Liza Hanim ‘bersuara’ jaga kehormatan waktu menyusukan anak. “Ibu menyusu jaga kehormatan sebagai wanita Islam dan ibu.” Itu nasihat ringkas penuh bermakna yang dilontarkan oleh penyanyi senior, Liza Hanim, 42, ibu kepada 6 orang anak berusia antara 18 hingga 2 tahun.

Baru-baru ini kecoh di media sosial selepas seorang usahawan wanita kontroversi dengan selamba menyusukan bayinya tanpa menutup bahagian payudara ketika berada di tempat awam.

Kontroversi tersebut membuatkan Liza Hanim terpanggil untuk berkongsi pandangan di laman Instagramnya. Katanya sebagai seorang ibu yang menyusukan anak-anak sepenuhnya, beliau sangat menyokong inisiatif usahawan tersebut untuk memberikan susu ibu kepada anaknya

Sebagai seorang ibu yang menyusukan anak-anak saya sepenuhnya, saya menyokong usahawan ini di dalam breastfeeding journeynya. 

Liza Hanim ‘bersuara’ tegur perbuatan tak betul

Bagaimanapun Liza Hanim mengingatkan semua wanita Muslim bergelar ibu agar sentiasa menjaga adab terutama ketika menyusukan anak. Beliau sendiri mengakui pernah menyusukan anak di tempat terbuka serta merakam foto namun masih menjaga auratnya.

Namun sebagai seorang saudara di dalam Islam saya memohon, tolonglah menjaga adab ketika breastfeeding in public. Saya sendiri breastfeeding anak-anak saya di mana-mana sahaja.

Malah pernah di tepi jalan di kota Seoul dan Ya saya merakamkan gambar juga. Tetapi kita harus menjaga adab. Aurat harus dijaga.

IKLAN

Peringatan untuk diri sendiri

Katanya peringatan tersebut juga disuarakan sebagai peringatan kepada dirinya sendiri supaya sentiasa menjaga maruah dan kehormatan diri sebagai wanita Muslim.

Liza Hanim ‘Bersuara’ Jaga Kehormatan Waktu Menyusukan Anak Di Tempat Awam

Bahkan ia bukan hanya tertakluk kepada wanita berhijab sahaja bahkan semua wanita bergelar ibu.

Ini bukan masalah saya berhijab dan beliau free hair. Either way, jaga kehormatan kita sebagai wanita dan ibu.

IKLAN

Menurut penyanyi bersuara lantang ini lagi, sedangkan ibu yang menutup sepenuhnya ketika menyusukan anak pun masih lagi dipandang serong apatah lagi dalam keadaan yang sengaja mendedahkan aurat menyusu.

Selain daripada menegur perbuatan yang tidak betul, Liza Hanim turut mengingatkan dirinya sendiri agar sentiasa berhati-hati dalam menjaga kehormatan sebagai wanita dan menjaga agama Islam, InsyaAllah berkat usaha dan rezeki sebagai hambaNya.

Jaga kehormatan kita sebagai wanita. Jaga agama kita Islam. Insya Allah berkat usaha kita. Murah rezeki kita.

Saya bersuara untuk mengingatkan diri saya sendiri jugak.

IKLAN

Sumber: Instagram Lizahanim

WEBINAR SAYANG ANAK KETAT-KETAT

Liza Hanim ‘Bersuara’ Jaga Kehormatan Waktu Menyusukan Anak Di Tempat Awam

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Mereka akan membincangkan pelbagai topik berkenaan perkembangan anak, menjadi ibu bapa hebat, tip mendidik anak dan bermacam lagi.

Daftar nama sebagai peserta webinar di sini WEBINAR SAYANG ANAK KETAT-KETAT

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI