Sebagai ibu bapa, kita pasti menginginkan hanya yang terbaik buat si manja. Apabila sudah masanya anak perlu minum susu tepung formula, kita akan memilih jenama yang diyakini dengan pelbagai kandungan nutrisi yang bagus untuk kesihatan anak.

Ibu bapa akan memikirkan beberapa faktor sebelum membuat keputusan tentang susu tepung formula terbaik untuk anak. Biasanya, ibu bapa akan membuat survey terlebih dahulu dan akan membandingkan jenama susu dari pelbagai sudut. Antaranya:

  1. Jenama Diyakini

Bukan sembarangan jenama akan dipilih untuk anak-anak. Biasanya ibu bapa akan turut memandang berat jenama susu tepung formula yang terbaik dan diyakini. Bukan sahaja kualiti bahkan ramuan yang digunakan serta status HALAL amat dititikberatkan oleh ibu bapa di Malaysia.

  1. Nutrisi Yang Elok

Sebaik-baik susu tepung formula adalah apabila ia mengandungi pelbagai jenis nutrisi dan vitamin yang dapat membantu tumbesaran serta perkembangan otak anak-anak. Selain itu, susu tepung formula yang baik seharusnya mempunyai pelbagai vitamin dan khasiat lain yang turut dapat memenuhi keperluan nutrisi anak-anak.

  1. Membantu Peningkatan Berat Badan

Salah satu perkara yang membuatkan ibu bapa risau adalah peningkatan berat badan anak. Memilih susu tepung formula yang terbaik sangat penting agar pengambilannya dapat membantu peningkatan berat badan secara sihat pada anak-anak.

  1. Bagus Untuk Sistem Imun & Mudah Hadam

Bukan hanya memikirkan soal harga, pemilihan jenama susu tepung formula perlu menitikberatkan tentang sejauh mana ia dapat membantu sistem pertahanan tubuh anak dan mudah dihadam. Dua faktor ini antara yang penting kerana ibu bapa mahukan yang terbaik apabila memilih susu tepung formula untuk anak.

Menyebut tentang kesemua faktor pemilihan susu tepung formula ini, Karihome merupakan jenama terbaik yang menjadi pilihan kebanyakan ibu bapa di Malaysia. Karihome diperbuat daripada susu kambing dari New Zealand dan menggunakan kaedah pemprosesan yang unik.

Lebih menyakinkan kerana Karihome merupakan satu-satunya susu kambing formula di Malaysia yang terbukti secara klinikal menyokong pertumbuhan anak. Susu kambing mempunyai kelebihan berbanding susu lembu kerana ia mampu meningkatkan berat badan dengan lebih berkesan.

Macam-Macam Ibu Bapa Fikir Sebelum Beli Susu Anak. Cerewet, Nak Yang Terbaik!

Susu kambing mengandungi asid lemak rantai sederhana semula jadi (MCT), iaitu sejenis lemak yang lebih kecil. Ini menjadikannya lebih mudah dihadam. Lemak susu kambing adalah 1/3 lebih kecil berbanding susu lembu. Dengan lemak yang mudah dihadam, ia akan diserap dan digunakan oleh badan anak-anak untuk membantu pertumbuhan mereka.

Kebanyakan susu formula lembu yang lain menjalani proses pemanasan 2-3 kali peringkat untuk menghasilkan susu formula. Namun untuk Karihome, ia hanya melalui satu kali proses pemanasan. Oleh itu pemakanan semula jadi dalam susu kambing mampu dijaga.

Susu kambing Karihome terbahagi kepada 3 peringkat :

-Karihome Step 3 Growing-up Formula: 1-3 tahun

-Karihome Step 4 Pre-School Formula: 4-6 tahun

-Karihome Whole Goat Milk Adult Formula: 7 tahun hingga Dewasa

IKLAN

Macam-Macam Ibu Bapa Fikir Sebelum Beli Susu Anak. Cerewet, Nak Yang Terbaik!

Jom ikuti perkongsian dua orang ibu ini yang telah menggunakan Karihome untuk anak-anak mereka!

Pn Nurdiyana binti Zainal Abidin

Anak : Rania Binti Mohd Hazimin & Muhammad Rayf Bin Mohd Hazimin

Macam-Macam Ibu Bapa Fikir Sebelum Beli Susu Anak. Cerewet, Nak Yang Terbaik!

Pa&Ma : Sejak bila Puan gunakan Karihome untuk anak?

Pn Diyana : Saya sudah menggunakan Karihome sejak lima tahun yang lepas. Bermula dengan anak sulung saya, pada usianya dua tahun saya dah berikan Karihome padanya. Kemudian untuk adiknya juga saya berikan Karihome kerana mereka serasi dengan susu ini. Saya bersyukur kerana anak-anak suka dengan Karihome.

Pa&Ma : Kenapa pilih Karihome?

