Kisah ibu gigih yang berusaha sehabis baik untuk menyusukan anak keduanya walaupun susu badannya tidak banyak. Tidak berputus asa, Asna Omar, berusaha tanpa henti untuk meneruskan misi menyusukan anaknya secara ekslusif. Kini anaknya itu sudah berusia 2 tahun 8 bulan dan sudah berjaya wean off sepenuhnya lima bulan lepas. Ketika ditanyakan tentang pengalamannya menyusukan Daiyan Hadif Mohd Razif, dia mengatakan ia tidak mudah.

Memulakan cerita, Asna memberitahu dia nekad untuk menyusukan anak keduanya secara ekslusif selepas terlepas peluang melakukannya untuk anak sulung. Ketika anak pertama, susu Asna sangat meriah. Bahkan ada masanya sehingga bajunya lencun dek susu. Memandangkan dia tiada ilmu tentang penyusuan ekslusif, dia sendiri telah berhenti menyusukan anak sulungnya pada usia anaknya lapan bulan.

Masa Pam Hanya Dapat 2oz. Tak Henti Usaha, Ibu Ini Mampu BF Anak Sehingga Usia 2 Tahun!
Gambar terbaharu Asna bersama anak-anaknya
Susu Badan Sedikit, Anak Kelaparan

“Ketika anak sulung, susu saya banyak. Sekali pam boleh dapat sehingga 10oz. Masa tu saya sibuk cara ilmu untuk penjagaan diri selepas bersalin. Ada juga mengikuti kelas, tetapi tak ada satu pun yang menceritakan tentang kepentingan menyusukan anak secara ekslusif,” kata Asna memulakan bicara. Ketika bersalinkan Daiyan, Asna sangat yakin yang susunya akan banyak seperti anak pertama. Rupanya dia tersilap. Kali ini, susunya sedikit. Sejurus selepas melahirkan, Asna terus memberi susu badan kepada Daiyan.

 

Anaknya itu nampak seperti pandai melekap tetapi semasa dalam tempoh berpantang, si kecil itu selalu nampak resah dan najisnya juga cair. Seminggu pertama, anaknya kerap menangis kelaparan dan memaksa suami Asna untuk memberi Daiyan minum susu formula.

“Waktu itu, saya fikirkan kerana pengambilan herba. Akhirya pada usianya tiga bulan, saya dah mula nak buat stok kerana anak akan dihantar ke nurseri bila saya mula bekerja semula. Bila lihat pada hasilnya memang stres, sebab hasilnya cuma 3oz untuk kedua-dua belah payudara,” tambah Asna.

IKLAN

Artikel Perlu Baca: [Isteri Stres & Penat, Rehat Saja Tak Cukup. Pelukan Suami Ubat Paling Mujarab]

Hasil perahan yang Asna perolehi ketika itu tidak cukup untuk satu kali sesi minum Daiyan. Ketika anaknya itu masuk usia empat bulan, Asna mula memperkenalkan teknik paced feeding kepada Daiyan. Untuk setiap sesi hanya 2oz susu akan diberikan tetapi Asna kerap menyusukan anaknya supaya Daiyan minum secukupnya.

Berulang Hantar Stok Susu Ke Nurseri

Ketika Asna menghantar anaknya ke nurseri, mereka minta bekalan 15oz setiap hari. Pun begitu, Asna tidak mampu menyediakannya. Dalam sebulan, boleh dikatakan banyak kali pengasuh akan telefon dan beritahu susu tidak cukup. Disebabkan itu, Asna berulang kali terpaksa ke nurseri bagi menghantar stok susu. Semasa Daiyan berusia empat bulan, semua stok susu beku Asna yang disimpan juga habis.

