Lahir-lahir dah macam berat bayi usia 5 bulan. Itu yang membuatkan pasangan suami isteri dari Arizona, Amerika Syarikat gembira dan terkejut apabila menyambut kelahiran bayi lelaki mereka yang seberat 6.4 kilogram (kg).

Wanita itu melahirkan cahaya matanya ketika kandungannya berusia 38 minggu di Pusat Perubatan Bammer Thunderbird di Glendale, Arizona, 4 Oktober lalu.

Doktor anggarkan berat dalam 5 kilogram

Menurut laporan Fox News, apa yang lebih menariknya ialah Finnley sudah boleh memakai pakaian untuk individu berumur enam hingga sembilan bulan. Doktor pada mulanya hanya menjangkakan bayi itu mempunyai berat kira-kira lima kg namun rupa-rupanya beratnya melebihi enam kg dan melebihi berat purata bayi baru lahir iaitu antara tiga hingga 3.6 kg.

“Air ketuban saya pecah ketika kandungan semakin berat, jadi pembedahan diawalkan sehari,” jelas Cary.

Seperti anak patung beruang

IKLAN

Tambahnya lagi, semua orang panik melihat situasi tersebut dan tidak mempercayai kerana terlalu besar dan gemuk seperti anak patung beruangnya.

“Semua orang panik seperti saya kerana tidak pernah melihat bayi yang besar dan saya tidak boleh mempercayainya. Begitu sempurna dan bulat dan cukup sifat. Dia seperti anak patung beruang kecil saya,” kata Cary.

Finnley merupakan anak ketiga dan dua lagi anak mereka, Devlen, 10, dan Everett, 2, juga dilahirkan menerusi pembedahan.

Pantau 8 hari di NICU, sebelum balik rumah

IKLAN

Bayi comel itu menghabiskan masa selama lapan hari di Unit Rawatan Rapi Neonatal (NICU), sebelum dibenarkan pulang ke rumah. Disebabkan bayi itu bersaiz besar, keluarganya perlu membeli lampin dan pakaian yang lebih besar untuknya

Jelas Cary juga dia dapat mengunjungi Finnley dan menjaganya semasa dia dimasukkan ke Thunderbird Banner dan meskipun penat kerana terlalu besar namun ia kenangan yang bernilai.

“Meskipun proses penyembuhan agak lambat tetapi saya melakukannya untuk bayi saya. Setiap kesakitan, darah dan air mata yang menumpahkan,” ujarnya.

Kredit: Fox News

IKLAN

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa &alli diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/parents)