Terasa dunia gelap apabila tiba-tiba dihubungi oleh pihak hospital dan dimaklumkan anak berada di bahagian kecemasan dan tidak sedarkan diri. Baru sahaja waktu pagi dihantar dalam keadaan baik namun semuanya berubah sekelip mata.

Tiada ungkapan yang mampu diluahkan saat itu, hanya mampu berdoa semoga si kecil ini membuka mata dan tersenyum kembali. Namun Allah lebih mengasihi si kecil ini. Pada awalnya baby Harith tidak sedarkan diri ketika tidur dalam jagaan pengasuh, segala usaha telah dilakukan. Namun, Muhammad Harith akhirnya menghembuskan nafas terakhir Jumaat lalu. Ikuti perkongsian penuh dari ibu, Puan Zulaikha tentang perjalan terakhir arwah baby Harith.

“Memang Nak Tukar Pengasuh, Tapi Dah Terlambat” 4 Tahun Menanti, Allah Bagi Pinjam Setahun Ibu Reda

Selamat berehat sayang mamayah dari dunia yang kejam. Walaupun perit terpaksa mamayah lalui kerana Allah takkan menguji hambaNya di luar kemampuan mereka. Berat sungguh ujianMu Ya Allah.

4 tahun mamayah tunggu awak tapi Allah bagi pinjam setahun je untuk kami menumpang kasih, merasai pengalaman menjadi mamayah.

Terima kasih nak untuk setahun bersama kenangan kita. Ramai yang tertanya-tanya apa sebenarnya yang terjadi pada Harith.

20 oktober 2022

Masa ni mama shift pagi (7am-2pm). So, 6.30am mama serahkan Harith ke pengasuh seperti biasa. Sebelum keluar rumah tukar pampers apa semua lepastu letak Harith dalam carseat. Masa ni memang diA dah berjaga, dalam carseat pun berjaga. Dia tak sambung tidur balik.

“Memang Nak Tukar Pengasuh, Tapi Dah Terlambat” 4 Tahun Menanti, Allah Bagi Pinjam Setahun Ibu Reda

9.54am: Mama whatsapp pengasuh tanya keadaan Harith macam mana.
11.04am: Pengasuh reply “Harith tidoq, tadi berjaga lama, hee”.
11.59am: Ada nombor tak dikenali call dan diA beritahu nama mama serta mengatakan anak mama nama Muhammad Harith ada kat kecemasan, di minta untuk turun sekarang.

Masa tu mama tak tahu apa yang berlaku dan mama terus call ayah minta datang cepat. Mujur ayah angkat call sebab ayah tengah tido sebab kerja malam time tu.

Sampai dekat rhesus mama tengok Harith dah terbaring atas stretcher sambil dikerumuni oleh doktor-doktor dalam keadaan mata terpejam. Mama sangat buntu dan terkejut dengan apa yang terjadi sebab pagi tadi mama hantar ke pengasuh ok je.

Hampir 20min doktor-doktor cuba selamatkan Harith. Alhamdulillah nadi Harith kembali berdegup tapi tiada respon dari harith. Masa ni ventilator dan wad tak sesuai untuk paeds jadi kene transfer ke PPUM utk warded dan ventilator support yang sesuai untuk harith.

IKLAN

Masa ni mama tak nak jumpa pengsuh lagi takut mama tak dapat kawal perasaan mama jadi mama pilih untuk berdiam diri dulu. Bagi husband yang jumpa pengasuh dan tanya kejadian sebenar.

“Memang Nak Tukar Pengasuh, Tapi Dah Terlambat” 4 Tahun Menanti, Allah Bagi Pinjam Setahun Ibu Reda

Menurut apa yang diceritakan oleh pengasuh, lepas mama hantar tu dalam 6.40am suami pengasuh bagi susu dan main-main seperti biasa. Manakala anak-anak pengasuh seramai 4 orang tidur diruang tamu bersama-sama dengan Harith waktu itu.

Pukul 9.30am Harith menunjukkan tanda-tanda sudah mengantuk dan mahu tidur jadi suami pengasuh bagi susu. Susu yang diminum tak habis pun diminum lepastu Harith lepaskan botol dan terlena.

Dalam pukul 10lebih anak-anak pengasuh yang tidur diruang-tamu sudah mula bangun dan membuka TV. Suami pengasuh berpesan “ jangan bising nanti Harith bangun”. Mungkin disebabkan bunyi bising jadi Harith tersedar dari tidur.

Masa ni suami pengasuh yang take over menjaga Harith sebab pengasuh pening kepala kerana hamil 2 bulan jadi pengasuh tidur dibilik.

Suami pengasuh bawak Harith masuk ke bilik dan tidur bersama-samanya sekali. Baki susu yang tidak dihabiskan diberi sekali lagi dan Harith pun tertidur.

Katil quen, rapat di dinding dan diletakkan bantal disebelah dinding supaya kepala Harith tak terkena dinding. Disebelah harith ada pengasuh dan suami pengasuh yang tidur bersama-sama di dalam bilik.

