Program vaksinasi kanak-kanak melibatkan penerima berumur antara 5 hingga 12 tahun akan bermula pada Februari depan sejurus vaksin Pfizer kanak-kanak tiba ke Malaysia hujung bulan ini.

Pendaftaran dibuka mulai penghujung Januari

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, pelancaran program pemberian vaksinasi kanak-kanak itu akan diadakan pada 3 Februari 2022 di Hospital Tunku Azizah, Kuala Lumpur.

Mulai Februari, Anak 5-12 Tahun Akan Divaksin. Pendaftaran Hujung Bulan Ini!

IKLAN

“Susulan itu, sistem tempahan janji temu melalui MySejahtera akan dibuka secara berperingkat pada penghujung Januari 2022 dengan memberi tumpuan kepada ibu bapa di Lembah klang terlebih dahulu.

“Sebagai permulaan, ibu bapa boleh mula mendaftarkan anak sebagai tanggunggan dalam aplikasi MySejahtera mereka selain perincian mengenai akses kepada sistem tempahan janji temu itu akan dimaklumkan dalam masa terdekat,” katanya dalam satu sidang akhbar khas di Dewan Rakyat di sini tadi.

Target 70 peratus kanak-kanak divaksin dalam tempoh 2 bulan dilancarkan

Katanya, kementerian mensasarkan sebanyak 70 peratus kanak-kanak 5 hingga bawah 12 tahun dalam sistem pendidikan dapat diberikan dos 1 vaksin Pfizer (kanak-kanak) dalam tempoh 2 bulan dari tarikh program dilancarkan.

“Selain itu, sebanyak 80 peratus kanak-kanak juga disasarkan akan lengkap divaksin dalam tempoh enam bulan pelaksanaannya,” jelasnya.

IKLAN
Mulai Februari, Anak 5-12 Tahun Akan Divaksin. Pendaftaran Hujung Bulan Ini!
Gambar Hiasan

Dalam pada itu, Khairy menjelaskan, buat masa ini, vaksinasi Covid-19 disyorkan bagi kanak-kanak berumur 5 hingga 11 tahun dengan keutamaan diberikan kepada penerima yang mempunyai masalah kesihatan.

“Masalah kesihatan itu merangkumi penyakit seperti respiratori kronik, kardiovaskular, Immunosuppression, kencing manis, ginjal kronik dan penyakit saraf,” ujarnya.

IKLAN

Kredit: Kosmo

Mulai Februari, Anak 5-12 Tahun Akan Divaksin. Pendaftaran Hujung Bulan Ini!Tak sabar tunggu baby lahir, nak persiapkan mental dan fizikal sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang ilmu persediaan urus bayi selepas lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma: Misi Mama Sambut Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-e-workshop-misi-mama-cantik-sihat/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI