Kes COVID-19 semakin meningkat dan jumlah kematian juga bertambah dari sehari ke sehari. Selain penjagaan kebersihan diri, rakyat Malaysia digalakkan untuk memakai topeng muka sekiranya keadaan mendesak untuk keluar rumah.

Memandangkan bekalan topeng muka juga semakin berkurangan, sehingga untuk kegunaan frontliners juga tidak cukup, maka terhasil lah mask DIY yang diperbuat daripada kain.

IKLAN

Artikel Berkaitan: [Doktor Kongsi Cara Periksa COVID-19 Sendiri Di Rumah Guna Point. Kalau 2-3 Point, Segera Ke Hospital]

Memetik perkongsian dari Public Health Malaysia, pemakaian topeng muka DIY daripada kain ini jika perlu dipakai tidak boleh melebihi 3 jam.

IKLAN
Dah Pakai, Kena Basuh Bersih Sebelum Guna Semula

Sekiranya anda menggunakan topeng muka jenis DIY atau jenis kain yang dijahit pastikan penggunaannya tidak melebihi 3 jam dan pastikan ia dibasuh dengan bersih & dijemur sebelum dipakai semula.

Mask DIY Mempunyai Retensi Kelembapan Yang Tinggi, Kuman Mudah Terkumpul

Kajian yang dilakukan terhadap penggunaan topeng muka jenis ini mendapati ia tidak mampu melindungi dari jangkitan penyakit malah mungkin menyebabkan risiko jangkitan lebih TINGGI.

Ia kerana topeng muka jenis kain DIY ini mempunyai tahap retensi kelembapan yang tinggi yang menyebabkan kuman boleh berkumpul.

‘Tercemar’ Apabila Dibuka & Diletakkan Merata-Rata Sebelum Dipakai Semula

Ianya juga mungkin tercemar dengan kuman apabila topeng ini dibuka , diletakkan di atas meja, dalam poket atau beg, kemudian dipakai semula ke muka.

Namun ia mampu menapis partikel pencemaran yang besar , cahaya matahari dan bau busuk persekitaran.

Utamakan basuh tangan berbanding topeng muka sebagai kaedah pencegahan. 👌🏻

Sebaiknya, jika tidak perlu keluar, duduk sahaja di rumah. Pastikan anda kerap membasuh tangan dengan air dan sabun. Penggunaan hand sanitizer atau topeng muka hanyalah apabila anda berada di luar rumah sahaja.

Artikel Berkaitan: [Balik Dari Kedai Atau Kerja Jangan Terus Sentuh Anak, Kita Tak Tahu Apa Yang Kita Bawa Pulang!]