuai untuk bayi berusia 8 bulan ke atas)
BAHAN-BAHAN :
3-4 sudu besar oat pilihan
Sedikit susu segar
Sedikit krim keju
1 potong buah naga (dipotong kecil)
CARA MEMBUAT :
1. Campurkan susu dengan oat dan kacau sedikit.
2. Kemudian boleh tambahkan krim keju dan buah naga. Kacau sikit lagi dan sedia dihidangkan.
KEK PISANG (Sesuai untuk anak berusia 10-12 bulan ke atas)
3. Masukkan adunan ke dalam acuan dan kukuskan kek selama 15 minit.
4. Biarkan sedikit sejuk sebelum diberikan kepada anak.
Nak tengok resipi #pamaselerasimanjagolive yang lepas? Boleh klik SINI
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Pisang goreng yang sedap dan rangup walaupun ketika masih sejuk sememangnya menjadi igauan kita. Apa rahsianya? Perkongsian resipi Yayar B. Awang Noh yang menggunakan resipi ini untuk berniaga pisang goreng selama 15 tahun ini anda kena cuba.
Memang simple, rangup dan sedap. Jom cuba!
Salam semua. Jom Yayar kongsi resipi tepung pisang goreng yang abang Yayar buat niaga selama hampir 15 tahun. Dengan ini Yayar ikhlas kongsi dan juga boleh sahabt gunakan untuk yang mahu mulakan pernigaan pisang goreng.
Sukatan tepung ni Yayar dah kecilkan sesuai untuk 1 atau dua sikat pisang. Boleh guna pisang abu, pisang nangka mahupun pisang tanduk. Banyak lagi pisang tapi lupa nak senaraikan.
Kalau nak sedap boleh tambah kelapa parut dan bijan.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Nugget sememangnya cukup digemari oleh anak-anak kita. Sifatnya yang mudah dibawa ke mana sahaja dan senang untuk goreng menjadikan ia sebagai pilihan utama. Namun menyediakan sendiri di rumah pastinya lebih sedap malah kandungannya terjaga dan lebih sihat buat anak-anak kita.
Resipi nugget homemade yang satu ini memang istimewa. Bukan hanya disediakan mengikut resipi berkhasiat bahkan diolah kreatif oleh Puan Yasreen Balqish Al Idrus buat anaknya, Emir Ashmal Sufi. Bukan seperti resipi biasa tetapi dijadikan dalam pelbagai bentuk dan rupa yang lebih kreatif agar mampu menarik perhatian si comel.
Resepi ada dibawah, sesuai untuk anak-anak. Ibu dan ayah pun boleh joint sekali.InsyaAllah bagus sebab tiada bahan pengawet dan msg.
Semua bahan dikisar bersama sedikit air.
Sayur sayur yang digunakan. Boleh gunakan sayur-sayuran lain seperti jagung atau sengkuang.
Bahan yang telah dikisar.
Saya masukkan serbuk ikan bilis bagi menggantikan garam dan serbuk perasa.
Sedikit tepung gandum dan tepung pulut.
Setelah digaul bersama sayur² stim dalam 20 minit.
Kemudian boleh di tekap menggunakan acuan.
Sebelum digoreng, celupkan dengan telur dan kemudian celupkan dalam serbuk roti. Saya gunakan serbuk roti kosong, tanpa pewarna.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!