Untuk mendapatkan rawatan, sudah tentu kita mahukan perkhidmatan perubatan terbaik dengan persekitaran yang selesa dan tenang. Emosi ketika diri tidak sihat, tidak stabil, jadi kita sangat memerlukan rehat secukupnya supaya cepat sembuh. Oleh itu, pemilihan hospital yang diyakini dengan senarai pakar bertauliah sangat penting supaya kita merasa selesa dan menerima rawatan terbaik.

Salah satu hospital yang sedang membina namanya kini adalah Pusat Perubatan MSU (MSUMC). Ia merupakan hospital pakar swasta yang terletak di Shah Alam. Hospital ini merupakan lanjutan kepada Management and Science University (MSU) dalam menyediakan pendidikan perubatan dan program yang berkaitan dengan perubatan.

Kemudahan Terbaik

Jangan risau untuk mendapatkan rawatan di MSUMC kerana selain persekitaran yang selesa, di sini terdapat sehingga 250 buah katil. Hospital ini boleh dikatakan sebagai pusat perubatan terbaik dengan enam buah bilik pembedahan, lima unit rawatan intensif serta mempunyai sehingga empat buah klinik pergigian.

Nak bersalin di MSUMC? Tak ada masalah! Ada enam buah bilik bersalin di sini. Ia untuk memastikan para ibu yang melahirkan anak di sini merasa tenang dan selesa. Tidak perlu risau untuk mendapatkan konsultasi di hospital ini juga terdapat klinik-klinik pakar dengan doktor berkemahiran. Selain itu, terdapat juga kemudahan penjagaan harian yang menjadikan hospital ini sebagai pusat perubatan yang cekap serta mudah diakses.

Ramai Pakar Bertauliah & Diyakini

Biarpun masih baharu, tetapi MSUMC terus berkembang maju dengan pelbagai jenis kepakaran dan perkhidmatan kesihatan. Antaranya termasuklah Perubatan Dalaman, Obstetrik dan Ginekologi, Pediatrik, Oftalmologi Pediatrik, dan Pergigian Pediatrik.

Mesra Untuk Ibu Hamil & Bersalin

IKLAN

Obstetrik dan ginekologi adalah dua kepakaran perubatan pembedahan yang berkaitan dengan kesihatan dan organ reproduktif wanita pada wanita hamil (obstetrik) dan wanita yang tidak hamil (ginekologi).

Di MSUMC, pakar di sana sentiasa komited dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik termasuk program kesuburan bagi pasangan yang ingin mendapatkan zuriat, pakar sakit puan, penjagaan antenatal, pakej bersalin serta program kesejahteraan dan kesihatan bagi wanita.

Selesa Untuk Ibu & Anak

Fasiliti yang kondusif diutamakan dengan menyediakan aras dan ruang khusus untuk ibu dan bayi. Ini bagi memudahkan pengurusan serta menggalakkan penyusuan susu ibu secara eksklusif. Pediatrik merupakan kepakaran khusus dalam kepentingan penjagaan bayi, iaitu sejak awal kelahiran sehingga kanak-kanak dan remaja. Pakar Pediatrik di sini sentiasa memantau perkembangan dan perkembangan mereka antaranya pemberian vaksinasi, pengurusan jangkitan dan alahan serta rawatan berkenaan gangguan pernafasan bagi kanak-kanak.

Ada Pakar Mata Juga!

IKLAN

Bagi menangani masalah berkaitan mata, secara amnya, perkhidmatan Oftalmologi disediakan bagi pesakit mata dewasa dan khususnya pesakit kanak-kanak termasuk rawatan pembedahan bagi pesakit juling, katarak, duktus air mata dan kelopak mata serta suntikan laser untuk penyakit retina.

Anak Tak Takut Jumpa Pakar Pergigian

Di MSUMC, dengan persekitaran yang mesra bagi kanak-kanak serta komunikasi yang baik mampu membuatkan mereka berasa selamat dan selesa. Antara rawatan yang disediakan termasuk rawatan fluorida, penjagaan gigi untuk kanak-kanak yang memerlukan rawatan khusus dan ortodontik (pendakap gigi).

Boleh Buat Suntikan Vaksin Covid-19

IKLAN

Sementara itu, dalam usaha memerangi penyebaran wabak Covid-19, MSUMC juga ikut serta dalam melakukan ujian saringan Covid-19 secara pandu lalu. Sehingga Disember 2020, sebanyak 11.371 ujian saringan telah dilakukan. Turut memainkan peranan yang sama, Management and Science University (MSU) iaitu MSU Diagnostic and Research Lab (DXL) telah bergabung dengan 48 buah makmal di negara ini yang menjalankan ujian klinikal untuk jangkitan Covid-19.

Wujudkan Aplikasi Mudah Alih

MSUMC meneruskan misi dalam mengembangkan lagi tiga Pusat Kecemerlangan iaitu Mycell (MSU Clinical Centre Of Excellence), MyCAM (MSU Centre Of Complementary and Alternative Medicine) dan MSU Centre of Excellence for Vision and Eyecare (iCARE). Aplikasi mudah alih MSUMC turut diperkenalkan bagi memudahkan dan lebih mesra pengguna untuk pesakit membuat janji temu ke klinik pakar dan perkhidmatan pesakit luar.

Menerusi slogan ‘Caring, Healing Educating’, penglibatan dalam aktiviti dan program jalinan komuniti menjadi salah satu komponen penting bagi merealisasikan hasrat MSUMC bersama MSU International Medical School dalam menyediakan penjagaan kesihatan yang sempurna di peringkat tempatan mahupun global.

Selain memenuhi keperluan penjagaan kesihatan penduduk di Shah Alam dan sekitarnya, pusat perubatan ini juga dalam perancangan untuk menubuhkan Pusat Renal dan Cath Lab di masa depan untuk pembangunan yang lebih baik.

Bagi anda yang mahukan pengalaman baharu di hospital swasta dengan kualiti terbaik dan pakar-pakar yang diyakini, bolehlah ke MSUMC. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.msumedicalcentre.com

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)