Pisang adalah antara buah yang paling mudah didapati di negara kita Malaysia. Ia juga sangat murah dan sedap.

Rasanya yang lemak manis menjadikan pisang antara buah-buahan yang amat digemari bayi, anak kecil mahupun orang dewasa.

Menu Hi-Tea, Resepi Berasaskan Pisang! Sesuai Untuk Bayi 7 Bulan Ke Atas

Kandungan mineral dan karbohidratnya yang mudah dicerna menjadikannya sumber tenaga yang sangat baik untuk terutamanya sebagai snek bagi kanak-kanak yang aktif dan cergas.

Pelbagai resepi yang boleh dibuat menggunakan pisang. Ikuti perkongsian dari ibu ini.

Menu sesuai 7bulan keatas (Snack/Hi-tea)

DONUT PISANG

Menu Hi-Tea, Resepi Berasaskan Pisang! Sesuai Untuk Bayi 7 Bulan Ke Atas

Disebabkan bila lenyek pisang dia sangat la lembik, so penambahan tepung pun macam banyak.. So Mami sarankan letak tepung kat tapak tangan dan bentukkan terus and goreng hehe.. So kalini kerak luar yanang keras sikit tu Mami makan, yg alisha makan hat dalam.

Bahan-bahan:

📜1 biji pisang berangan (tak kisah pisang apa)
📜10sb tepung gandum (kurangkan macam Mami cakap tadi letak je tepung kat tapak tangan and bentukkan terus)
📜Minyak masak (untuk menggoreng)
📜1sudu susu, susu tepung (Mami pakai FM Alisha, dutch baby)

Cara penyediaan:

IKLAN

🥣 Lenyek pisang kemudian tambah tepung sesudu demi sesudu
🥣 Bentukkan dan letak di penggoreng dengan api sederhana
🥣 Tunggu donut sejuk sedikit dan golek dengan susu, siap

PISANG NUGGET

Menu Hi-Tea, Resepi Berasaskan Pisang! Sesuai Untuk Bayi 7 Bulan Ke Atas

Rasa macam goreng pisang tapi ranggup krapp krupp.. Breadcrumbs ni ingredients dia roti so boleh je okay.. Tapi alisha makan kekadang nak tcekik hahaha sebab dia tak sesuai lagi dengan kasar tu.. hahaha tapi lelama okay

Bahan-bahan:

📜Pisang
📜1biji telur
📜1oz susu full cream
📜Breadcrumbs

Cara penyediaan:

IKLAN

🥣Telur dan susu di kocang sampai sebati
🥣Pisang dipotong ikut anak senang pegang
🥣Salut telur kemudian breadcrumbs kemudian goreng
🥣Sedia dihidangkan

MURTABAK PISANG

Menu Hi-Tea, Resepi Berasaskan Pisang! Sesuai Untuk Bayi 7 Bulan Ke Atas

Sekali sekala makan ala-ala dekat Thailand tu.. Hehehe Aishh Mami rindu nak pergi Thailand hahaha.. Tapi di Thai panggil Roti Gulay (Banana Thai Pancake) Dan pakai telur susu pekat so Mami olah jadi mesra baby gittuw heheh .. ohh alisha marah suap lambat tu heheeh.

Bahan-bahan:

📜Kulit Popiah
📜1biji Pisang (di lenyek)
📜1sb yogurt

Cara penyediaan:

IKLAN

🥣Pisang lenyek di gaul bersama yogurt
🥣Letak di kulit Popiah dan lipat
🥣Dan goreng bersama sedikit minyak mcm murtabak.. Siap

Pizzang Cheese

Menu Hi-Tea, Resepi Berasaskan Pisang! Sesuai Untuk Bayi 7 Bulan Ke Atas

Menu sesuai 8bulan keatas

Bahan-bahan:
🥢 Pisang
🥢 1biji Telur
🥢 Cheese Bega (Plastik Merah)

Cara penyediaan:
🥣 Potong pisang dan susun dlm bekas
🥣 Masukkan telur yg dh dipukul td
🥣 Dan letak cheese
🥣 Mommy pkai air fryer so 180°c 14mins (sbb pizza mommy kecik jerr)
🥣 Dan siap sedia dihidangkan

✨Kalau anak lulus telur kuning je, takpe pakai je telur kuning okay
✨Kalau oven depends, suhu 180°c cuba bakar dalam 10mins dulu dan tengok kejadiannya dulu macam mana okay.

Kredit:Ainn Jamaluddin

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!