Pn Diyana : Sejak awal jenama Karihome bertapak di pasaran Malaysia, keluarga saya sudah mengetahui tentangnya. Saya suka kerana ia sangat baik untuk penghadaman dan tidak menyebabkan kembung seperti kebanyakan susu lembu. Oleh itu, saya setia memberikan anak-anak susu Karihome ia diperbuat dari susu kambing dari New Zealand. Sangat menyakinkan kerana semua kambing dipelihara secara khusus untuk Karihome di ladang kambing di sana.

IKLAN

Pa&Ma : Apa faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan Karihome?

Pn Diyana : Pertamanya kerana kandungan gula tambahan yang rendah. Susu lembu yang diformulakan ditambah dengan kandungan gula yang tinggi. kedua, kerana ia sesuai dengan penghadaman anak-anak saya. Susu kambing mudah dicerna jadi proses penghadaman sangat mudah. Anak-anak pun tak ada mengalami kembung perut. Sebab ketiga saya memilih Karihome kerana rasa asli semula jadinya yang sedah dan segar. Terlalu banyak jenama susu tepung formula yang didatangkan dengan perisa seperti coklat atau vanila yang mengganggu deria rasa anak dan membuatkan mereka lebih suka kepada rasa manis.

Pa&Ma : Apa kebaikan Karihome pada anak-anak Puan?

Pn Diyana : Paling penting, tiada kembung perut! Anak sulung saya dah tujuh tahun dan masih suka minum susu. Sekarang dia sukakan susu yang dibancuh sejuk. Lebih bagus, Karihome dapat dibancuh dengan air sejuk tanpa ada ketulan susu. Amazing! Rasanya sama seperti susu segar. Rasa Karihome juga sangat sedap. Anak-anak membesar dengan normal, jarang jatuh sakit yang keterlaluan dan tidak overweight. Ini sangat penting kerana di Malaysia kes obesiti dalam kalangan kanak-kanak semakin meningkat kerana pengambilan gula berlebihan dalam diet mereka.

Pa&Ma : Adakah Puan akan sarankan Karihome kepada ibu bapa lain? Mengapa?

Pn Diyana : Semestinya! Saya juga galakkan ahli-ahli keluarga yang lain untuk menggunakan Karihome. Untuk pengetahuan semua, nenek saya juga minum susu Karihome untuk dewasa. Memang banyak kebaikan Karihome yang saya nampak jadi saya akan terus memberikan susu ini kepada anak-anak.

Macam-Macam Ibu Bapa Fikir Sebelum Beli Susu Anak. Cerewet, Nak Yang Terbaik!

Pn Allifah binti Jamal

Anak : Muhd Afiq Rayyan Bin Muhd Wafiq Hakim

IKLAN

Macam-Macam Ibu Bapa Fikir Sebelum Beli Susu Anak. Cerewet, Nak Yang Terbaik!

Pa&Ma : Sejak bila Puan gunakan Karihome utk anak?

Pn Allifah: Lebih kurang sejak 2015 dan anak saya masih minum sehingga sekarang.

Pa&Ma : Kenapa pilih Karihome?

Pn Allifah : Harganya berpatutan dan saya rasakan ia berbaloi dengan kandungan nutrisi yang ada di dalam susu Karihome ini. Tambahan pula, susu ini sesuai dengan anak yang mempunyai milk lactose intolerance.

Pa&Ma : Apa faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan Karihome?

Pn Allifah: Pertama sekali, umum dah mengetahui tentang khasiat susu kambing kan? Mudah dicerna dan bila saya berikan pada anak, saya dapat lihat ia bagus untuk kulit, tumbesaran dan perkembangan mindanya.

Pa&Ma : Apa kebaikan Karihome pada anak Puan?

Pn Allifah : Sistem pencernaannya baik dan apa yang saya nampak, bila ada luka pada kulitnya memang cepat sembuh. Satu lagi yang suka dengan Karihome ialah anak saya tidak mengalami kembung perut apabila meminumnya. Alhamdulillah, anak saya juga cepat belajar dan saya boleh tengok dia berkembang dengan baik dalam pelajaran.

Pa&Ma : Adakah Puan akan sarankan Karihome kepada ibu bapa lain? Mengapa?

Pn Allifah : Sudah tentu! Saya sarankan rakan-rakan di pejabat untuk beri Karihome pada anak-anak dan semuanya serasi dengan susu ini. Sudah lima tahun saya berikan Karihome kepada anak saya dan jujurnya saya akan setia dengan jenama ini saja. Kalau ada anak lain di masa hadapan, Karihome tetap menjadi pilihan.

Saya sendiri pun minum Karihome untuk dewasa dan telah berjaya menurunkan berat badan sebanyak 10kg! Susu kambing Karihome memang mengenyangkan.

Bagi anda yang berminat untuk mendapatkan sampel susu kambing Karihome boleh layari : https://bit.ly/3jnCgmb

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI