Kecoh di media sosial, masing-masing gelabah campur serabut mengendalikan kelas online anak-anak. Bermacam ragam mak ayah dan anak-anak. Ada yang sibuk membuat grup telegram, mengendalikan anak ketika belajar, begitu juga memujuk anak-anak untuk mempersiapkan video. Bermacam ragam.

Namun masuk minggu kedua, mak ayah nampak lebih relaks dan sudah mula nampak rentak pada kelas online anak di rumah. Ada yang sudah mempersiapkannya kerja-kerja lebih awal supaya dapat fokus pada tugasan anak dan tidak kurang juga yang membiarkan anak belajar sendiri agar anak lebih fokus. Pelbagai usaha dilakukan demi memastikan anak memperolehi ilmu.

Perkongsian dan tip dari ibu ini, Herda Johan pastinya sedikit sebanyak dapat membantu malah menyenangkan mak ayah untuk mengendalikan kelas online anak.


Kali ni nampak gaya semua ibu/ayah dah boleh la ye nampak rentak nak urus kelas online.

InsyaAllah lebih tersusun tak macam tahun lepas. Tipsnya.

1. Kerja sekolah tiap hari kena settle hari yang sama. Kalau pending, memang pening.

2. Mak ayah kena pantau setiap hari kena habiskan kerja sekolah pada hari yang sama. Kena cek. Jadual waktu kena alert.

IKLAN

3. Kalau ada satu gajet je takda masalah. Gilir-gilir. Mak ayah kena cek kerja sekolah setiap anak. Pastu arahan dan settlekan ikut satu-satu anak. Bertenang.

4. Kalau anak tak faham, minta anak berkomunikasi dengan cikgu. Tanya sendiri mana yang tak faham. Ajar anak berinteraksi dengan guru masing-masing.

5. Ibu/Ayah yang ada kelebihan printer atau sediakan hand out sendiri leh share pada anak-anak waris lain yang duduk kawasan setempat dan share dalam group. Offer help. Barulah namanya study group.

IKLAN

6. Mak yang surirumah khususnya memang 100% tumpuan lebih. Takpe, semoga kita dapat pahala lebih sebab berbakti pada amanah Allah ni. Susun jadual harian. Mana yang leh sediakan makan awal. Sedia siap. Kalau tak sempat takda masalah. Hidup kita tak sempurna tapi insyaAllah berjalan lancar kalau kita susun kerja kita.

7. Mak yang berkerjaya pun takda masalah. Balik kerja boleh cek balik kerja sekolah anak. Memang penat. Buat mana yang termampu ye.

8. Ayah…..jangan 100% letakkan tanggung jawab ni pada ibu semata. Ambik tahu juga. Tugas isteri anda ni memang azali seorang planner dan organizer. Anda sebagai ketua keluarga, bantu juga. Contoh, belikan makanan siap untuk keluarga bagi mengurangkan letih sang isteri nak memasak lagi setelah sibuk urus pembelajaran anak dan rumah tangga. Ibu-ibu jangan buat seorang walaupun anda memang leh urus. Minta ayah libat sekali.

IKLAN

9. Kena pandai cari solusi. Contoh kalau banyak sangat group anak, camna nak susun supaya tak serabut dalam satu phone. Penggunaan gajet dan apps lak camna nak bagi anak ikut. Kerja sekolah anak pulak sediakan file khas ikut anak dan subjek.

10. Tarik nafas bertenang. Suka tak suka, pandemik #covid19 ni kena lalui juga. Ujian buat kita ibu bapa zaman ni. Yang penting pendidikan anak kita teruskan.

 

Artikel berkaitan: Pening Banyak Sangat Grup Telegram Kelas Anak, Ikut Langkah Ni Baru Tak Serabut, Senang Cari

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)