Selepas bergelar ibu pada tanggal 21 September lalu, pelakon dan penyanyi, Ayda Jebat meluahkan rasa bahagianya apabila melihat anak sulungnya, Ana Nayla yang kini sihat membesar di hadapan mata.

Malah melalui beberapa perkongsian Ayda di Instagramnya, jelas menunjukkan kebahagian Ayda bersama Ana Nayla yang diagah comel oleh ibunya.

Kehadiran Ana Nayla dengan sepasang mata cantik ini seolah-olah melenyapkan kegusaran hati pelakon berbakat ini. Ayda bagaimana pun mengakui dia kini sedang melalui fasa mencabar dalam menguruskan anak sambil mempelajari selok belok mengenai dunia keibubapaan.

Pun begitu dalam menguruskan anaknya, Ayda kini dilihat kekal langsing walaupun tidak berdiet. Malah kata Ayda beratnya semakin turun kini.

” Jujurnya memang saya gembira dapat tengok anak, dapat main dengan dia dan dapat manjakan dia. Ibu mana di dunia ini yang tidak bahagia bila sudah ada penceria dalam keluarga kan?

” Tapi disebabkan semua hal tentang anak saya cuba usaha untuk uruskan, berat badan saya pun turun dengan mendadak. Mungkin letih agaknya. Saya sendiri terkejut sebab saya tak diet pun tapi berat turun,” kongsi Ayda bercerita.

IKLAN

Menurut kata Ayda, sepanjang berpantang, demi menghasilkan susu yang banyak buat puteri sulungnya itu, dia mengambil kuantiti makanan yang banyak. Semuanya demi Ana Nayla dan tidak menyangka beratnya turun.

“Tak sangka pula, sebab apa yang saya lakukan hanyalah jaga Ana, berpantang dan makan banyak. Mungkin juga sebab menyusukan badan, sebab tu berat terus turun sampai 45kg,” kongsinya.

Tak kisah penat asalkan dapat uruskan anak
Untungnya ibu cantik ini sentiasa dibantu oleh suaminya, Nabil Mahir. Malah menurut kata Ayda lagi, semua hal anak sebolehnya Nabil mahu uruskan sendiri dan meminta dia berehat. Memang terbaik!

“Saya gembira habiskan masa dengan Ana, tak kisahlah penat sikit asalkan kami dapat melihat anak setiap masa dan menguruskan keperluannya.

IKLAN

“Kalau nak tahu, Nabil banyak jaga Ana. Memang kalau boleh semua hal tentang anak Nabil akan cuba settlekan.

” Most of the time pun Nabil yang jaga, dia suruh saya rehat,” katanya berkongsi.

Menarik: Doakan Wira Terus Terang Hati, Baru 2 Tahun, Anak Betty Rahmad Dah Habis Baca Iqra 1

Nak dapatkan kelengkapan sekolah anak, jom ke Hari-Hari.

IKLAN

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa.

Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Jom daftar sebagai Moms To Be VIP Member kerana mama hamil akan mendapat pelbagai keistimewaan termasuk Pa&Ma E-Workshop PERCUMA. TAWARAN ISTIMEWA MINGGU INI bagi yang sign up sebagai Moms To Be VIP member akan dapat voucher membeli belah 9 Months. Klik https://toko.ideaktiv.com/product/moms-to-be-vip-member/ untuk join.

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)