Dalam 11 lebih suami pengasuh tersedar dan ingin mengejutkan Harith kerana sudah tiba waktu makannya. Sewaktu nak kejutkan Harith yang tengah tido meniarap suami pengasuh nampak muka Harith dah biru dan lembik. Mereka terus bergegas ke klinik putra perdana.

IKLAN

Sampai disana, doktor yang bertugas berkata dia tiada alat yang mencukupi dan diminta terus dibawa ke hospital. Suami pengasuh meminta doktor untuk panggilkan ambulan tetapi doktor cakap ambulan lambat sampai jadi kena segera ke hospital. Dengan handphone dan wallet tertinggal dirumah serta rumah yang tidak berkunci mereka bergegas ke hospital yang berhampiran.

Bila mama tanya kenapa tak call mama bagitau yang Harith tak sedar kat rumah. Dia cakap masa tu panik tak tau nak buat apa dan mereka terfikir klinik je paling dekat dan handphone suami tertinggal di rumah, handphone pengasuh tiada bateri.

“Memang Nak Tukar Pengasuh, Tapi Dah Terlambat” 4 Tahun Menanti, Allah Bagi Pinjam Setahun Ibu Reda

Doktor buat MRI tiada pendarahan. Buat xray pun clear tak ada tanda-tanda tersedak susu. Kalau nak kata harith sakit dia sihat je sewaktu hantar ke pengasuh. 15hb sampai 17hb tu memang dia ada batuk dan terima rawatan. Tapi 17hb tu dia dah ok, tak ada batuk-batuk dah.

Nak kata punca tido meniarap pun mustahil sebab budak setahun kepala dah cukup kuat untuk alihkn muka kalau lemas.

Begitulah kronologi kisah tersebut. Kalau ada yang bertanya pengasuh ni jaga macam mana ok ke tak. Bagi saya memang dia ambil sambil lewa tapi masa tu kita fikir husnusdzhon je la, tak nak buruk sangka dan tak nak jadi parent yang cerewet. Tapi bila dah macam ni saya rasa terkilan sangat. Pernah datang ambil anak dengan tak mandi lagi.

Waktu tu saya kursus (8am – 5pm) tapi sebab habis awal jadi saya terus ke rumah pengasuh pada jam 2.30pm dan saya tak maklumkan pada beliau. Sesampainya saya disana die terkejut dengan kehadiran saya dan mengatakan harith belum mandi lagi. Masa tu saya rasa nak marah sangat dan cerita dengan husband.

Takpelah kita bertolak ansur dan nasihat jangan buat macam tu lagi sebab kita nak didik anak jaga kebersihan dari kecil lagi. Saya akan bekalkan baju extra jika kotor terkena makanan ke apa.

Kes kedua dahi harith bergaris panjang. Bila tanya, dia cakap kena bath tub. Macam tak logik kena bath tub sampai bergaris macam tu.

IKLAN

Kes ketiga bibir lebam. Bila tanya kenapa die cakap harith gigit remote tv dengan mainan kuat sangat. Logik ke? Bila kita bagitau semua ni harapnya die lebih berhati2 lah jaga anak asuhan.

Andai ada yang berkata “sebab ni lah aku berhenti kerja”. Ketahuilah bahawa semua ibu mempunyai perasaan begitu tetapi apakan daya kita punya kasut lain-lain.

Buat ibu bapa diluar sana jadikan kisah kami sebagai iktibar. Buat pengasuh pula jalankan amanah yang diberi dengan sebaiknya. Jika rasa tak mampu nak jaga ke apa berterus terang sahaja dengan parent.

Terima kasih buat semua yang mendoakan untuk kesembuhan harith. Tetapi Allah lebih sayangkan harith. Damailah anakku disana. Bermain dengan riang di taman syurga.

#muhammadharith
#bintangsyurga
#Jumaat 28 oktober 2022@11.44am

“Memang Nak Tukar Pengasuh, Tapi Dah Terlambat” 4 Tahun Menanti, Allah Bagi Pinjam Setahun Ibu Reda

Edited:
Pengasuh mempunyai 4orang anak sendiri dan Harith seorang sahaja anak asuhan waktu itu. 4orang anaknya dalam lingkungan 8tahun hingga 3tahun.

Pengasuh tidur di bilik kerana alami alahan (pregnant 2bulan). Jadi suami take over dan menurut apa yang dicerita suami pun baru balik kerja malam. Pernah berkeras nak hantar Harith ke pengasuh lain sebab pengasuh tengah pregnant tapi berkeras juga mahu jagakan Harith.

Selepas kejadian dahi bergaris, lebam dan tak mandi tu memang dah cari pengasuh lain dan bagi peluang pengasuh tu jaga lagi sampai hujung tahun. (Sy assume maybe dia perlukan duit sebab tengah pregnant) kerana dia berkeras jangan hantar Harith ke tempat lain. Tapi saya terlambat 😭😭😭.

Kredit:Zulaikha Jarkasi

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!