Masa Pam Hanya Dapat 2oz. Tak Henti Usaha, Ibu Ini Mampu BF Anak Sehingga Usia 2 Tahun!
Asna bersama anak keduanya, Daiyan

Bagi mencari ilmu penyusuan, Asna menyertai sebuah grup ibu menyusu. Dalam grup inilah Asna belajar untuk mempraktikkan kaedah menyusukan sedikit tetapi kerap. “Pengasuh beri Daiyan minum 4oz setiap sesi. Memandangkan susu saya sedikit, saya minta jasa baiknya untuk kurangkan kuantiti susu tetapi kerap menyusukan Daiyan. Memandangkan kesukaran pengasuh untuk mengikut cara ini jadi saya tukarkan Daiyan ke nurseri lain,” kata Asna lagi.

IKLAN
Grup Penyusuan Banyak Membantu

Asna bersyukur kerana dipertemukan dengan ahli grup penyusuan yang semuanya sangat positif dan membantu. Dia mengikut nasihat kaunselor laktasi dengan mengepam susu setiap dua jam. Walaupun hasilnya cuma 2-2.5oz setiap kali mengepam, tetapi cukup untuk memenuhi keperluan Daiyan. “Paling banyak saya pernah dapat 4oz ketika mengepam untuk kedua-dua belah payudara, tapi itupun boleh dikira dengan jari berapa kali sahaja, cerita Asna.

Artikel Perlu Baca: [Selalu Bawa Keluar Malam Antara Punca Anak Mudah Sakit, Ada Masalah Tidur]

Memandangkan Daiyan sudah besar, permintaannya juga meningkat. Dari pagi ke petang dia dihantar ke nurseri, sekurang-kurangnya 10oz setiap hari. Mujurlah Daiyan sudah boleh makan, jadi Asna cuba dapatkan stok susu untuknya yang mana mampu. Biasanya stok susu yang dibuat, memang untuk kegunaan hari esok.

Masa Pam Hanya Dapat 2oz. Tak Henti Usaha, Ibu Ini Mampu BF Anak Sehingga Usia 2 Tahun!
Daiyan ketika masih menyusu badan dengan Asna

Kata Asna lagi, memang sukar kerana ibu yang low supply harus berusaha lebih gigih berbanding mereka yang mempunyai susu banyak. Tambah Asna lagi, ketika usia anaknya setahun, dia cuba beri minum susu segar tetapi Daiyan tidak mahu. Masuk usianya setahun setengah baharulah dia mahu minum susu segar tetapi masih diselang-seli dengan susu badan.

IKLAN
Pernah Rasa Nak Give Up

Asna memberitahu yang dia pernah merasa untuk putus asa. Tetapi kekuatannya adalah anak. Semasa menyusukan anaknya, Asna seronok melihat mata dan senyuman si manja dan itulah yang menjadi penguat semangat Asna. Memandangkan ketika anak sulung dahulu pernah buat kesilapan jadi tak mahu diulangi pada anak kedua. Sebab itulah Asna tidak henti-henti berusaha untuk terus menyusukan anaknya.

Kata Asna lagi, perjalanan untuk menyusukan anak tidak seharusnya dilakukan sendirian. Semua ibu memerlukan sokongan padu untuk terus semangat menyusukan anak biarpun kekuatan itu datangnya dari kawan-kawan alam maya.

Semua Ibu Mampu Susukan Anak

“Saya lihat orang lain susunya meriah. Ada tu sampai terpaksa buang stok susu kerana sudah rosak. Itulah yang menjadi penguat semangat saya. Saya katakan pada diri, banyak mana susu saya, itulah rezeki anak saya. Sebagai ibu, kita harus yakin dan niatkan dalam diri untuk susukan anak. Usaha tanpa henti dan pilihlah untuk berada bersama orang yang akan memberi sokongan kepada anda.

Menyertai grup sokongan memang baik. Mereka sama seperti kita dan faham perjuangan ibu yang menyusukan anak. Ikut nasihat yang baik dan pratikkan ilmu yang kita dapat. Semua bu mampu menyusukan anak, positifkan diri. Luangkan masa untuk belajar lebih banyak supaya kita akan terus bersemangat untuk susukan anak,” kata Asna.

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI